Gorivo u BiH skuplje nego u Austriji u kojoj je prosječna plaća četiri puta veća

ljubuski.info

Gorivo u Bosni i Hercegovini skuplje je nego u Austriji, zemlji visokog životnog standarda i s prosječnim primanjima koja su višestruko veća od ovdašnjih.

Cijena dizela u Austriji jučer se na benzinskim crpkama kretala od 2,04 KM do maksimalnih 2,24 KM, a benzina od 2,14 do 2,25 KM po litru, u eurima. U pitanju su podaci austrijskog auto-moto saveza za pokrajinu Beč. Također, i na društvenim mrežama bh. dijaspora postavila je fotografije koje to potvrđuju.

Sa druge strane, litar dizela jučer se u BiH plaćao po cijeni od 2,10 do 2,30 KM, a benzina od 2,10 do 2,26 KM, što pokazuje kako su cijene više, ili u najboljem slučaju iste kao u Austriji.

Međutim, ono što se u velikoj mjeri razlikuje su visina plaće koja se zarađuje u ovoj srednjeeuvropskoj zemlji u odnosu na BiH.

Prema posljednjim podacima, prosječna neto plaća u Austriji iznosi 2.009 eura, a u BiH tek 439 eura, što je četiri i pol puta manje.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle pojašnjava kako cijenu goriva određuje razina konkurencije u maloprodaji i veleprodaji.
Iako postoji visoka konkurencija u maloprodaji, u veleprodaji nafte imamo problem jer nemamo te konkurencije. Mi ne kontoliramo naftu, jer je ne proizvodimo. To najviše uvjetuje razliku u cijeni između jedne države i druge, kazao je.

U pokretu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke kažu kako su cijene goriva na europskoj razini, ali da su kućni proračuni građana dosta niži u odnosu na onaj koji potrošači imaju u europskim zemljama.

Kažu kako u slučaju ovakvih poskupljenja nitko ne pita potrošače za njihovo mišljenje.
Svjedoci smo kako su trošarine uvedene olako, gdje nitko nije razmišljao o potrošačima i o tome hoće li to oni moći iznijeti, a u pitanju je proizvod koji moraju koristiti kako bi mogli normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Slično je i kod drugih ekonomskih usluga, kaže Slaviša Kajkut, predsjednik Udruge.

Podsjećamo, građani BiH od 1. veljače ove godine, kada je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH, plaćaju skuplje gorivo budući da je putarina povećana za 0,15 KM po litru derivata plus PDV. Povećana je i trošarina na lož-ulje s 0,30 na 0,45 KM po litru, a uvedena je i trošarina od 0,30 KM na biogoriva i biotekućine.

Povećanje trošarina za sobom je po automatizmu dovelo i do povećanja cijena goriva za isti iznos. Samo nekoliko dana prije ovog poskupljenja cijene goriva su porasle za dodatnih pet feninga.

Glas naroda

idemo u uniju onda će nam biti još gore a u jugi [ * neprimjereno * ]oj je gorivi bilo 90 ondašnjih feniga
evropska unija je gora od jugoslavije no koji nam je sad izbor -nikakav

U idućoj Ofanzivi zauzecemo Austriju za pet dana

Samo dok do nje napravimo put od akciza

kod njih se nije raskotilo ovoliko uhljeba i parazita,oni to odmah u zametku sataru

Treba preko trošarina i akciiza za gorivo najesti stranačke debele mediokritete,
platiti salone. svečane večere , domjenke. Ne mijte tako, treba i političarima priživit

Pita bi ja njih da oni imaju Čovića,Izetbegovića,Dodiga i ostale umne ljude,ne bi to tako bilo,pripolovila bi se njima plaća,a gorivo uduplalo.

Koliko je gorivo bilo u Herceg Bosni

Što bi značilo:

Cijena dizela u Austriji jučer se na benzinskim crpkama kretala od 2,04 KM do maksimalnih 2,24 KM, a benzina od 2,14 do 2,25 KM po litru, u eurima.

U eurima? Je li u KM ili EUR???? Dajte budite jasniji.

U Markama

Da nije smiješno bilo bi tragično i za ovo je najbolji onaj vic što uraditi kada čuješ kako Austrijanac kuka na ekonomsku situaciju z svojoj državi.Ništa,plati mu piće..

Jučer u Njemačkoj Baden Baden 1,16 euro

To je nama nasa borba dala. Pa opet na izborima ADZ

Ludwigshafen večeras 1.06€ dizel

Nema amo HDZa što je najbitnije

bravo ADZ samo nastavite

Gorivo u BiH skuplje nego u Austriji u kojoj je prosječna plaća četiri puta veća
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari