Skupština ZHŽ rekorder bo broju neaktivnih zastupnika

ljubuski.info

Odgovornost značajnog dijela zastupnika prema obavezama koje proističu iz povjerenja koje su im građani dali na izborima, u najmanju ruku je nedovoljna.

Samo jedna skupština Skupština Zeničko-dobojskog kantona u 2017. godini imala je zasjedanja u svakom mjesecu. Ostalih 9 je imalo "pauze" od 2 (TK i KS), 3 (USK i BPK), 4 (PK i HNK), 5 (SBK i ZHK), pa sve do čak 6 mjeseci bez održanog zasjedanja (Skupština Hercegbosanske županije).

I pored ove činjenice, i općenito malog broja održanih sjednica i vremena provedenog na njima ni u jednoj skupštini nemamo situaciju da su svi zastupnici nazočili svim sjednicama. Od ukupno 289 zastupnika županijskih skupština, njih 132 (ili 46%) su izočili bar s jedne sjendice održane u ovom razdoblju.

U svakoj od županijskih skupština ima i zastupnika koji, za 12 mjeseci, u 2017. godini, nisu postavili ni jedno zastupničko pitanje ili podnijeli inicijativu. U postotcima ih je najviše u ZHŽ (57%), HBŽ (56%) i PK (52%), koji su i jedine županije s preko 50% zastupnika koji nisu postavili nijedno zastupničko pitanje. A najmanje, u tom smislu neaktivnih zastupnika, bilo je u ZDK (6%), KS (9%) i BPK (12%).
U 2017. godini, 19% zastupnika županijskih skupština nisu sudjelovali u rasrpavi ni po jednoj toćci dnevnog reda. I ima ih u svakoj skupštini. Najviše u ZHŽ (48%, odnosno 11 od 23), te u PŽ (43% ili 9 od 21), a najmanje u ZDK (6%, tj. svega 2 od 35 zastupnika ove skupštine), te, KS (11%) i USK (13%).

Amandmanska aktivnost zastupnika također je na vrlo niskoj razini - čak 75% zastupnika nisu, u 2017. godini, podnijeli, u svojoj skupštini, nijedan amandman na neko zakonsko rješenje.
A što se tiče zakona, iako imaju tu mogućnost, zastupnici županijskih skupština se vrlo rijetko odlučuju predlagati zakonska rješenja. U 2017. godini usvojeno je samo 11 zakona kojima predlagač nije bila vlada ili organizacije pod njenom upravom - 7 su pojedinačni prijedlozi zastupnika (u skupštinama USK, TK i BPK), jedan je prijedlog stranačkog kluba (u Skupštini ZHŽ), dva skupštinskih povjerenstava (u Skupštini USK), a 1 neformalne skupine od 24 zastupnika (u Skupštini TK).

Učestalost održavanja sjednica skupštine, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih, te, rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost (svrsishodnost i moralnost) plaćanja tog rada. No, za sada samo Skupština Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući načelnoj odluci svojih zastupnika funkcioniše tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, izabranog 12.4.2017.) nije na platnoj listi Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj. Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti, zastupnika Skupštine ZDK, u skupštinama PK, BPK, SBK, HNK, KS i HBŽ preko 50% zastupnika je profesionaliziralo svoj status i primaju redovnu mjesečnu plaću od skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine tih županija ne održavaju sjednice.

Centri civilnih inicijativa se pridružuju inicijativi zastupnika Skupštine ZDK, koju su, usvajajući Zakon o plaćama i naknadama u institucijama vlasti u ZDK, uputili svim drugim županijskim skupštinama u FBiH, slijediti njihov primjer i, kroz zakonsku proceduru, ukinuti profesionalizaciju zastupničke dužnosti i privilegije kao što su "bijeli kruh", kako bi, i na taj način, pokazali da se politikom ne bave zbog osobnog interesa, nego zbog dobrobiti građana.

CCI

Komentari

Zastupnici i zastupnice koji nisu otvorili usta trebaju ponivo biti na listi i preferencijama izabrani u skupštinu, neće li drugi put progovorit?!

njima i trebaju oni što ne znadu pričat i nepismeni kad se netko nakašlje oni aplauziraju i potvrdjuju

Najviše uhljeba neradničkih ,triba to nahranit.Da je ova županija ko kina imala bi točno milijardu uhljeba

Misliš ko ovi dežurni parazit što se javlja u odbranu partije ihopova

Treba vratiti Zdenka Čolaka iz policije, on je poznat po priči i javljanjima za riječ dok je bio u skupštini.A treba mu i ženu zaposlit negdje na državne jasle, zasad su mu samo sina zaposlili.Mali je sposoban nema šta, sav je na tatu.

Skupština ZHŽ rekorder bo broju neaktivnih zastupnika

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari