Potvrđuju se prava stradalnika i obitelji poginulih

ljubuski.info

Izaslanstvo federalnog Ministarstva branitelja na čelu s ministrom Salkom Bukvarevićem jučer je održala sastanak s izaslanstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, predvođenim ministrom Tomom Medvedom, a ključna tema razgovora odnosila se na međudržavni ugovor o suradnji na području prava braniteljsko stradalničke populacije Hrvatskoga vijeća obrane kao i članova obitelji poginulih, ali i na primjernu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojeg je Sabor RH usvojio prošle jeseni.

Naime, spomenuti Zakon, između ostalog, donosi i mogućnost da kroz njega budu priznata prava onim stradalnicima HVO-a koji po Ugovoru između BiH i Hrvatske to nisu ostvarili kao i obiteljima poginulih i umrlih pripadnika HVO-a, tako da je ovaj sastanak logičan potez koji treba voditi ostvarivanju prava svima onima kojima je zakon u RH to sada i omogućio.

Bukvarević je nakon sastanka kazao kako se razgovaralo o Ugovoru između dvije države kao i o mogućnosti da se taj Ugovor proširi i na mogućnost liječenja pripadnika HVO-a u Hrvatskoj, a isto tako na sastanku su se dotakli i mogućnosti zajedničkog nastupa prema pretpristupnim fondovima EU u pogledu projekata koji se odnose na braniteljsko-stradalničku populaciju.

Suradnja i razmjena iskustava

Istodobno, jedan od zaključaka sastanka je i ostvarivanje aktivnije suradnje i razmjene iskustava kada je riječ o tematici braniteljskog zadrugarstva, odnosno zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja. U tom kontekstu namjera je osnovati i zajednička radna tijela koja bi se bavili brojnim temama koje se odnose na braniteljsku populaciju. Inače, u izaslanstvu federalnog Ministarstva, osim ministra Bukvarevića bili su i pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Martin Frančešević, savjetnik predsjednika Federacije BiH Pavo Šljivić, savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Advan Akeljić, ministar za pitanje branitelja Zapadno-hercegovačke županije Mladen Begić te glavni inspektor u Federalnom ministarstvu branitelja Elvir Međuseljac.

Novi zakon

Inače, novo zakonsko rješenje o pravima hrvatskih branitelja stečena prava pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane zakonski štiti za razliku od dosadašnje situacije u kojima su se ta prava regulirala samo međudržavnim ugovorom s BiH. Ovo zakonsko rješenje jasno uređuje i priznaje pripadnicima HVO-a i policije HVO-a sudjelovanje u oružanom otporu i djelovanje u izravnoj vezi s pružanjem otpora u obrani suvereniteta od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996. godine. Zakon štiti sva stečena prava stradalnika HVO-a kao i obitelji poginulih.

Također, omogućit će se i stjecanje prava na invalidsku mirovinu onim stradalnicima ako to pravo nisu ostvarili do stupanja na snagu ovoga Zakona, kao i pravo na obiteljsku mirovinu onim članovima obitelji smrtno stradalih pripadnika HVO- a koji pravo na obiteljsku mirovinu nisu mogli ostvariti po važećem Ugovoru, ali od 1. siječnja 2019.

Naime, ovaj zakon stupa na snagu od 2018. osim članaka 26. do 48, 52., 55., 56., 141., 142. i 145. do 147. koji stupaju na snagu 1. siječnja 2019. godine. Upravo se dio ovih članaka odnosi na HVO, odnosno na one stradalnike koji nisu stigli ostvariti pravo prema Ugovoru s BiH, kao i na obitelji koje nakon smrti stradalnika HVO-a nisu mogle ostvariti obiteljsku mirovinu.

Ostvarivanje prava

Člankom 139. Zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji želi se dodatno zaštiti stečena prava pripadnika HVO-a koji su već ostvarili status RVI-a, odnosno HRVI-a iz Domovinskog rata i pravo na osobnu invalidninu, iako u tom trenutku nisu imali status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata pod uvjetom da se u trenutku stupanja na snagu ovog Zakona nalaze na redovitoj isplati osobne invalidnine. Članak 141. pak predviđa se da će se pripadnicima HVO-a kojima je u postupku revizije u Bosni i Hercegovini određen novi postotak oštećenja, a time i novi iznos osobne invalidnine, odrediti i novi iznos mirovine u Hrvatskoj na način da će obnoviti upravni postupak.

HZMO obnovu postupka neće se provoditi po službenoj dužnosti već isključivo na zahtjev stranke. Članak 142. govori o tomu da se pripadnicima borbenog sektora HVO-a kojima je pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela BiH priznat status RVI po osnovi ranjavanja ili zatočeništva, omogućava ostvarivanje na invalidsku mirovinu umanjenu za iznos osobne invalidnine koja im je priznata po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH Naime, navedena kategorija je bila obuhvaćena i Ugovorom između Hrvatske i BiH, ali je za podnošenje zahtjeva ostavljen veoma kratak rok od samo 30 dana, pa određen broj korisnika nije uspio ostvariti pravo na mirovinu. Za tu skupinu ovim Zakonom uvodi se novo pravo koje će im omogućiti ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu ako to nisu ostvarili do stupanja na snagu ovog Zakona.

Obiteljske mirovine

Člankom 143. štiti se stečeno pravo na obiteljsku invalidninu članova obitelji pripadnika HVO-a koji su već ostvarili to pravo.

Člankom 146. podsjeća se da su do 1. ožujka 2000. godine članovi obitelji poginulih pripadnika HVO-a ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu.
U tom razdoblju ako pojedini članovi obitelji koji nisu zadovoljavali uvjete na mirovinu (najčešće se radi o udovicama), pravo su ostvarila samo djeca. U današnje vrijeme djeca izlaze iz prava, a udovice stječu uvjete za mirovinu, ali danas one to više ne mogu ostvariti jer osoba od koje izvodi pravo nema status hrvatskog branitelja. Ova odredba omogućava ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu u navedenim situacijama, ističe se u članku.

Novo zakonsko rješenje predviđa pravo na obiteljsku mirovinu članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, pripadnika HVO-a, uz uvjete da su članovi obitelji u posjedu pravomoćnog rješenja nadležnog tijela BiH kojim im je priznato pravo na obiteljsku invalidninu i ako ovo pravo nisu ostvarili do stupanja na snagu ovoga Zakona.

Ovom odredbom želi se omogućiti ostvarivanja prava onim članovima obitelji smrtno stradalih pripadnika HVO- koji pravo na obiteljsku mirovinu nisu mogli ostvariti po važećem Ugovoru (članovi obitelji pripadnika HVO- a koji su počinili samoubojstvo ili u slučaju smrti od posljedica ozljede, ranjavanje ili bolesti). Također je predviđeno pravo na obiteljsku mirovinu članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika HVO-a, u situaciji kada članovi obitelji nisu mogli temeljem propisa u BIH ostvariti pravo na obiteljsku invalidninu u ovom slučaju u punom iznosu temeljem ovog Zakona pod uvjetom da nadležno tijelo vještačenja u Hrvatskoj utvrdi da postoji uzročna veza između smrti (samoubojstva) pripadnika HVO-a , hrvatskog branitelja i obrane suvereniteta.

Ova vrsta obiteljske mirovine može se priznati pod istim uvjetima koji vrijede za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu za smrtno stradale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, pripadnike Oružanih snaga RH.

Dario Pušić | Dnevni list

Glas naroda

Begicu i Medved sto sa zivim braniteljima sto nista nisu ostvarili sram vas i stid bilo

Ma ja sad [ * neprimjereno * ]ma verificirat lazne invalidnine i rh a zaboravljenim od sake do lakta

Nije sve tako crno kako pišete valja doć 28 i ostvariti svoja prava

Koji nisu ostvarili svoja prava da "će im Juncher"
Presjednik EU ili će dati velikim vođam ,Čoviću, Izetbegoviću,Dodiku!
Trećeg nema ?

ovde nema novog zakona sve po starom 90 posto pripadnika hvo-a će ostat nigdi

Potvrđuju se prava stradalnika i obitelji poginulih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari