MRM Ljubuški dobio prvu industrijsku NATO dozvolu u BiH

ljubuski.info

"Porsche" iz Sarajeva i "MRM" iz Ljubuškog prve su tvrtke kojima je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon nekoliko godina, izdalo industrijske sigurnosne dozvole, međunarodno priznat dokument kojim se potvrđuje kako zadovoljavaju NATO standarde i mogu sudjelovati na milijunskim natječajima, koji su dosada bili rezerervirani isključivo za inozemne tvrtke. Potpis trenutno čeka još sedam tvrtki iz BiH.

Nakon višemjesečne kontrole, ove dvije tvrtke ispunile su sve sigurnosne uvjete, a zahvaljujući provjerama sada, osim u BiH, mogu surađivati i s tvrtkama u inozemstvu.
Trenutno je u procesu izdavanje dozvola za još sedam tvrtki, a sa oko 30 njih, koje su izrazile interes za dobivanje industrijskih dozvola, obavljene su konzultacije u vezi pripreme potrebne dokumentacije, potvrđeno je u resornom ministarstvu.

Ministar Dragan Mektić nedavno je istaknuo kako izdavanje dozvola nije samo puka formalnost, već rezultat višemjesečne provjere svih sigurnosnih detalja propisanih NATO pravilima, od provjere objekta do dokazivanja pouzdanosti osoba zaposlenih na ključnim pozicijama u tvrtkama.
Izgubili smo tri ili četiri godine zbog raznih političkih opstrukcija i konačno rješavamo taj problem. U Vanjskotrgovinskoj komori bit će održana obuka koja bi pomogla gospodarstvenicima da lakše i preciznije popune prijavu za izdavanje dozvole. Prošlih mjeseci imali smo problema sa nepotpunim aplikacijama i tu smo gubili mnogo vremena, naveo je Mektić dodajući kako dozvola vrijedi pet godina.

Milijuni KM prošli pored domaćih gospodarstvenika

Sve tvrtke iz BiH su, u ožujku prošle godine, bile onemogućene sudjelovati u 21,2 milijuna KM vrijednom natječaju Ministarstva obrane BiH jer nisu imale valjanu dozvolu. Da apsurd bude veći, u tom trenutku nitko u BiH je nije ni izdavao, jer nije postojao ni dokument koji propisuje izdavanje.

Tako je prokrčen put dobavljačima za NATO iz Europske unije koje imaju kćerke ili partnerske firme u BiH, dok su domaći gospodarstvenici, koji, na primjer, surađuju s firmama iz Rusije ili izvan EU, u startu diskvalificirani u ovoj milijunski teškoj trci.

Industrijska digurnosna dozvola bila je predmet žestokih političkih prepucavanja još od 2015. godine. Tada su ministarstva industrije, energetike i rudarstva i unutarnjih poslova RS isticala da bi usvajanje Pravilnika o industrijskoj sigurnosti BiH narušilo ustavne nadležnosti te da on proizvodi dodatne troškove i da je nedorečen.

Mektić je, kako je kazao, tada stavio na vagu političke interese u RS i interese svih gospodarstvenika u BiH i odlučio, ispred Ministarstva sigurnosti BiH, Pravilnik poslati u proceduru Vijeću ministara BiH, koji ga je u lipnju prošle godine i usvojio.

Ministar industrije RS Petar Đokić tada je naveo kako su Zakonom o zaštiti tajnih podataka, koji je temelj za donošenje ovog Pravilnika, narušene ustavne nadležnosti, jer oblast sigurnosti podataka po Ustavu BiH nije u domeni nadležnosti BiH.

Dok su svađe trajale, gospodarstvenici su samo mogli posmatrait kako pored njih prolaze milijunski teške javne nabavke. Neizdavanje industrijske sigurnosne dozvole za desetine milijuna KM oslabilo je namjensku industriju u oba entiteta u BiH.

capital.ba

Glas naroda

Eto i rupčić ozakoni ukradenih 100 miliona od naroda, tko li mu to potpisa?

Samo ukucajte Miroslav Rupcic i sve ce vam biti jasno

hahahaha sve je to uvezano drugarski

MRM je firma od HVO generala iz Gruda odlikovanijeg od onog Zagorca a ustvari suvlasnik je Covic smijesno da nije zalosno

Zašto njihov servis ne vrijedi u servisnoj knjižici nigdje u svijetu osim kod nas.

Ljubuski je umro onog dana kad se u njega uselila obitelj Miroslava Rupcica

Ne Ljubuski vec Hercegovina!

Samo trgovina, jedini naš je proizvod je SMEĆE...

Sve je legalno. Jos obitelj zaposljava, tako da nije steta nego korist za narod.

Na Hrvatskoj krvi pare zaradio može li to izdobriti ja mislim da ne

I ja mislim da ne moze izdibrit ali ako je vec pokrao neka je u ljubuskom otvoreno, neka nas narod zaradi koji donar. Ako cemo analizirat hercegovacke poduzetnike, nema ga bez mrlje.

Hmm misli. Čudesa

Tko im radi, dobro funkcioniraju ikako.
Pogotovo oni na dijelovima, uvijek živčani i psuju kao kočijaši, sramota.

Za Gost,,, Hrvat sve może oprostiti samo uspjeh NE! Ja redovito kad dolazim kući u Hercegovinu ili točnije u Široki, redovito vršim servis u MRM i ovdje u Švicarskoj ga priznaju. Zadovoljan sam njihovom uslugom, a poglavito cijenom u odnosu na Śvicarsku. Ne ulazim u povijest vlasnika jer me ne zanima, samo me zanima kvaliteta usluge i cijena te usluge.pozz....

Ante sa 3 e, imam isto iskustvo i misljenje sto se tice MRM Ljubuski.
A ko mu je vlasnik ili suvlasnik, kad bi trazio postenog vlasnika ne bi ni kruha imao gdje kupiti.

Dobija dozvolu za NATO sad može ko za HVO šverc komerc.

Goste idi u mostar na tebi poznat odjel da specijalizanti se praksaju, budi koristan.

CIA istražuje zbog čega mafija kradezea vozila Pasate a isil Toyote. Što veća pozicija u kradese partiji, veća i uglednija lopina među šupljeglavcima. MRM nije Miroslava rupčića, to je financirano pokradenim novcem od branitelja tj. od novca kojeg je slala Hrvatska za branitelje.

Sto ovi covik gori kaze ukucaj ime i sve ce ti bit jasno

Oni imaju najlosiji kadar.Ljudi voze svoja auta masovno u Split.

kako ljude plaćaju dobro je da im itko radi

MRM Ljubuški dobio prvu industrijsku NATO dozvolu u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari