Zatočenici su dobivali hranu i nije bilo diskriminacije

ljubuski.info

Bivši čuvar u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom je na suđenju sedmorici bivših kolega negirao navode optužnice o maltretiranju pritvorenika bošnjačke nacionalnosti i uvjetima u kojima su boravili.

Željko Grizelj je, svjedočeći u korist Obrane Vice Bebeka, kazao kako je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), radio kao čuvar u VIZ-u. Zajedno s njim, kako je kazao, u smjeni je bio i optuženi Bebek, koji je pritvorenim osobama donosio hranu i mlijeko.

Uvjeti boravka pritvorenih osoba, prema svjedoku, bili su solidni, a redovno su dobivali kuhanu hranu koja je dolazila i za čuvare.
Mi smo se svi ophodili normalno prema pritvorenicima, nikakve diskriminacije nije bilo. Rečeno nam je da nitko ne dira te ljude, izjavio je svjedok.

Pojasnio je kako su čuvari imali šarene uniforme s bijelim opasačima te da su imali pištolje. Kazao je da misli da Bebek nije imao ni pištolj, već samo palicu. Pritvorenici, kako je posvjedočio, dobrovoljno su se javljali ići na rad kada bi došla humanitarna pomoć, i istovarali su hranu.
To nije bio težak rad. Donosili su oni sa sobom to što bi istovarali. Nije to nama smetalo. Da je iko maltretirao pritvorenike nije se nikad desilo. Ja nisam ni čuo ni vidio da se to desilo… Kad šefovi odu, dopuštali bismo im da koriste telefon, izjavio je Grizelj.

Za zločine u Ljubuškom optuženi su, uz Bebeka, i Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vinko Radišić te Dragan Miloš. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim razdobljima od rujna 1993. do ožujka 1994. godine bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zatočenike držali u neuvjetnim prostorijama, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Drago Biško je ispričao kako je u razdoblju 1993. i 1994. godine radio kao stražar u VIZ-u u Ljubuškom. Naveo je da optuženog Bebeka poznaje, kazavši da su zajedno bili u smjeni.
Bebek se normalno odnosio prema zatvorenicima. Nisam ništa primijetio da je uradio što ne bi trebao. Donosio je hranu pritvorenicima, Stojan Odak je donosio, ja… Odak je bio sa mnom u smjeni. Nisam čuo da je Odak maltretirao nekoga, pojasnio je on, dodavši da su pritvorenici dobrovoljno išli na rad u Crveni križ.

Kako je kazao, maltretiranje zatvorenika nije vidio, a nije čuo ni priče o tome.

Suđenje se nastavlja 15. ožujka.

BIRN

Glas naroda

Ne ponovilo se vjerujem u nevinost ovih Ljubušaka ali najbolje je rekao jedan mladić iz Konjica( čuvar u logoru ) na suđenju zašto ste otvarali logore ako se zatvorenici ne smiju dirati

U LJubuskom nije bio logor .U zgradi starog MUP je bio Vojno Istrazni Zatvor i u njemu tijekom rata su pritvarani i Hrvati .Uvjeti i ishrana su bili svima jednaki.

Zatvor u Ljubuškom je nešto čime se možemo ponositi tih nesretnih godina

Ako ti je zatvor za civile na ponos, jonda ti Bogami skidam kapu.
Tebi pajdo na ponos a meni na sramotu.

Što se danas ne puca ne zatvaraju pripadnici druge nacionalnosti samo neka nije mrtva glava pala a sudovi od Haga Zagreba Sarajeva su rekli i reći će svoje

Hm.nek svak odgovara za ono sto je radio....ako sam ti dao stado krava pa nemoj ih patiti.Bog vidi sve jer smo svi od krvi i mesa,a 1Bog....

Civile iz nuzde i vojnike kolega

Ne ponovilo se nikad i nikom.
Osobno poznam pojedine ljubuske muslimane i ljudi su extra i totalno ok, kao sto su uvik i bili.

Evo ja da sam znao da je u logoru tako dobro otišao bi tamo da preživim rat. Ne bi bio prognanik a ne bi zar ni imovinu opljačkali. Ali u neznanju promaši ove blagodati zatvora u ljubuškom

Mnogi su bili sigurniji u VIZ u nego na ulici ili kod kuce Nazalost to je i nnasim susjedima muslimanima u momentu bio jedini izlaz .

4g sam odsluzio,bio 15 dana u vakufu i odbio ic u mostar,trazili cim sam dosao iz vakufa da idem..tako da sam dobrovoljno otisao u taj logor hahaha,tretirali su me isto kao ostale,pod istim smo prljavim dekama spavali..pitajte onog samozvanog 'djenerala' Tomu Tomica,on je bio zaduzen za mene.Evo nesto kontam da mu se i obratim,vec smo se culi telefonski zbog mirovine,rekao mi je da dam jos vecem vojvodi hrvatskom Zeljku Siljegu 3000KM za pocetak i da ce sve bit ok..i tako to hahaha

Svaka ti cast kad priznas,,pa ti ces u raj kad istinu govoris. Pozd.

Moj frende mate,necu se imenovat haha..bit je spomenut tu [ * neprimjereno * ],te ljude bez karaktera,Tomica a posebno placku Siljega a placko zato sto sam ga gledao di kleci i place,dno dna i jos gore,otpad ljudska..sto se tice zatvora,sta bi oni,hotel A kategorije ili?Imam ove sto su bili samnom tih par dana,mislim u 12mj 93g,pa ako bi moglo pomoc rado cemo svjedocit,klobuk

Vezane vijesti

Zatočenici su dobivali hranu i nije bilo diskriminacije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari