I slavni Leonardo bi mu čestitao na sfumatu

ljubuski.info

Samouki slikar Željko Boto, čije slike plijene pozornost i akademskih slikara, upriličio je svoju treću izložbu slika u ljubuškom hotelu Hum, nazvanu “Struna u duši”.

Na izložbi se moglo vidjeti osam slika rađenih u tehnici ulja na platnu, a kako sam autor kaže, tehnika koju on koristi naziva se sfumato, što bi slikarskim laicima značilo slikanje kroz izmaglicu.

Govoreći o slikama i Boti kao slikarskom geniju, likovni kritičar Ivan Vukoja je kazao kako ljudi slikarima daju za pravo slikati apstraktno tek kada ispucaju sve ostale tehnike. Međutim, Boto se odmah opredijelio za apstrakciju jer je i njegov život, kako je istaknuo Vukoja, prožet osebujnošću.

slika“Željko Boto je misaoni tip čovjeka, a njegovo slikarstvo je samo izraz njegova unutarnjeg stanja duha, pa ne čudi što su, nama promatračima, nedokučive poruke njegovih slika. Dok je Leonardo Da Vinci u sfumato tehnici oslikao samo svoje remek-djelo 'Mona Lisu', Boto sfumato u potpunosti priziva, realizira i nadvisuje na skoro svakoj svojoj slici”, kazao je Vukoja, dodajući kako apstraktnost potpuno oslobađa intelekt od svakog mogućeg ograničenja, što jasno pokazuju ove slike.

“Kada se krik i šapat univerzuma pomire u jedinstvenoj poruci ljubavi, ostaje samo čudesni magnetizam tišine kao prije prve geste, konačna ambicija virtuoza”, poručio je Vukoja, aludirajući na virtuoznost kojom Željko Boto oslikava svoja platna.

Inače, Željko Boto slikarstvom se počeo baviti u ranoj mladosti. Spletom okolnosti, jedno vrijeme svoj je talent zapostavio da bi ga ponovno aktivirao prije sedam godina. Od tada je iz njegova kista izašlo 200-tinjak vrhunskih slikarskih djela. A da se radi o djelima koja plijene pozornost, govori i podatak, kako je Boto sam istaknuo, da su za njegove slike zainteresirane galerije u New Yorku, Londonu, Berlinu i Zagrebu.

galerija slika

Dnevni List

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari