Mirovine 326, plaće 870, a potrošačka košara 2.000 KM

ljubuski.info

Poskupljenja od po nekoliko feninga gotovo svaki tjedan zapljuskuju bh. trgovačke centre. Tihi rast cijena doveo je do toga da je mjesečna potrošnja jednog domaćinstva sa 800 KM, koliko je za potrošačku košaricu izdvajano prije četiri godine, dosegla iznos od gotovo 2.000 maraka!

Predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja "Futura" iz Mostara Marin Bago kazao je kako je, prema podacima Zavoda za statistiku Federacije BiH, potrošačka košara u prošloj godini iznosila 1.850 KM. No, navodi da je ona sada znatno veća i da se kreće oko nekoliko tisuća maraka.
Glavni je problem što je minimalna potrošačka košara do sada iznosila 1.850 KM, dok prosječna plaća godinama ostaje oko 800 KM. Dakle, dvije prosječne plaće ne mogu pokriti minimalan iznos potrošačke koarice. Ovakve situacije nema nigdje u regiji, ali ni u Europi, kaže Bago.

Kada platim račune, ne ostane mi ništa, zadužen sam do grla, hrana je najskuplja, samo su neki od odgovora građana na pitanje kako preživljavaju s prosječnom plaćom od 870 KM.

Alija Nenadić posao u Srednjobosanskoj županiji traži već tri godine. Sa suprugom, djecom i teško bolesnom majkom preživljava od 326 KM njezine mirovine. Tvrdi da im mirovina jedva pokrije račune, a kaže da je preživljavanje u BiH za većinu koja ne radi prava umjetnost. S mirovinom od 326 KM jedva preživljavaju i umirovljenici koji sami žive.
Preživljavamo kako moramo. Gledaš cijene, znaš da ne možeš to kupiti, ostaviš odakle si uzeo... Eto, tako je umirovljenicima, kazala je Sarajka Fatima Mušanović.

Ni studentima nije ništa lakše. I njihov je jelovnik kao kod umirovljenika, samo osnovno. Da su cijene visoke za naš standard, kažu i prodavači i trgovci. Navode i da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da je sve učestalija prodaja robe na komad.
Kupuju nekoliko jaja, dvije do tri voćke i do nekoliko krumpira ili mrkvi, rekao je jedan trgovac.

Bago ističe da je ovakvo stanje neodrživo.
Ono što dodatno ne ide na ruku potrošačima jeste i što su cijene porasle, a pakiranja su manja. Sada na policama imamo sol, rižu, brašno ili šećer koji se pakiraji u 800 ili 900 grama. Kada analizirate bilo koji proizvod, doći ćete do zaključka da je na djelu puzajući rast cijena, da gotovo svakih mjesec do dva neki proizvod poskupi, kaže Bago.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, obitelji su prošle godine mjesečno u prosjeku najviše novca izdvajale za hranu i bezalkoholna pića 423,30 KM, a za stanovanje i komunalne usluge 384,06 KM. Na prijevoz je izdvajano 141,75 KM, za higijenu 80 KM, a za odjeću i obuću 69,55 KM.

Avaz

Glas naroda

Gdje su nestali sindikati ?
Jos jd nama dobro niko se ne buni !
Niko netrazi povisice placa !
Ko bi to mogao traziti ?
Koje sluzbe su zaduzene imali ih uopce ?
Ajmo svi na ulicu traziti svak zasebe svoja prava skupa do vece pdnzije , placa !
Sta se ceka i koga se ceka !?

Postoje sindikati ali članstvo nema petlje za štrajk.Za štrajk se treba potpisat da si u štrajku.Članstvo to ne želi znači da nam je dobro.Pokažite bilo koje poduzeće ministarstvo i koliko je ljudi spremno za štrajk.

Predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja "Futura",mislim da bi predsjednik trebao podniti ostavku,bar po imenu ovog odruženja,očito nema kvalitete.

skoro isto ko u Njemačkoj samo što jetamo potrošačka košara 326 eura a plaća 2000 eura

Kako uopce zivimo

Neka djece sto su otišli u njemačku i šalju roditeljima novac. A nemore narod zivit od zraka

Bit će bolje. Samo vi glasuje za adz . Pozz iz njemačke.

dašta svi odavde glasamo za HDZ neka im bude što je dolje gore nama je ovde bolje veća je razlika živio HDZ imaće doli uhljebi penziju 100 ojera kad mi možda svratimo da se provozamo popravimo auto zube i li slično i nazad u trulu njemačku

Prosjek plaće 870 KM, za životne troškove potrebno 2000 KM. Kako se namiri ta razlika? Jednostavno. Svi kradu. Zapravo ne svi, oni koji mogu hapaju li hapaju.

Mirovine jesu 326KM na sramotu države koja se tako ne može ni nazvati kad se tako odnosi prema umirovljeniku i radniku a plaće su 410 KM oficijelne ili do 500-600 KM za 95 % radnika a vi računate prosjek 870 KM To je prosjek svih uposlenih.Jer državnim i javnim institucijama imaju 4000 - 5000 plaću i svaku sjednicu i odbore po 500 KM pa zato ima i mirovina 2170 KM.
Radnici,umirovljenici su jedva preživljavaju 300 - 400 KM a nezaposlene nitko i ne broji niušto,nažalost.

Vezane vijesti

Mirovine 326, plaće 870, a potrošačka košara 2.000 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari