GSS Ljubuški: Spašavanje ljudskih života je najplemenitiji čin

ljubuski.info

Gorska služba spašavanja jedna je od najvažnijih građanskih službi, čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u izvanrednim okolnostima u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

I Ljubuški je od rujna protekle godine bogatiji za jednu takvu službu sa sjedištem pored Vatrogasnog doma. Njezini članovi su na raspolaganju svojim sugrađanima u slučaju da druge službe ne mogu iznaći sredstva i načine kako bi im pomogli, a sve to dobrovoljno i bez ikakve naknade.

Žene u GSS-u

Kroz razgovor s Edvardom Bebićem, pročelnikom GSS-a Ljubuški, saznali smo kako funkcionira ova služba koja broji ukupno 38 članova.
Od osnutka GSS-a Ljubuški sudjelovali smo u tri akcije spašavanja na području Čitluka, Posušja i Ljubuškog. Većina članova je prošla SaR obuku, a posebno sam ponosan na velik broj mlađeg članstva, između kojeg imamo i sedam žena, kazao je pročelnik Bebić.

U svom timu imaju i tri liječnice te isto toliko medicinskih tehničara, budući da je medicinsko zbrinjavanje neophodno u izvanrednim stanjima.

Kako ističe Bebić, službeni telefon još uvijek nemaju jer ih većinom angažira policijska služba, Civilna zaštita te vatrogasci.
Sve akcije GSS-a Ljubuški mora odobriti savez GSS FBiH, ali to ide munjevitom brzinom. Imamo zaista odličnu suradnju sa svim jedinicama lokalne uprave, kao i s MUP-om na svim razinama, kazao je on.

Dugotrajne vježbe

Saznali smo i to kako su obuke za spašavatelje u GSS-u dugotrajne te iziskuju mnogo vježbi i učenja u trajanju od nekoliko godina.
Obuke se izvode kroz nastavne aktivnosti u učionici i primjenu naučenih vještina na terenu. Posebna pozornost se pridaje pristupu unesrećenoj osobi, pravilnom zbrinjavanju (prvoj pomoći) te sigurnosti unesrećenog i samih spašavatelja, pojasnio je.

Sve to ne bi bilo moguće bez opreme za spašavanje, a koju čine: osobna oprema (odjeća, obuća, kaciga, svjetiljka, prva pomoć, ranac...) i stanična oprema (kompleti za spašavanje sa stijene, speleospašavanje, spašavanje iz vode, kompletna medicinska oprema za pružanje prve pomoći s pripadajućim nosilima, sredstva za imobilizaciju i dr.).

U sljedećem razdoblju planirane su nastavne aktivnosti u učionici te na otvorenom, uz poseban naglasak na rad s mladima. Jednako tako, u planu je i organizacija planinarskih tura kroz koje će ljubuški GSS-ovci animirati novo članstvo.

Svaki član je dobrodošao u našu misiju spašavanja ljudskih života i dobara. To je najplemenitiji čin koji možemo napraviti, poručio je Bebić za kraj razgovora.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

bravo

Bravo za gss, svaka čast

Spasavaji samo HDZ ovce

GSS Ljubuški: Spašavanje ljudskih života je najplemenitiji čin
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari