Vlast je propala, ali goni dalje

ljubuski.info

Vlast je definitivno propala! I na državnoj i na federalnoj razini. S jučerašnjim izlaskom zastupnika Samira Demirovića iz kluba SDA u državnom parlamentu, te Borislava Bojića iz SDS-a vladajuća koalicija SDA - HDZ BiH - SBB - Savez za promjene ostala je bez većine.

Oporba SDP, DF, SNSD, A-SDA, BPS, Nezavisni blok, DNS, HDZ 1990 zajedno s Demirovićem i Bojićem ima čak 24 zastupnika, dok su vladajući spali na 18. Brojke su jasne. Samim time ni Vijeće ministara nema potporu.

Jasno, ništa spektakularno se neće dogoditi, jer nikome u oporbi ne pada napamet nekoliko mjeseci prije izbora krenuti u rušenje aktualne vlasti. Ukratko, to bi im donijelo više štete nego koristi.

Mrcvarenje do izbora

S 'druge strane’ federalna Vlada ne funkcionira, SDA i HDZ ne mogu se dogovoriti oko kadroviranja i sada veselo ministarsko privatno društvo Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića drži građane taocima njihovih privatnih igara. Treći partner, SBB Fahrudina Radončića dio je vlasti, odnosno na plaći je, ali glumi oporbu. U takvoj konstelaciji snaga građani su nebitni. Bitno je samo 'izvlačiti’ što više do nadolazećih izbora, a potom opet započeti novi začarani krug.

Federalna razina krvi se oko važnih direktorskih pozicija koje, da ne bude zabune, znače novac! Premijer Fadil Novalić povukao je suglasnost za novi mandat Matanu Žariću na poziciji generalnog direktora bogatog Elektroprijenosa BiH, a ministrica financija Jelka Milićević uzvratila je pokušajem rušenja direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića. Ni jedni ni drugi ne odustaju od igre, izuzev u slučaju kada trebaju podijeliti neka sredstva na obostranu korist. Tada koalicija puca od sloge! SDA je usput opterećena kaotičnim unutarnjim problemima, a HDZ izmjenama Izbornog zakona i strahom od sunovrata u slučaju da isti ne izmjene kako su namjerili.

'Pošto zakon'?

Situacija u oba parlamenta, i u državnom i u federalnom (kada se sastane), je anarhična. Od zakona do zakona mijenjaju se partnerstva, ovisno što kome odgovara. Pojedinci u šali govore da je riječ o potpunoj demokraciji dosad neviđenoj u svijetu, dok drugi pak smatraju da je riječ o potpunoj anarhiji. Istina je u biti da su parlamenti postali obična trgovačka društva u kojima se potpora za pojedine zakone doslovno kupuje. Nekad obećanjem, nekad uslugom ili pozicijom, nekad ucjenom, ali ponajviše klasičnim keš novcem. Tako se ponekad promijeni i 'sastav' oporbe.

Dobro upućeni tvrde da se situacija neće popraviti, već da će se kako se izbori budu bližili ići još više 'u kost’, a tenzije će se posebno dizati oko pitanja izmjena Izbornog zakona. Kakav god da bude, nacionalne vođe iskorist će ga kao odličan motiv za pumpanje vruće krvi u pomalo umorni mozak birača.

Ljevica

Nisu samo vladajući u problemima. Nije veselo ni u takozvanoj ljevici koja još nije posve odlučila gdje će, što će i kako će izaći na izbore. Posljednje interno istraživanje koje je radila jedna od stranaka ljevice pokazuje dosta solidan rast DF-a otkako je Željko Komšić najavio kandidaturu, određeni pad SDA, te stabilnost SDP-a. Znakovito je da je istraživanje pokazalo da rast DF-a nije utjecao na pad potpore SDP-u, ali je zato Radončićev SBB malo krenuo prema dole što može sugerirati da je taj dio 'kolača’ otišao DF-u. Jasno, rezultati tog istraživanja ne moraju biti u konačnici relevantni jer je u Federaciji vrlo teško napraviti realno istraživanje s obzirom na drastične razlike od županije do županije. Ali, bit će svakako zanimljivo vidjeti kakve će poteze jedan prema drugom vući Komšić, Nikšić i Radončić.

D. Lukić | Dnevni list

Glas naroda

Dotjeralo cara do duvara

Zla godina dotrala orla da sa kukvižon zimu zimuje

ugašene fabrike napravljene crkve i đžamije
sad svaki misec osam sati dnevno molite molite
i otiđite u banku da platu podignete
da je bog bio sa vama prije bi se pravila fabrika
pa onda od svog rada crkva i đžamija
lopine iskoristile ludo vrime
ali su se malo zahebale narod ode di je bolje
jel tak il ne tak balkanske verske vođe

pojeli sve samo još treba da obližu i za to će se trzat ne daju oni svoga lonca

Vlast je propala, ali goni dalje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari