Povjerenje u sudsku vlast na vrlo niskoj razini

ljubuski.info

Prema percepciji građana, koja ne mora uvijek biti vjerodostojna, povjerenje u sudsku vlast u BiH je na vrlo niskoj razini. Istina, ono je izazvano političkim pritiskom i mnogo stvari unutar pravosudnog sustava treba urediti kako bi on funkcionirao kako treba, kazao je jučer tijekom konferncije “Pravosuđe – kako do neovisnosti, efiksanosti, profesionalnosti, samostalnosti i odgovoronosti?“ član Foruma građana Tuzla Vehid Šehić.

Cilj skupa bio je prezentirati rezultate provedenog istraživanja kako bi se identificiralo najvažnije prepreke koje utječu na uspostavu efikasnog i istinski neovisnog pravosudnog sustava u BiH.

Sudionici skupa su zaključili je kako je potrebno zajedničkim radom i suradnjom graditi povjerenje javnosti u oba sustava, kao i da komunikacija između pravosudnih institucija i medija treba biti bolja.
Realna, pravodobna i konstruktivna, a ne destruktivna kritika pravosuđa, je važna s ciljem informiranja i povećanja povjerenja javnosti i unaprjeđenja pristupa pravdi. Također je potrebno ujednačiti procedure pristupa informacijama u sudovima, proaktivno informirati javnost putem medija i ažurnije koristiti i web stranice za pružanje informacija o radu sudova, ocjena je Šehića prema čijim je riječima najbitnije da struka dâ preporuku što je potrebno mijenjati u zakonu o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH.

BiH je, naime, u procesu europskih integracija, preuzela obvezu uskladiti svoje zakonodavstvo s pravnim tečevinama EU-a te osigurati njegovu efikasnu primjenu.

Direktor USAID-a u BiH Peter Duffy istaknuo je zabrinutost zbog nedostatka napretka BiH u ovoj oblasti. Najveći problem, po njegovu mišljenju, jest pravosuđe na koje utječu političke stranke i politički lideri.

Glas naroda

Sud je pod potpunom kontrolom politike. Suce ne zanima zakon, činjenice i materijalni dokazi, oni pišu što im kažu vladajuće političke strukture. Zbog toga se i kaže da se u BiH presude donose u mafijaško obaviještajnim centrima, a da ih sud samo pravno uobliči.

politika nepismena sudi a pravnici polupismeni pišu presude
ševini pravnici

Povjerenje u sudsku vlast na vrlo niskoj razini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari