Rukomet u BiH na nikad nižim granama

ljubuski.info

Ništa novo na domaćoj rukometnoj sceni. Na međunarodnoj je bh. rukomet i onako izvisio, ženskih reprezentacija uopće nema, a jedina muška - seniorska, unatoč dobroj igri, zbog pogreške u zapisniku poslije odlične igre protiv Švicarske izgubila je službenim rezultatom 10:0 i tako ispala iz doigravanja.

Upravo u sjeni tog najnovijeg posrtanja ovdašnjeg rukometa, odvijala se "baražna" vatra između Rukometnog saveza i Udruge rukometnih premijerligaša u osnivanju. U jednom trenutku premijerligaši su tražili da vode i organiziraju prvenstvo. Međutim, kako se bližio početak prvenstva, strasti su se smirile i bar za sada "koplje je bačeno u trenje", mislimo do sljedeće prilike, jer očito je kako se ni ovaj novi saziv Izvršnog odbora RS BiH, kao i onaj prethodni, ne snalazi u onom što bi mu trebalo biti briga, a to je rukomet.

Podsjećamo, premijerligaši su svoja stajališta nastojali uvrstiti u dnevni red sjednice Upravnog odbora, koja je održana 10. veljače, ali su nezadovoljni tijekom stvari istu napustili.

Nakon toga "rat" je nastavljen priopćenjima. Padale su i teške riječi, ali se na kraju situacija smirila jer je prvenstvo pred vratima. Uglavnom, permanentna kriza koja trese najpotentniji sport u BiH samo se privremeno smirila do iduće prilike, jer je dosta toga neriješeno. Uz ostalo, još su uvijek u tijeku prepucavanja oko famoznog ID broja. Gubici ranijeg Rukometnog saveza čiji je sljednik prošle godine utemeljen dostigli su impozantna tri milijuna maraka.

Dug postoji

Za taj dug nitko ne zna kako je nastao, jer Savez nije imao posebnih izdataka osim za plaće službenika i muške seniorske vrste. Međutim, dug je tu, a zbog njega Porezna uprava ne izdaje ID broj. U jednom trenutku iz Saveza su stizale informacije kako zbog toga neće biti moguće organizirati nastavak prvenstva. Na kraju je iznađeno neko rješenje, a kakvo i na koje staze, također se nitko ne izjašnjava.

Umjesto zaključka, nakon svega, a uoči nastavka prvenstva, moglo bi se konstatirati - tresla se brda, rodio se miš. U povodu krize koja trese ovaj sport u čijim tijelima bivših igrača ima samo u tragovima, oglasili su se i neki bivši igrači. Tako je Miro Bijelić, igrač zlatne generacije banjolučkog Borca, nekadašnjeg prvaka Borca, poručio da su "neopozive ostavke jedino rješenje" za krizu koja trese bh. rukomet. Naravno, takve poruke se brzo zaboravljaju, prvenstvo se nastavlja kako u obje premijer lige - ženskoj i muškoj, tako i u prvim ligama Federacije BiH.

Poredak nakon jesenske polusezone u Premijer ligi rukometaša:

 1. Vogošća PH 30,
 2. Izviđač CO 30,
 3. Borac 28,
 4. Zrinjski 24,
 5. Maglaj 21,
 6. Konjuh 19,
 7. Sloga 19,
 8. Bosna (V) 16,
 9. Derventa 12,
 10. Goražde 10,
 11. Slavija 10,
 12. Kakanj 7,
 13. Bosna (S) 4 boda.

Parovi 14. kola prvenstva rukometaša:

 • Goražde - Zrinjski,
 • Bosna (V) - Izviđač CO,
 • Derventa - Maglaj,
 • Bosna (S) - Vogošća PH,
 • Sloga - Slavija,
 • Konjuh - Kakanj,

slobodan je Borac m:tel.

Premijer liga rukometašica: poredak na kraju jesenske polusezone,

 1. Grude 33,
 2. Jedinstvo 25,
 3. Krivaja 25,
 4. Dubica 24,
 5. Goražde 21,
 6. Izviđač CO 18,
 7. Mira 17,
 8. Hadžići Dido-Group,
 9. Ilidža 9,
 10. Katarina 6,
 11. Bihać 4,
 12. Neretva 4. boda.

U prvom kolu nastavka prvenstva 24./25. veljače igrat će Grude - Izviđač CO, Jedinstvo - Mira, Bihać - Hadžići Dido-Group, Dubica - Katarina, Neretva - Goražde i Ilidža - Krivaja.

Nuć: Svi znaju da ja nisam krivac, moje je da igram rukomet

Potpisom zapisnika s utakmice Rukometni savez BiH odgovoran je za propust i radi toga se utakmica registrira u korist Švicarske, po osnovu uložene žalbe koju je uložio RS Švicarske, obrazložili su odluku iz EHF-a kojom je rukometna reprezentacija BiH ostala bez baraža za Svjetsko prvenstvo i duela sa svjetskim doprvacima, Norveškom.

Jasno je da je po propisima najveća odgovornost na predstavniku BiH u ovoj utakmici, direktoru Gordanu Muzuroviću, koji je potpisao nepotpun zapisnik i tako dozvolio da na terenu bude igrač koji nije u njemu.

Taj igrač je Tomislav Nuić, Ljubušak čije se ime i prezime već više od mjesec dana povlači po medijima, bez da je on sam išta posebno odgovoran. U cijeloj priči ukupno najviše ispaštaju sportaši koji su ostali bez potpuno zasluženo izbornog rezultata na parketu.
Svi znaju da ja nisam krivac, moje je samo da radim najbolje šta znam i igram taj rukomet, ali nažalost bez ikakve moje greške ispalo je da se moje ime povlači po novinama, kaže Tomislav Nuić.

Stalno sam u kontaktu sa suigračima i ljudima iz rukometa. Stvarno smo svi u šoku jer smo na sportskom polju zaslužili doigravanje, ali očito smo još nešto gadno "zabrljali". A znamo gdje je naša zemlja u EHF-u i po pitanju rukometa generalno. Meni to djeluje kao banalna greška, ali ispada da "tko je jači, taj tabači.

Kako god tumačili odluku EHF-a, na kraju će ipak Švicarci u lipnju igrati sa svjetskim doprvacima, Norveškom.
Imamo i tu žalbu… ali ne znam što da kažem. Žalosno je da se sav trud reprezentativaca ne nagradi s onim što smo zaslužili na polju od 20x40m. Ne znam je li se ikad dogodila takva odluka, ali ne bi me čudilo da smo mi prvi "majstori" koji su nastradali na taj način. Švicarci se u svakom slučaju ne mogu podičiti da su baraž zaslužili na sportskom polju, kazao je Tomislav Nuić.

Danas istječe rok za žalbu

RSBiH je najavio da će se žaliti na odluku EHF-a, a rok da je upute u bečko sjedište EHF-a je 21. veljače.
Žalit ćemo se jer nemamo drugog izbora. Sve ćemo dobro iščitati s našim pravnim ekspertima. Mi jesmo mala zemlja u očima nekoga, ali smo na terenu pokazali koliko smo veliki, najavio je direktor Muzurović.

Dušan Musa | Večernji list / Dnevni list

Glas naroda

A kad je to bio na visokim granama.
Marginalni amaterski sport

To je samo u ljubuskom sport.

Neka dođe onaj lignjoslav od Buntića da ga ''digne'' na visoku razinu ....ionako ga sad čeka bauštela kod Mucića

Rukomet u BiH na nikad nižim granama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari