U proteklih 12 godina Skupština ZHŽ samo jednom usvojila program rada na vrijeme

ljubuski.info

Centri civilnih inicijativa (CCI) utvrdili su, analizirajući rad županijskih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine, kako je prošle godine zabilježeno kašnjenje usvajanja programa rada.

U 2017. godini, kako su priopćili, programi rada usvajani su u trećem (Posavska županija), četvrtom (Bosanskopodrinja), petom (Hercegovačko-neretvanska i Zapadno-hercegovačka) mjesecu, dok je plan rada u Hercegbosanskoj županiji usvojen nakon završetka prve polovine godine.

Ipak u 2017. godini postignut najbolji rezultat u ovom smislu, u posljednjih 12 godina, iako je u samo pet županijskih skupština (Unsko-sanska, Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Srednjobosanska i Kanton Sarajevo) program rada usvojen na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose.

Analiza CCI pokazala je da je od 110 programa rada, koje su županijske skupštine trebale donijeti u posljednjih 11 godina, na vrijeme usvojeno 14, dok su 42 usvojena u prvom kvartalu godine na koju se odnose, 28 u drugom, a osam u drugoj polovini godine, dok 18 programa nije doneseno uopće.

Kada je u pitanju ova godina došlo je do pogoršanja u tom smislu jer su na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose, usvojena tri programa rada županijskih skupština u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Četiri županijske skupštine (Posavska, Bosansko-podrinjska, Hercegovačko-neretvanska i Hercegbosanska) nisu program rada usvojile na vrijeme nijednom u posljednjih 12 godina, a dvije (Unsko-sanska i Zapadno-hercegovačka) su to uradile samo jednom.

Jedino skupštine Tuzlanske, Zeničko-dobojske i Kantona Sarajevo nijednu od prethodnih jedanaest godina nisu završile bez usvojenog godišnjeg programa rada, priopćili su Centri civilnih inicijativa.

Iz CCI-ja su podsjetili da zagovaraju da županijske skupštine programe rada, kao ključne alate za povećanje efikasnosti rada institucija i njihove fokusiranosti na projektirane ciljeve, usvajaju na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose.

CCI

Glas naroda

Njihova radna satnica je puno veća od Trumpove i Putinove zajedno, a biser do bisera samo gledaju svoju korist....
I onda se naši vrli političari kao čude zašto narod bježi iz ove zemlje blamaže...

U proteklih 12 godina Skupština ZHŽ samo jednom usvojila program rada na vrijeme
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari