Osniva se Srednja glazbena škola

ljubuski.info

Što se tiče glazbenog obrazovanja i općenito glazbene kulture u Ljubuškom, na jesen ništa neće biti isto kao prije. Dogodit će se važan iskorak i sve podignuti na znatno višu stubu i razinu.

Prva promjena, napredak i dobitak je otvaranje Srednje glazbene škole. S početkom nove školske godine 2018./2019., uz već postojeću Osnovnu glazbenu školu, počet će raditi i srednjoškolska glazbena ustanova.

Općinsko vijeće Ljubuški na svojoj posljednjoj sjednici prihvatilo je inicijativu o osnivanju Srednje glazbene škole Ljubuški i zadužilo općinskog načelnika Nevenka Barbarića da provede propisane procedure za njezino osnivanje. Osnovica na kojoj se zasniva ta odluka je elaborat o osnivanju Srednje glazbene škole u ljubuškom koji je izradila Ivana Zrimšek Šaravanja, ravnateljica Osnovne glazbene škole Ljubuški, a koji su vijećnici prostudirali i dali mu "zeleno svjetlo".

Elaborat se sastoji od tri dijela: prostorni uvjeti i oprema, kadrovski uvjeti i nastava i statistički i financijski pokazatelji. Nakon vrlo skromnih prostornih uvjeta u kojima je Osnovna glazbena škola više od dva desetljeća radila u zgradi OŠ Marka Marulića, ona se u veljači 2017. godine preselila u kuću časnih sestara pokraj crkve sv. Kate koju joj je, uz suglasnost i potporu općinskog načelnika Barbarića, ustupio na korištenje Franjevački samostan Humac.

Uvjeti su se stubokom promijenili, dobilo se na raspolaganje 350 m2 prostora u kojem su uređeni i opremljeni potrebni kabineti i drugi prateći prostori. Škola posjeduje 6 pijanina, veliki koncertni glasovir, električni pijanino, a uskoro će dobiti još jedan novi koncertni glasovir u sklopu pomoći Vlade Republike Hrvatske. Osim toga, od školskih instrumenata ima 4 violine, 3 violončela, 7 flauta, 5 flautica "fife" za početnike i 5 truba.

U nastavi radi 12 učitelja glazbe - troje na neodređeno vrijeme, dvoje na određeno, sedmero kao vanjski suradnici i troje u upravi i administraciji, od kojih je jedno ravnateljica škole, te dvoje vanjskih suradnika. Trenutačno Osnovnu glazbenu školu pohađa 150 učenika. - Ako bude sve teklo po planu, u što čvrsto vjerujemo, u rujnu će Srednja glazbena škola u Ljubuškom upisati svoje prve učenike.

Dosad su naši učenici koji su završavali Osnovnu glazbenu školu u Ljubuškom i željeli nastaviti srednju morali putovati tri do četiri puta tjedno u Mostar ili Široki Brijeg, gdje su najbliže srednje škole. Svaki odlazak, boravak i povratak iz Mostara ili Širokog Brijega traje 4 do 6 sati, često i dulje, a nastava je organizirana u vremenu od 15 do 22 sata pa su se vraćali kući u 22 ili 23 sata, što je jako naporno i zamorno.

Prijevoz organiziraju i obavljaju isključivo roditelji, čekajući po nekoliko sati po kafićima dok im djeca završe s nastavom. Sad to neće morati, sve će imati ovdje. Posebno nas raduje što će se ove velike promjene dogoditi u našoj jubilarnoj godini kada obilježavamo i slavimo 25. godišnjicu Osnovne glazbene škole Ljubuški - kaže ravnateljica Ivana Zrimšek Šaravanja. Druga važna i značajna novina je obnova i sređivanje zgrade nekadašnjeg gradskog kina "Radnik".

Radovi su u tijeku, pretpostavlja se da će završiti do jeseni ili najdalje do kraja godine, a obnovom će se dobiti višenamjenska dvorana namijenjena i za različite koncerte. Sada se koncerti ozbiljne glazbe, na kojima sudjeluju učenici i učitelji ljubuške glazbene škole i povremeno crkveni zborovi, uglavnom odvijaju u prekrasnom prostoru crkve sv. Kate i repertoar je usklađen s dignitetom tog mjesta, a kad se u kinu dobije novi koncertni prostor, škola će proširiti koncertnu ponudu novim sadržajima s više glazbenih smjerova pa će Ljubuški dobiti znatno bogatiji glazbeno-kulturni program.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Oće li bit odsjek za gangu i diple?

ovo je škola za ove koji su ostali a to su adeze mladež da se nauči svirat po adeze notam

Osniva se Srednja glazbena škola
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari