Oko 30 posto radnika radi na crno, inspekcija nemoćna

ljubuski.info

U BiH ima oko 30 posto radnika koji rade na crno, a inspekcija je iz više razloga nemoćna, kazao je danas predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

Peulić je na radionici o temi "Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije" u Brčkom naglasio da se to pitanje treba rješavati na višoj razini i preko inspekcijskih tijela, a da se moraju uključiti i međunarodne organizacije, sindikati.
Inspekcijska tijela, koliko god imali dobru namjeru razriješiti to pitanje, kada dođu u gospodarski subjekt takvi radnici ili se jednostavno sklone ili neće priznati kako nisu prijavljeni, tako da inspektori u tom trenutku nemaju dovoljno elemenata doći do prave informacije", naveo je Peulić.

Direktora fondacije "Lara" Radmila Žigić kazala je kako je tema o kojoj će se govoriti sljedeća tri dana, nažalost, među najvećim problemima u BiH, te da je vrlo važno što radionici nazoče i predstavnici institucija relevantnih za rješavanje ovog problema.

Ona je napomenula kako je u BiH u prošloj godini identificirano 70 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 35 bilo radno eksploatirano.
Bilo je nužno povezati se i s drugim akterima koji su bitni u sferi rada i zapošljavanja, organizacijama kao što su inspektorati rada, sindikati i druge organizacije, da bismo vidjeli koji su najbolji načini da se ova neželjena pojava spriječi, kazala je Žigić.

Ona očekuje da će ova trodnevna radionica dati neke rezultate koji će biti primjenjivi u praksi, kako bi se ovi problemi umanjili.

Trodnevnu radionicu "Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije" u Brčkom organizirala je mreža nevladinih organizacija u BiH protiv trgovine ljudima RING, kojom koordinira fondacija "Lara" iz Bijeljine.

Radionici su danas nazočili predstavnice fondacije "Udružene žene" iz Banja Luke, a voditelji radionice bili su načelnik područnog odjeljenja Istočno Sarajevo Republičke uprave za inspekcijske poslove Gordana Milović i glavni inspektor rada Federalne uprave za inspekcijske poslove Muhamed Pašukanović.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari