Od hercegovačkog duhana ostalo samo sjeme

ljubuski.info

Od jedne od dominantnih poljoprivrednih kultura u Bosni i Hercegovini 70-ih godina prošlog stoljeća, duhan je postao kultura kojom se danas bave rijetki.

Zbog zatvaranja duhanskih stanica, Hercegovina je ostala bez službenog mjesta za zakonit otkup ove industrijske biljke.

Nemamo niti jednu otkupnu duhansku stanicu. Što se tiče naše uloge kao nekadašnjeg nasljednika duhanskog instituta, mi trenutno ove sorte hercegovačkog tipa samo održavamo sjeme. Mi to sjeme ne smijemo dalje distribuirati po zakonu, jer bi ga trebali dati otkupljivačima odnosno duhanskim stanicama kojih više nema, kazao je profesor Marko Ivanković s Agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Posebno teška situacija je za ravljak autohtonu sortu hercegovačkog duhana od koje je nekad živjelo bar pola Hercegovine.
Suvremeni tijekovi duhanske industrije izbacili su ga iz upotrebe, kaže Ivanković.
Na žalost hercegovački tip duhana, kao lokalni tip duhana nije prepoznat više u duhanskoj industriji. 1980. godine dolazi do pojave "blend cigarete" koja je temeljena na drugim sortama koje mogu primiti strane arome. Naš hercegovački tip ima svoju vlastitu aromu i on zapravo ne može primiti nikakve druge arome, njegova vrlina se pretvorila u manu, kazao je Ivanković.

U drugom kraju BiH, točnije u Semberiji i Posavini proizvodnja duhana se održava, ali ne prelazi 400 hektara obradivih površina.

BHRT

Glas naroda

"Zbog zatvaranja duhanskih stanica, Hercegovina je ostala bez službenog mjesta za zakonit otkup ove industrijske biljke."
Vragu kad nestane posla baca lug i materi u oci.
Ma koje zatvaranje stanica?
Stanica u Ljubuskom je zapaljena i postala je ruglo grada,zupanije,pa i drzave kakva god da jeste-nasa je.
Duhanske stanice je pravio nas narod,nasi djedovi pod Austro-Ugarskom upravom,to znaju i vrapci na grani,a cije su sada??,
Upita li se itko zasto su bas eto u Ljubuskom odreda zapaljene a u drugim Zapadno-Hercegovackim gradicima su obnovljene i prenamjenjene.Netko tamo radi,a tko radi nece otici "trbuhom za kruhom".
Za vrijeme prosloga rata tamo je bila vojska (HVO),trebalo je i nakon rata dati prostore braniteljskim udrugama mozda braniteljskim zadrugama,mozda i napraviti koji stan za zaboravljene branitelje gdje uvjeti to dopustaju.Zbrinuti na neki nacin nezbrinute koji su se od 91-95g sebe nesebicno davali za ova nasa ognjista.
Sada 25g poslije rata,mogu ici-poci da se Angela brine za njih a jedini benefit koji imaju je putovnica sa kojom mogu otici.
Za pocetak "ozdravljenja" treba ponistiti sve sumnjive privatizacije.
Nad svom tom imovinom treba dati dionice Zaboravljenim braniteljima...

Sade u nas ljudi duvan i skoro svi su u crnoj kronici je li to sramota

Hvala vama dezurni politicki komesari,
vama koji ste obrisali moj istiniti komentar.
Jos jedan znak da ste vi svi isti,na isti izvor idete na vodu,
samo narod zavlacite kao eto postoji sloboda govora.

Hvala sto ste shvatili da je moj komentar istinit,te ga ponovno vratili da se vidi.

Od hercegovačkog duhana ostalo samo sjeme
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari