Sve više kupaca rabljene odjeće i obuće

ljubuski.info

Na kupnju rabljene ili takozvane odjeće iz druge ruke u mnogim zemljama gleda se kao na dio kulture i najnormalniju stvar. Organiziraju se veliki gradski "buvljaci" ili pak manji privatni, a trgovine s rabljenom odjećom mogu se pronaći na svakom koraku.

Upravo ta navika sve se više uvukla i u bh. društvo posljednjih godina, što i nije čudno s obzirom na to da je kupovna moć građana sve lošija. Osim trgovina takve vrste, sve se češće mogu vidjeti oglasi o prodaji i kupnji rabljene odjeće na internetskim, pa i na stranicama na Facebooku.

Tko su kupci?

Da je sve veća potražnja za tim oblikom kupnje, potvrdili su nam i iz jedne mostarske trgovine s rabljenom odjećom, kazavši kako je profil prosječnog kupca teško napraviti jer po odjeću, kako kažu, dolaze svi, od studenata, profesora, pa do umirovljenika, ističući kako nije rijetko da dođu i cijele obitelji jer su primorane dobro kalkulirati s mjesečnim prihodima. Dodali su kako prodaju jako "očuvanu" odjeću koja, prema njihovim riječima, izgleda kao nova. Primjera radi, majice kratkih rukava moguće je kupiti već po tri do pet maraka, pamučne dukserice od desetak maraka, hlače i trenirke po cijeni od osam do 15 KM, dok se košulje kreću od pet do deset maraka, a jakne oko 15 KM.

Za razliku od trgovina, rabljena odjeća se u internetskim oglasima može naći i po povoljnijoj cijeni. Na internetskim "buvljacima" tisuće bh. građana prodaju majice, košulje, cipele... i po nevjerojatnoj cijeni od 1 KM.
Prodajem radi nekog dodatnog prihoda. Prije sam odjeću darivala, a neku iznošenu i bacala, ali sada je "stiska" pa sam pokušala na internetu sa svojim starim košuljama i uspjela sam ih prodati za nekih 10 KM po komadu, zaradila sam 40 KM. Potom sam prodavala dječju odjeću i tu sam zaradila oko 30 KM. Treba se snaći. Imam veliku obitelj i dosta rodbine pa od njih uzimam tu odjeću, tako da mjesečno zaradim između 70 i 130 KM, dovoljno da podmirim režije - kazala je jedna gospođa koja je ostavila broj u oglasniku.

Dječja odjeća

Kupnju rabljene odjeće komentirala nam je i majka troje djece koja svojim mališanima često kupuje odjeću "iz druge ruke".
Lako je nama odraslima. Kupljeno nosimo po nekoliko godina, no s djecom je puno teže. Rastu, kako se to kaže, kao iz vode, a rješenje sam našla u kupnji rabljene dječje odjeće. U ponudi ima dosta odjeće, pogotovo ove manje koju djeca jako kratko nose - jednom, dvaput i prerastu. To gotovo nije korišteno, tako da ni ona nije "second hand", nego je gotovo nova - ističe ova majka dodajući kako na taj način s jako malo novca djeci napuni ormar.

Valentina Abramušić | Večernji list

Glas naroda

....da nema netko stare bate br.43...one s brnjicom..placam po dogovoru,ovisi kako su ocuvane

Nažalost, siromaštvo se širi ovim prostorima kao kuga u srednjem vijeku..

Ova polovna odjeća je donacija Mrtvačnica sa zapada a u moje vrijeme oblacio vaš je VARTEKS BORAC Travnik itd al ne bojte se uskoro se ja VRACAM

u svakom sluöaju stara roba je kvalitetnija i zdravija nego ovo kinesko smeće puno kemikalije što nam ga uvaljuju kojekakve zare i slični

Slažem se sa komentarom iznad,Kinesko smeće i donosi bolesti sa sobom,neki dan sam ušla u darovni šop i zavrtjelo mi se u glavi od mirisa,tj smrada kemikalija od robe iz Kine.

Ako osjetite neobičan miris ili smrad u trgovinama sa kineskom robom,izađite bez ikakva razmišljanja.sva ta jeftina roba koristi kemijska sredstva koja su zabranjena u SAD i zemljama EU.

Ja uša neki dan sa ženom u kineza.......ajme majko. Čitav dan mi glava bila ko da me je neko čekićem klepio po njoj. Reka sam ženi da nema šanse da išta više tamo kupi ili nedaj Bože kući donese.

nije kineska roba nekvalitetna toliko ili ova rabljena roba je čišćena previše kemikalijama i treba je dobro izluftat od mirisa lakohlapljivih otapala koja su često karcinogena
ta otapala su obično fenoli benzeni ili ketoni ili kombinacija a ovi su redom karcinogeni i djeluju na nerve ljudi glavobolja

Sve više kupaca rabljene odjeće i obuće
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari