Blokirani za sva vremena: Da je Fadil Novalić...

ljubuski.info

Da je Fadil Novalić stvarno ozbiljan premijer u nekoj ozbiljnoj zemlji, nikada mu Salko Bukvarević ne bi bio ministar nečega. No, Fadil Novalić je SDA-ov predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a Salko Bukvarević je njegov ministar za braniteljska pitanja.

Da je Fadil Novalić stvarno ozbiljan premijer, pa makar i u ovakvoj Federaciji, prvo što bi uradio na konferenciji za medije, sazvanoj povodom blokade prometnica koju su izveli nezadovoljni ratni veterani, bilo bi smjenjivanje Salke Bukvarevića s mjesta ministra za braniteljska pitanja. Oni, pobunjeni bivši ratnici, Bukvarevićev su resor, a kako se njima bavi vidjelo se na svakoj cesti i svim putovima, osim onih što spajaju njive sa štalama.

Da je Fadil Novalić imalo ozbiljan premijer, ceste u Federaciji Bosne i Hercegovine bile bi blokirane onoliko vremena koliko treba policiji da dođe i da ih deblokira. Blokada je, naime, nezakonita, prosvjed je ugrožavao silan svijet, ni kriv ni dužan, a policija služi upravo za to da spriječi nezakonita okupljanja i onemogući akcije koje na bilo koji način bilo koga ugrožavaju.

Da Fadil Novalić razumije makar dio veteranskih problema, podržao bi ukidanje svih 1.600, da hiljadu i šest stotina! braniteljskih udruga, te naložio brzu provjeru stvarnog broja ratnih veterana, sve kako se na popisima boraca, branitelja, narodnih heroja, ne bi nalazili i za to neke pare tražili oni što su vodili teške bitke na Makarskoj rivijeri od 1996. do 2001., kada su dobili prekomandu na istarski front.

Da je Fadil Novalić premijer s malo stava, smijenio bi sve kojima je uopće palo na pamet da mu pomenu kako će Šerif Patković biti na čelu nekakve Koordinacije boračkih udruženja Armije BiH. Šerif Patković u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije bio samo u partizanima i nije uspio opstati niti na jednom poslu u kojem nema plaće iz proračuna. Bivši pitomac vojnih škola JNA, kasniji komandant Sedme muslimanske brigade, kantonalni ministar, kadar Alijanse za promjene, SDA-ovac...dvadeset i dvije godine naplaćuje one četiri ratovanja. Kada on nije odlučivao o iznosu naknade, jurišao je na Vladu: bilo je to 2009. - zbog mogućeg smanjenja primanja nositeljima najviših odličja.

Da je Fadilu Novaliću nebitno hoće li mu korisnici veterana za stranačke potrebe prigovoriti, postavio bi neko logično pitanje. Recimo, odakle toliko dobitnika najviših priznanja u dvije vojske koje bez Richarda Holbrookea nisu mogle svesti Republiku Srpsku ni na 49 posto teritorija Bosne i Hercegovine, koliko joj je on ostavio?

Da Fadil Novalić ne mora voditi računa o odanim glasačima svoje stranke i HDZ-a – a takvih je puno, jako puno, upravo među veteranima – i njihovim reakcijama, fino bi im i poodavno kazao kako se Bosna i Hercegovina morala, jer izbora nije bilo, naguziti pred Međunarodnim monetarnim fondom i da to znači dalje odumiranje bilo kakve socijalne države. Malo bi im i pojasnio: do sada su naknade možda, ma bez možda, bile male, od sada će biti manje, a u doglednoj budućnosti nikakve. To je cijena kredita koje će vraćati unuci današnjih ratnih veterana.

Da Fadil Novalić imalo drži do sebe, a ne drži, dao bi ostavku one sekunde kada se ispostavilo da je prosječna plaća oko 800 maraka, a potrošačka košara za četveročlanu obitelj 2.000. Prije toga bi, eto, mogao pitati veterane je li im, nekim čudom, ikada palo na pamet pobuniti zbog opće socijalne katastrofe, a ne samo zato što im je netko obećao neostvarivo?

Da je Fadil Novalić stvarni premijer stvarne Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ta bi Vlada upravljala najprofitabilnijim javnim firmama i koristila njihove prihode dijelom za investiranje, dijelom za socijalne potrebe. Fadil Novalić je, međutim, predsjednik Vlade ograničenog dometa. On služi da ide na konferencije za medije i mijenja kabinete s ministricama upaljene sujete, dok telekomi i elektroprivrede služe Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću.

Da Fadil Novalić makar malo drži do samoga sebe nikada ne bio ni član SDA, niti premijer koaliciojske Vlade sastavljene od stranaka što su veteranima govorile kako će biti socijalno privilegirani, poput njihovih kolega u Hrvatskoj, da bi onda od istih tih veterana napravili socijalne slučajeve. Inače, to što prvo nije nimalo dobro, ne znači da drugo nije jednako loše po društvo, te katastrofalno po masu iznevjerenih.

Da Fadil Novalić o sebi ne misli da je genije i dan danas bi bio samo vlasnik firme u Gračanici. Ekonomske probleme u ovako opustošenoj, opljačkanoj, nakaradnoj i skupoj državi, ne mogu riješiti Paul Krugman, Yanis Varoufakis i Joseph Stiglitz, zajedno i odvojeno. Inače, Stiglitz je dobitnik Nobelove nagrade, a jednom je napisao:
Poslije Drugog svjetskog rata Amerika je zajedno rasla 30 godina, dohodak je rastao u svim segmentima, ali više na nižim dijelovima ljestvice dohotka nego na vrhu. Ratno iskustvo iznjedrilo je Mi-osećaj, tako da su političke mjere poput GI-zakona dodatno približile ljude.
GI-zakon je bio pravni akt o profesionalnoj integraciji demobiliziranih vojnika.

Nešto što je, modificirano naravno, nama trebalo u onim godinama u kojima je privatizacija srušila sve što su granate promašile. Članovi svih 1.600 udruga veterana taj su proces, čisto da se podsjetimo, uglavnom posmatrali mirno i dostojanstveno, vjerujući da će u miru dobiti nešto od istih onih što su ih u ratu napravili budalama, pa tako 46 puta.

Da Fadil Novalić smije što ne smije, danas bi otišao do Bakira Izetbegovića, samo da mu kaže kako ga je, kada ga je ono nagovorio da bude premijer, zajebo k'o niko u životu. I sve nas s njim. Od ratnih veterana do djece po vrtićima.

Emir Imamović Pirke | bljesak.info

Glas naroda

Autoru kapa do poda svima koji su izmanipulirani evo zašto Dragan Čović nije htio Ministarstvo branitelja što je obećavao naivnim glasačima mi građani moramo znati kojiko novaca ide pojedinim udrugama te ukupno njih 1600

Jesu li to udruge za financiranje stranačkih mašinerija?

Blokirani za sva vremena: Da je Fadil Novalić...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari