Funkcionalna BiH ovisi od Izbornog zakona

ljubuski.info

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH prirodno pravo. Hrvatska je predsjednica istakla i važnost donošenja novog Izbornog zakona te provedbu odluka koje je naložio Ustavni sud BiH.

Na pitanje čemu se Hrvati u BiH mogu nadati nakon listopadskih izbora u BiH, te je li Hrvatska spremna na neke ustupke prema susjednim državama da bi se status Hrvata popravio, Kolinda Grabar Kitarović ističe sljedeće:

Prije svega ne vidim apsolutno nikakve ustupke koje bismo trebali činiti prema drugim državama, jer položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i njihova konstitutivna jednakopravnost s ostala dva naroda, zajamčena Daytonskim mirovnim ugovorima, jest apsolutna nužnost, činjenica, i neotuđivo pravo koje ne treba osiguravati nikakvim kompromisima.

U ostvarenju tog prava apsolutno nije potrebno popuštati, raditi kompromise ili dati za uzvrat nešto bilo kojoj drugoj državi. To je njihovo prirodno pravo. Bosna i Hercegovina druga je domovina hrvatskog naroda i to tako mora ostati. Ova godina jest iznimno bitna za budućnost BiH. Rekli ste i sami – u desetom mjesecu održat će se izbori koji moraju biti ne samo transparentni, legitimni i otvoreni, već oni moraju rezultirati uspostavom funkcionalne vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

U ovome trenutku, ne vidim kako se taj proces može razviti bez izmjena izbornoga zakona koje bi, prije svega, uvažile odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo u slučaju Ljubić, već i u nekoliko drugih slučajeva, a naravno i presudu Sejdić Finci, i kako bi se osiguralo da tri člana Predsjedništva budu legitimno izabrana od strane njihovih naroda. To jest daytonsko načelo.

Drugo što bih željela istaknuti glede ove posljednje trilaterale, a što je iznimno bitno, jest da je dakle prošlo više od šest godina prije nego što su se zajedno sastala sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik. Hrvatska je supotpisnica Washingtonskog sporazuma, a zajedno sa Srbijom i jamac provedbe Daytonskih ugovora, odnosno jamac mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Naravno, tu imamo i poseban interes – zaštitu hrvatskog naroda, sukladno hrvatskom Ustavu, kao i naročito bitan interes stabilnosti susjedne države, s kojom dijelimo 1001 kilometar granice

.

direktno.hr

Glas naroda

Mi Hrvatii u BiH imamo prava na papiru (ustavu) a ustvari nemamo prava.Dok god drugi narod(Bosnjaci) nam mogu izabrat clana predsjednistva iz reda Hrvata mi smo u problemu.Sto se tice pomoci Hrvatske to ce bit deklarativna pomoc .Ostaje ona izreka :o moj kume ne uzdaj se ume nego u se i u svoje kljuse.

Zaštita nacionalnih prava Hrvata, ili drugih naroda, se brani u Domu naroda. Predsjedništvo donosi odluke koje se odnose na sve građane, a ne na hrvate, srbe ili bošnjake pojedinačno. Zato članove Predsjedništva biraju građani i Ustavni sud nije donio odluku o predsjedništvu nego o Domu naroda.
Prema tome, predsjednice RH nemojte unosit zabunu radi svog štićenika Čovića. On, a i Ti, želite na silu progurati izmjene članova predsjedništva kako bi prikrili kriminal HDZ-a i Čovića osobno sve ove godine.
No pasaran!

šta je čova i HDZ napravio za nas dosad navedite osim što su dobro uhljebljeni

svak bi svojim radom nešto zaslužio ali u vas iu bih pokazali ste da ste nezasiti ne znate kad treba stati a pred izbore pokažete da vrijedite manje od mrava toliko se nisko spustite i prosite glas da vam da veliki čovjek kojeg vi brzo zaboravite da imaju neki časti borili bi se za narod ili dali ostavku da neki drugi pokušaju al ne samo njima i njihovu dup... nek se progledaju ujutro kad ustanu i zapitaju jesul oni to dostojni radit

ovisi koliko će ona zatvarati oči pred čovićevim kriminalom i njemu sličnim

Funkcionalna BiH ovisi o tome kada će zaslužni za političko stanje i bijedu stanovnika odgovorati pred sudom i završiti u prdekani!

Hvaljen isus i marija i postivam naj ljepsu zenu hrvacke i zivjela pozdrav ii ljubuskoga

ne možemo svi živit od kolindine ljepote nek ide u manekenke nama treba predsjednik da radi ko poglavica a ne da se slika

Funkcionalna BiH ovisi od Izbornog zakona
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari