Korumpirano pravosuđe se ne može boriti protiv korupcije

ljubuski.info

Zloporaba položaja najzastupljenija je optužba u predmetima korupcije u Bosni i Hercegovini zbog čega se čak 43 posto predmeta korupcije koje prati Misija OSCE-a u BiH odnosi upravo na zloporabu položaja.

Istaknuto je to tijekom današnje prezentacije izvješća nazvanog "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH" koji je urađen u okviru aktivnosti u borbi protiv korupcije Misije OSCE-a u BiH u kojem je navedeno kako je okončano 65 predmeta korupcije koji su pratili.

Predmeti na sudu

Od 157 predmeta koji se prate na sudovima BiH njih 16 je kategorizirano kao predmeti visoke korupcije, 54 kao predmeti korupcije na srednjoj razini i 87 kao predmeti sitne ili administrativne korupcije.

Misija OSCE-a i drugi neovisni promatrači u posljednje tri godine zabilježili su povećanje u broju predmeta visoke korupcije pokrenutih u BiH, a ovaj pozitivan trend, rečeno je u izvještaju, rezultat je većeg broja optužnica koje su podigli Tužiteljstvo BiH i kantonalna tužiteljstva u Sarajevu i Bihaću.

U 2016. godini, tužiteljstva u BiH podigla su 194 optužnice za koruptivna krivična djela. Sedam ih je podignuto na razini BiH, 121 u Federaciji, 52 u Republici Srpskoj i 14 u Brčko Distriktu, a sudovi u cijeloj državi donijeli su 184 presude u predmetima korupcije.

Glavni tajnik OSCE-a, koji boravi u posjeti BiH, Thomas Greminger izrazio je nadu kako će preporuke koje izvješće sadrži unaprijediti procesuiranje predmeta iz oblasti korupcije.

Jedna od preporuka je usklađivanje zakona uključujući i kaznene zakone, također potrebna je dodatna edukacija sudaca i tužitelja, ali je Greminger napomenuo kako borba protiv korupcije zahtijeva dugotrajan i predan angažman svih nadležnih institucija.

Jedan od najvećih problema

Naglasio je da je korupcija jedan od najvećih problema modernih društava i ona slabi gospodarsrtvo, podriva demokraciju i vladavinu zakona, ali i narušava povjerenje javnosti u institucije vlasti, no ocijenio je da napori koji se čine u rješenju ovog pitanja ne donose željene rezultate.
Otklanjanje kulture nekažnjavanja počinilaca korupcije podrazumijeva odlučan odgovor sistema krivičnog pravosuđa, naglasio je Greminger, dodajući da su preporuke u izvještaju zasnovane na praćenju 67 okončanih predmeta korupcije od 2010. do 2017. godine.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack nazvala je korupciju malognom bolešću koji nagriza bh. društvo u cjelini zbog čega smatra da je vrijeme poduzeti nešto u tom smislu, dodajući da ovo izvješče sadrži jasne smjernice za rješavanje ovog pitanja.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton najavio je kako će konačno izvješče o praćenju više od 150 predmeta korupcije biti objavljen početkom sljedeće godine, ali i danas objavljeno izvješće donosi sveobuhvatan i nepristran pregled stanja procesuiranja predmeta korupcije.

Kroz izvješče, kaže Berton, poziva se na zaštitu sudaca i tužitelja kao i svih nositelja pravosudnih funkcija od političkih utjecaja, a većina datih preporuka odnosit će se na nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Neodgovarajuća kaznena politika

Šef Izaslanstva Europske unije i posebni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark pozdravio je izradu izvješća koji donosi procjenu potreba za unaprijeđenje učinkovitosti pravosuđa, a istovremeno EU radi analizu potreba i mjera kojima bi se osnažilo pravosuđe u borbi protiv korupcije, ali to znači kako pravosuđe ne smije biti korumpirano jer se korumpirano pravosuđe ne može boriti protiv korupcije.

Mišljenja je kako za uspješnu borbu protiv korupcije treba imati mehanizme i resurse, a u BiH potreban je veći broj kaznenih predmeta koji se vode pred sudovima i koji su procesuirani pred sudovima, no najveći problem je sustavne prirode i to je neodgovarajuća kaznena politika.

Kako je zaključeno, praćenjem rada pravosudnog sektora, analizom optužnica i presuda ovaj projekt trebao bi identificirati osnovne uzroke koji predstavljaju prepreku pravičnom i učinkovitom procesuiranju korupcije na zakonodavnom i institucionalnoj razini.

Glas naroda

Kod nas u domoljubnoj stranci(HDZ) nema mita i korupcije mi u stranci to odma rješavamo izključimo iz stranke pa ti kradi.kod nas nema ni sukoba interesa kod nas je samo interes.

Sudovi u ŽZH su pod potpunom kontrolom politike i zbog toga ga javnost zove političkim sudom. Može se komotno reći da su gotovo svi suci i tužitelji korumpirani. Oni svojim odlukama čine brojna kaznena djela, ruše pravni poredak i pravni sustav, štite počinitelje kaznenih djela krivotvorenja i uporabe krivotvorenih službenih isprava, štite dužnosnike koji su izvršili masovnu pljačku proračunskih sredstava, štite HDZ-ove dužnosnike koji donose pravno nevaIjane akte, teško krše Zakon o parničnom postupku itd. Na sudu u ŽZH ne vrijede zakoni, činjenice i materijalni dokazi i suci pišu kako im kažu vladajuće političke strukture i zbog toga se i kaže da odluke donose vladajuće političke strukture, a da ih sud samo pravno uobliči, udari štambilj i stavi potpis suca. Ne može narod živjeti bez trećeg stupa vlasti i s ovakvim sudom narod ide u propast i masovno seljenje.

za HDZ do zadnjeg rvata a ovi naši ljubuški HDZkani su na ranu zavit ako želiš brzo umrit

zašto smo išli na bunkere da se obogate HDZ udbaši i dezerteri i svi drugi uhjebi i uvlakači

ja znam da nasi tuzitelji imaju svi stan u hr,bivsi tuzitelj zzh drug ivan hrstic otac mladena hrstica je posta vlasnik stana od 100m2 u uvali Lapuda,Babin Kuk, upravo iz koruptivnih izvora.On je zatim pogurao stare ,drugove udbase,uzp veze da mu sin nastavi tamo gdje je on stao.A vidimo da on i cavarova imaju djela za istragu i izgon iz tuziteljstva.

Koja je ovo bagra

Netko mi krade nick.. nije dobro

Korumpirano pravosuđe se ne može boriti protiv korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari