Komarica ne smije pričati o nestanku Hrvata iz RS-a!

ljubuski.info

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice ne služe poboljšanju kvalitete života ni rimokatolika ni drugih građana u RS, te da samo unose bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja.

Dodik je ovim svojim istupom izravno optužio biskupa Komaricu za iznošenje neistna o stanju i položaju Hrvata u BiH te da to čini zbog "osobnih ambicija".

Biskup je dobio i poruku-zabranu: da prestane govoriti o RS-u i njemu samom - Dodiku.
Cijeneći činjenicu da je biskup Franjo Komarica crkveni velikodostojnik i da može izražavati zabrinutost, opravdanu ili neopravdanu, svejedno, položajem svoje pastve, odlučio sam ne komentarati njegove učestale netočne, tendeniozne i, na trenutke, zlurade navode. Ovom prilikom bi mu samo poručio da prestane koristiti ime Republike Srpske i moje osobno ime u ostvarivanju svojih ambicija, kazao je Dodik u odgovoru na tvrdnju biskupa Komarice da se ponovna izgradnja crkava odvija sporo zbog birokracije Milorada Dodika.

Predsjednik RS-a je istaknuo kako su rimokatolici, kao i pravoslavci i muslimani građani Republike Srpske i potpuno ravnopravni u ostvarivanju svojih prava, te da će tako i ostati.
Opservacije biskupa Komarice ne služe poboljšanju kvalitete života ni rimokatolika ni drugih građana. One unose samo bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja. Za razliku od njega, vlasti Republike Srpske svakodnevno rade na unaprijeđenju kvaliteta života svojih građana, ne gledajući na njihovu nacionalnost ili vjeroispovjest, poručio je Dodik.

No, nedavno je održan Okrugli stol u organizaciji Europske akademije Banjolučke biskupije: "Hrvati - katolici u entitetu RS-a u BiH - stanje i perspektive", a na kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci, demografi, predstavnici Hrvata u BiH, kao i predstavnici diplomacije susjedne Hrvatske u BiH te predstavnici udruga prognanih Hrvata iz RS-a.

Sa skupa je poslana poruka o iskorjenjivanju Hrvata iz RS-a te da se odvija drama hrvatskog naroda u jednoj polovici BiH.

Kako je izvjestila Katolička tiskovna agencija (KTA), sa skupa je odaslan "krik" vlastima u Bosni i Hercegovini, u entitetu RS-a te vlastima u Republici Hrvatskoj - kao jednoj od supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnoj skrbnici Hrvata izvan Hrvatske - sudjelovali su: dr. Stjepan Šterc, demograf s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu; dr. Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora; generalni konzul RH u GK RH u Banja Luci, akademik, dr. Zlatko Kramarić; dr. Miljenko Aničić, direktor Europske akademije Banjalučke Biskupije; mr. mons. Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije BiH; dr. Franjo Komarica, biskup Banjolučki; predstavnici udrugā prognanih Hrvata s područja Sjeverozapadne Bosne i Bosanske Posavine: Vinko Lašto, Zdravko Marijan, Melita Kelečević, Marko Majdandžić, Ljubo Majdandžić, Jacinta Laštro, Ana Josić i Mato Šimić; politički predstavnici hrvatskih stranaka: Božo Skopljaković (HS), Nino Sušilović (PS), Davor Čordaš (HDZ BiH), Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a, Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, Žana Ćorić, iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, te Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije.

Dodik stavlja metu na leđa Komarici dok HDZ BiH šuti

Zamjenici predsjednika Hrvatske stranke (HS) BiH i HDZ-a 1990, Jozo Barišić i Anto Bilić, najoštrije osuđuju prijeteće poruke predsjednika RS-a Milorada Dodika biskupu banjalučkom Franji Komarici.

Dodik nasrće na temeljno ljudsko pravo biskupa Komarice da se očituje o položaju njegovih vjernika i umišlja si da je gospodar i hrvatskoga grunta i indentiteta u jednom podarenom daytonskom entitetu, kao i da može prijetiti svakome, pa i moralnom crkvenom autoritetu, što biskup Komarica jest. Pozivamo Dodikovog potpredsjednika Josipa Jerkovića da se očituje o toj strašnoj poruci koja, u izbornoj godini i prljavoj kampanji, može biti meta u leđa banjalučkome biskupu. Ako to ne uradi, to znači da su Jerković, ministar Davor Čoraš i svi drugi Čovićevi dužnosnici Dodikove sluge, da odobravaju nasilničku retorku, upozorava se u reakciji Barišića i Bilića koji ukazuju i da je Dodikova poruka koja glasi biskupu bih samo poručio da prestane koristiti ime Republike Srpske i moje osobno ime u ostvarivanju svojih ambicija kranje militantna i neprihvatljiva prijeteća poruka biskupu Komarici i povratnicima.

Glas naroda

nećeš dugo a ni tvoj potrčko čović

Komarica ne smije pričati o nestanku Hrvata iz RS-a!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari