Birački odbori jedan od najvećih problema izbora

ljubuski.info

Predstavnici Koalicije "Pod Lupom" danas su u Sarajevu predstavili Analizu izbornih nepravilnosti u BiH u periodu od 2006. do 2016. godine, koja je pokazala da su birački odbori i dalje jedna od najslabijih karika u izbornom procesu.

Zato je potrebno napraviti temeljne izmjene i konkretna unaprijeđenja u pogledu imenovanja i obuke članova biračkih odbora.
Preporučujemo propisati da predsjednik biračkog odbora bude nezavisna osoba s iskustvom u provođenju izbora ili dobrim poznavanjem izbornog procesa i da ga imenuje lokalno izborno povjerenstvo - kazao je koautor i koordinator istraživanja Danijel Stjepanović.

Analiza sadrži podatke o primjedbama, prigovorima i žalbama na izborni proces u BiH i podatke o istragama i sankcijama u vezi sa nepravilnostima i katnenim djelima u oblasti izbora u periodu od 10 godina.

Utvrđeno je da se više od 1.000 prigovora odnosilo na izborni dan i na proces imenovanja članova biračkih odbora.

Koordinatorica za javne politike Koalicije "Pod lupom" Jelena Tanasković Mićanović izrazila je nadu da će predložene izmjene Izbornog zakona BiH, koji je u usvojio Predstavnički dom, uskoro podržati i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Time bi, kako kaže, bile otklonjene svjesne manipulacije rezultatima izbora, koje su, između ostalog, konstatovane u predstavljenoj Analizi.

Iz tog razloga, Koalicija sugerira da se na svakom biračkom mjestu osigura skeniranje glasačkog listića, kao i da se uvedu providne glasačke kutije za svaku razinu vlasti koji se bira, te smanji visina glasačkih kutija do minimalne visine koja jamči tajnost glasanja.

Među ostalim zaključcima Analize navodi se kako izvješća izborne administracije u oblasti zaštite izbornog prava nisu ujednačeni, cjeloviti i sveobuhvatni.
Primjedbe kao instrument zaštite izbornog prava koje su jedine dostupne promatračima Koalicije u procesu prijave nepravilnosti na izborni dan, najčešće nisu predmet razmatranja izbornih tijela, te kao takve skoro da su obesmišljene - poručila je Tanasković Mićanović.

Glas naroda

pitajte veljačane kako se oni učas dogovore,oni nemaju ti problema u odborima

Pitajte Otocene Grabljane Doljane lipnjane Vitinjane itd.

tu su bile najvece kradje glasova,potpisivanje i glasanje za osobe koje nisu izisle na glasanje+veljaci,ivan misetic radio preferencije iza 19 sati. Nevenko je lazni nacelnik,zna i on to sam. Paponja je nacelnik Ljubuskog.

Gdje je Mladen Bebek iz veljaka. Krimi veljaci.

Jeli to onaj predsjednik mladeži ljubuškog?
Ako je to taj ja nisam vidio goreg lika nit smrdi nit miriše.

kandidatkinja je u veljacim imala 12 glasova 12 pa su jo naštimali na 305 to je HDZ demokracija

mladen bebek i bajto su veljački muljatori
no jamilo ih je pravosuđe ko i onog ministra za kriminal ima pravde no dugo čekat

Mladan se zabavio oko smilja,kapule i ovca,a Bajjto kad prica ista pi...ca ko svi Bajte tko su ti tko oni,a niko su i nista

Kakvi ugodni komentari na ovom portalu.Cenzure nema.Prekrajate komentare i brisete i pisete.Demokraciju zelite.Malo morgen.Zivio Hdz!

Ha ha za ovog iznad Bravo bas si smjesan lik Jos jedan Kim ovac na Gdje li si samo ti rastao Boze moj

Moj Zelja kisel ti osmijeh,nikada neces izici iz oporba rupe.Blato koje bacas po drugima ce ti rupu zacepiti.ugodan dan.

Hahaha ja sam cuo van moje duse da je u ratu nekoliko zena si..vane i ti s Krstine,a Sipovacke dojedna i primaju penziju....srca ti pa di su moju promasili,eto sto Zb.nemaju mirovinu vec se smrzavaju na Bijaci kao sto su se smrzavali u ratu i eto ti nase drzave...A i izabrali su presjednika Veljaka taj covjek ssmo pomaze svojima i kad je obiso Veljake da vidi kako tko zivi,i to sam cuo na kafi u kuma dva.sramota i sramota neplase se nimalo Boga

Bog svama okanite se ljudi i korizma je,a molite se dragome Bogu da vam grijehe oprosti....pozd.Braniteljima

Tko je Bebek?
Kakva se krađa dogodila?
Tko je prijavio?
Nisu odbori 100% jedne stranke.

Zeljko Bebek.Di si bio kad je grmilo i sivalo......Selmaaaaaaa nenaginji se kroz prozor......

Mladen Bebek predsjednik mladeži HDZ BiH Ljubuški, čovjek prevarant. Samo gleda koga će prevarit.

Čudi me da ga veljačani trpe.

Odred 305

Birački odbori jedan od najvećih problema izbora
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari