Za dalji nastavak pregovora - poništiti sve ranije donešene odluke!

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim i osnovnim školama županije Zapadnohercegovačke su reagirali na jučer i danas upućene poruke iz Vlade i vladajućih stranaka, te izrazili svoje razočarenje niskom razinom ozbiljnosti i profesionalnosti predstavnika Vlade koji ne rade na rješavanju problema nego ga svojim medijskim istupima i neistinama još više usložnjavaju:

Priopćenje za javnost

Držimo se obveznim istupiti u javnost ovim priopćenjem koje se odnosi na sadržaj posljednjih medijskih istupa predsjednika Vlade i ministra prosvjete Županije Zapadnohercegovačke u svezi sa štrajkom prosvjetnih djelatnika naše županije.

Naime, mi smo doista iznenađeni niskom razinom ozbiljnosti i profesionalnosti koju su pokazali i nadležni ministar i predsjednik Vlade u svojim izjavama, a koje se tiču sveukupnog razrješavanja problematike vezane za štrajk prosvjetnih djelatnika. Mišljenja smo da i resorni ministar i predsjednik Vlade ne pokazuju dovoljno odlučnosti i političke volje za rješavanje problema, nego ga svojim medijskim istupima i izjavama još više usložnjavaju, pokušavajući plasiranjem neistina i krivih informacija obmanuti javnost te tako skrenuti pozornost sa same njegove biti. I ministar i predsjednik Vlade moraju biti svjesni da je sindikat sa svoje strane učinio sve da se problem razriješi predlažući Prednacrt sporazuma u kojem su bili sadržani osnovni zahtjevi čije ispunjenje bi ujedno i značilo prekid štrajka.

Ovaj Prednacrt sporazuma, koji je Vlada na svojoj sjednici održanoj 14. rujna 2009. odbacila, sadržavao je bitne ustupke i odstupanja od naših prava zajamčenih kolektivnim ugovorima, u smislu značajnih umanjenja naših primanja, čime smo pokazali dobru volju za postizanjem konačnog rješenja kojim bi se izašlo iz ove situacije.

U ovakvoj situaciji držimo neprihvatljivim dodatno smanjenje naših plaća za 10%, jer su naše ionako male plaće kao takve još uvijek manje za 10% od plaća prosvjetnih djelatnika u susjednoj županiji. Isto tako, držimo neprihvatljivim i neopravdanim radikalno smanjenje naknada za topli obrok u visini od 60%, kao i naknada za putne troškove u visini od 50%, čime se pojedini djelatnici, koji svaki dan putuju do svojih radnih mjesta, stavljaju u diskriminirajući društveni položaj. Mi smo u našem Prednacrtu sporazuma koji smo dostavili Vladi, a koji je Vlada odbacila, već bili pristali na smanjenje toplog obroka za 33%, putnih troškova za 10% i regresa za 28%, na koji način smo se i više nego solidarizirali sa proklamiranom Vladinom politikom štednje.

Stoga pozivamo resornog ministra i članove Vlade da se uozbilje i pristupe konačnom rješavanju problema, a ne njegovom usložnjavanju i odgađanju. Isto tako poručujemo Vladi da je za daljnji nastavak pregovora i uspješno razrješenje ove situacije neophodno da poništi sve odluke kojima je jednostrano i neodgovorno prekršila kolektivne ugovo

re, kao i da je naš Prednacrt sporazuma solidna osnova za postizanje dogovora. Na kraju smatramo da do sadašnjeg teškog financijskog stanja u Proračunu Županije Zapadnohercegovačke, kako to i Vlada ističe, nije došlo samo zbog slabljenja prihodovne strane proračuna, nego mnogo više zbog neodgovorne politike Vlade i neopravdanog rasipanja proračunskih sredstava.

Ljubuški, 15. rujna, 2009.

Predsjednik NSUOŠ ŽZH: Goran Džajić

Predsjednik NSUSŠ ŽZH: Goran Skoko

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari