Nepostojeća borba protiv korupcije

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina se, prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala (TI) za 2017. godinu, nalazi na 91. mjestu od ukupno 180 zemalja sa ocjenom 38 na skali od 0 do 100, što predstavlja nešto lošiji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

CPI predstavlja svojevrsno mjerilo kojim TI svake godine rangira zemlje svijeta u odnosu na percipiranu razinu korupcije s fokusom na javni sektor, pri čemu 0 na skali od 0 do 100 predstavlja najvišu razinu korupcije, dok 100 predstavlja najnižu.

Eskalacija problema

Prema rezultatima tog istraživanja, BiH poziciju na listi CPI dijeli sa Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom, a kada se radi o regiji, BiH se i dalje nalazi iza Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova koji se nalaze na pozicijama od 57. do 85. mjesta, dok Makedonija bilježi najgori rezultat i nalazi se na 107. mjestu.

Skupina zemalja s najmanjom korupcijom su Novi Zeland, Danska, Finska Norveška i Švicarska, dok se na samom dnu Sudan, Jemen, Afganistan, Sirija, Južni Sudan i Somalija.

TI BiH smatra kako ovogodišnji CPI svjedoči o zabrinjavajućem trendu i stagnaciji, te da usprkos sve većem fokusu koji se u svijetu stavlja na borbu protiv korupcije, veliki broj zemalja, uključujući i BiH, ne čini ništa, ili gotovo ništa da bi se borba protiv korupcije učinila efikasnijom i stanje u toj oblasti popravilo.

Zapošljavanja po klijentelističkim osnovama

Predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin istaknuo je kako podaci svjedoče o eskalaciji problema korupcije u zemlji i razarajućim posljedicama po funkcioniranje institucija, kao i državu i društvo uopće.
Razarajuće posljedice korupcije imamo priliku gledati svaki dan, o čemu svjedoči masovan egzodus građana BiH iz zemlje, jer ne mogu da dobiju priliku za posao zbog zapošljavanja po klijentelističkim osnovama, kazao je Blagovčanin.

Stavio je naglasak na problem političke korupcije koja proistječe iz načina po kojem su ustrojene i funkcioniraju političke stranke u BiH.

Nefunkcionalno pravosuđe

Ono što, po njegovim riječima, jedino ohrabruje i predstavlja svojevrsnu priliku jeste nova strategije Europske unije za zapadni Balkan, koja kao ključni problem ističe zarobljenost države od uskog kruga ljudi u piramidi vlasti, a uspostavu vladavine prava kao najvažniji prioritet.

Blagovčanin posebno problematičnim smatra nefunkcioniranje pravosuđa u BiH, koje, kako navodi, nije pokazalo sposobnost uhvatiti u koštac s procesuiranjem koruptivnih kaznenih djela, posebno kada se radi o političkoj korupciji, a što se može tretirati kao svojevrstan test neovisnosti bh. pravosuđa.

Ivana Korajlić iz TI-a izrazila je zabrinutost zbog nazadovanja BiH koja se, prema CPI, nažalost, i dalje nalazi u donjoj polovini ljestvice, te upozorila kako bi se prezentirani pokazatelji trebali shvatiti vrlo ozbiljno i uzbuniti sve relevantne institucije i nositelje odluka u BiH.

Glas naroda

I što bi onda u ŽZH bilo drugačije

Vidite li u hr ko se bori za ukidanje tih ustanova i postavlja svoje ljude
Kako se ukida istražno povjerenstvo za Agrokor,kako pada vlada da ne bi došlo do objave spiska tko je rado za usnu.,....smradeze drpoljubi

Radio za udbu

Nepostojeća borba protiv korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari