Navršavaju se 84 godine od izgradnje zavjetnoga križa

ljubuski.info

U petak, 16. ožujka ove godine, navršit će se 84 godina od završetka izgradnje zavjetnog križa i slavlja prve svete mise na Križevcu iznad Međugorja.

U povodu te obljetnice tog će se dana u međugorskoj župnoj crkvu svetoga Jakova slaviti sveta misa na kojoj će se župljani Međugorja, hodočasnici i međugorski svećenici prisjetiti svih graditelja križa na Križevcu i moliti za njih. Podsjetimo, prije tri godine, prilikom obilježavanja jubilarne, osamdesete godišnjice Križevca u Međugorju održana je i svečana akademija na kojoj je prikazan i dokumentarni film o gradnji križa na Križevcu. Ideja za izgradnju križa stigla je iz Vatikana.

Naime, papa Pio XI. imao je želju da se u prigodi 1900. obljetnice smrti Kristove izgrade križevi na uzvisinama po čitavom svijetu.

Unatoč velikoj neimaštini, tu ideju prihvatio je tadašnji međugorski župnik fra Bernardin Smoljan te su njegovi župljani 21. siječnja 1934. godine odlučili i započeli te za rekordna 52 dana na vrhu brda Šipovac (danas Križevac) iznad Međugorja uspjeli sagraditi zavjetni armirano-betonski križ visok 8,56 metara, a širok 3,5 metara.

U njegovo križište ugradili su relikvije Isusova križa dobivene za tu prigodu iz Rima, a u podnožju križa upisali riječi: Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove.

Preimenovan u Križevac

Treba posebno istaknuti kako je to bila doista velika žrtva župljana Međugorja jer su sav materijal za gradnju armirano-betonskog križa (šljunak, cement, željezo, vodu i potrebnu opremu) danima morali nositi na svojim leđima uz strmi hercegovački kamenjar do vrha Šipovca.

Prva sveta misa kod križa na Križevcu slavljena je 16. ožujka 1934. godine, a slavio ju je župnik fra Bernadin Smoljan koji je tom prigodom i blagoslovio zavjetni križ te, uz burno odobravanje vjerničkoga puka, promijenio ime brda Šipovac u Križevac.

Blagdan Uzvišenja sv. Križa

U rujnu 1935. godine biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se blagdan Uzvišenja svetoga Križa u Međugorju slavi u prvu nedjelju poslije blagdana Male Gospe i da se tada na Križevcu slavi pučka misa.

Od tada se do križa na Križevcu uspinju brojni župljani i vjernici okolnih sela, a svakoga petka popodne uz Križevac se obavlja pobožnost križnoga puta.

Vjernički se puk ispred tog zavjetnog križa okuplja u skrušenoj molitvi, donoseći u svojim srcima zahvale Gospodinu i međugorskoj Kraljici Mira za njihovu neizmjernu očinsku i majčinsku ljubav te blizinu.

Treba reći kako je Križevac sve do Gospinih ukazanja bio blagdan za župljane i vjernike iz okolnih mjesta, a od 1981. to je blagdan za hodočasnike iz cijelog svijeta.

Posebno otkako je u svojoj poruci od 30. kolovoza 1984. godine Gospa Kraljica Mira rekla: - I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili.

Od tada su se i deseci milijuna domaćih i inozemnih hodočasnika u sabranoj molitvi ljutim kamenjarom popeli na Križevac s nakanom da molitvom pred križem u duhu susretnu Isusa u Njegovoj muci i otkriju Njegovu neizmjernu milost i ljubav.

Večernji list

Glas naroda

Eto vidite da kleti TITO nije bijo toliko loš koliko su loši ovi današnji političari odnosno tobože naše vođe,a dije križ iznad Ljubuškog za poginule Žrtve ma gdje oni stradali,ili ovi čekaju dase vrati Tito i to napravi.Eto Tito zato ti Hvala i za platnaru, famos, vinariju, bigeste, trgokop, unis, soko, naprjed, babovac, sporski centar, vodo privredu, auto-transport, poštu i komunalno, a ovi nemogu to još RASKOPAT..........

Puno nas nije volio titu a sad bi bilo bolje da se vrati ovi naši sadašnji su sve titine firme zatvorili i pokrali namisto da otvaraju nove dragane hvala ti za sve i pratru ševi

Disi kleti TITO dođi i daj nam mirovine ovi tobože naši neće ni da čuju za nas branitelje u tvoje doba nije bilo ovako ,dođi i Pokaži ovima kako se to radi.VAPAJ.............. I daj im zadaću da naprave križ iznad Ljubuškoga,nas će svakako brzo nestati pa neka barem on svjedoči o ovim vremanima.......

kada se izmijenu zakoni božiji
onda se ljudi i betonu počnu klanjati
tata se u svom srcu traži
otvorimo svoje srce da ga možemo naći
jel tak il ne tak

Ovo je bilo 1934 a TITO nas je počeo gutiti malo kasnije i onda tako 70 god.

Piše da su se od 1984.god. desetci milijuna domaćih i stranih hodočasnika popeli na brdo Križevac. Jedino Izbjeglica nezna zašto.Pitaj svoga tatu ?

koliko ima na svitu vijerski fanatika
mislim da je to premala brojka
jel tak il ne tak ugistiteljke vračare

Znam da ti je tata pričao o tim godinama kada su narod pendrecima mlatili.Tata ti je bio u prvim redovima.Dragovoljac za batinjanje.

fratrikosi više su ljude batinali vaši jezici
nego policiski pendreci
devedest pisto vas je bilo u državnoj službi
poslije ispovidi vi ste se ispovidali
sekto brezobrazna i pokvarena
što nas unazadi stotine godina

Od tate udbaša sin može biti samo udbaš.Voćka ne pada daleko od stabla.Kako ti je govorio tata.Niko vas ne može mlatiti kao mi.

pokazat će nekada knjige
tko je sve za udbu radija prije
i tko je režira međugorje
moji fratrikosi lipo vam se nepiše
ni vama ni vašim vračarama
jel tak il ne tak neposlušni bogati i nečisti

Navršavaju se 84 godine od izgradnje zavjetnoga križa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari