Čak 38% bh. stanovnika ima završenu samo osnovnu školu ili nema nikakvu

ljubuski.info

Ratna događanja u BiH imala su iznimno negativan utjecaj na sustav obrazovanja, čije se posljedice tek sada otkrivaju. U povodu Međunarodnog dana obrazovanja Agencija za statistiku BiH objavila je podatke koji su, blago rečeno, zabrinjavajući.

U BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, više od polovine stanovništva (52,6 posto) ima završenu srednju školu i specijalizaciju. Isti izvor, anketa o radnoj snazi iz 2017. godine, pokazuje kako gotovo 38 posto građana BiH ima završenu osnovnu školu i manje, a samo 9,5 posto je s visokim obrazovanjem.

Zabrinjavajući podaci

Podatak kako više od trećine stanovnika ima završenu samo osnovnu školu ili čak ni to, jasno pokazuje u kolikim se problemima ova država nalazi i kako će trebati još mnogo truda kako bi došlo do napretka. S druge strane, manje od 10 posto visokoobrazovnih ljudi, među kojima veliki broj želi napustiti BiH, razlog su da se zapitamo tko će u budućnosti voditi ovu zemlju, provesti nužne reforme i povećati životni standard. Za očekivati bi bilo da se ulaže više u programe obrazovanja odraslih, ali izgleda kako ni od toga nema ništa.
Godišnje imamo u prosjeku jednog kandidata koji želi završiti osnovnu školu. Ranije su ti brojevi bili veći, ali danas smo na toj razini - kazali su nam iz Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru, koja jedina ima program za obrazovanje odraslih ljudi. Ipak, nove generacije koje dolaze ulažu znatno više truda u procesu obrazovanja, tako da je očekivati kako će situacija biti znatno bolja u idućim godinama. To otkrivaju i podaci Agencije za statistiku.

16 posto populacije u školama

Prema redovitoj statistici obrazovanja, u proces formalnoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini tijekom školske godine 2016./2017. bilo je uključeno više od 552 tisuća djece, što je gotovo 16 posto ukupne populacije - navodi se u informaciji spomenute agencije.

Vrlo loše stanje po pitanju obrazovanja bh. stanovnika otkrio je i popis stanovništva.

Od ukupnog broja osoba starijih od deset godina, nepismene su bile 89.794 osobe ili 2,82 posto (u Republici Srpskoj 3,17 posto, u Distriktu Brčko 2,83 posto, a u Federaciji BiH 2,63 posto). Prema posljednjem popisu, u Srbiji je nepismenih 1,96 posto, u Hrvatskoj 0,8 posto, a u Crnoj Gori 1,5 posto, tako da je nepismenost još jedna negativna stavka, po čemu smo prvi u regiji.

Ako se uzme u obzir koliko sredstava BiH ulaže u obrazovanje, podaci bi trebali biti mnogo bolji.

Samo HNŽ, kao jedna od 10 županija koje financiraju svoje obrazovne sustave, godišnje za osnovne, srednje škole i visokoobrazovne institucije izdvaja gotovo 100 milijuna maraka. Kada se dobiju podaci kao što su ovi koje je prezentirala Agencija za statistiku BiH, postavlja se pitanje troši li se novac na pravi način, koliko je sustav funkcionalan i što treba učiniti kako bi se smanjio broj osoba koje su završile samo osnovnu školu ili čak ni nju.

Odgovore na ta pitanja morat će dati nadležne institucije jer podaci pokazuju kako je vrijeme za veliku reformu sustava obrazovanja, čime bi ono postalo mnogo učinkovitije nego što je to sad slučaj. Neke županije već ulaze u takve procese.

Marko Karačić | Večernji list

Glas naroda

Ima posla za Seve u BiH za tri zivota

A od ovih 9,5 posto s visokom školom koliko ih je s kupljenom (lažnom) diplomom?

Svi ti čobani i čobanice su u raznoraznim ministarstvima.

Nisu svi čobani ima i kokošara.

To ja govorim.Skoro 40 % nepismeno. Treba se obrazovati.Barem uzmi internet i uči. Idi na zanat da znaš rukama raditi. Onda otvori obrt i nemoj ići vani. Ima posla za one koji nešto znaju.Šta je rekao Aleksa.: Ostajte ovde. Sunce tudjeg neba neće vas grijati kao što ovo grije .Teški su tamo zalogaji kruha gdje svoga nema. Gdje brata nije. Aleksa Šantić mostarski pjesnik.

Nije , Goste , jedini komentatore - "kruha" , nego "hljeba" - "GRKI SU TAMO ZALOGAJI HLJEBA"...itd.
Jer , u BH je oduvijek bilo da je hljeb od brasna , a kruh duhovna hrana !..Medjutim , niko ( a posebno nitko ) ne moze da nadjaca nepismenost danas ! To se najociglednije vidi - i iz mnogih komentara ....

Nabijem te više, pismeni, Graniću. Evo sad piši kako smo ne samo nepismeni nego i neodgojeni. Nisam primjetio da tako kometiraš na ljubušaci.com., kad pišu, kako ti kažeš "nepismeno". Svaka čast Bošnjacima, muslimanima, imam dosta prijatelja, i nikad nisu tako komentirali. A ti si đu.bre,zlo,ven tako. Deder kako se kaže " ven tako", književnim jezikom. Jadan ti kad tako napadaš ljude. Lako je nadjačat nepismenost, i pitanje je šta je nepismenost, ali zlo o pokvarenost teško. Evo, mislio sam da je u tebi ostalo bar malo ljudskosti, ali nema. Djubre jedno udbaško

I još nešto, ti ti se nabubaj hljeha jer kruha sigurno nisi jeo (duhovnu hranu), a i umrijećeš gladan kruha.

Bacite pogled po kršu i polju.Svugdje su grohlja vaših pradjedova. Isto od Alekse Šantića iz pjesme " Ostajte ovdje " .

Jeste da je bio Srbin ali je pjesma za sva vremena. Univerzalna. Migracijo pročitajte tu pjesmu.

Dragi Bože.Moramo ti se požaliti.Samo imamo 282 sunčana dana u godini. I površinu polja tako malu da Njujork i Čikago mogu stati u njega.A samo si nam tri rijeke dao. A zamisli Španjolska ne znam ni za jednu.Ostavi nam ona Austrija 250 km kanala za navodnjavanje.Ostavi nam samo glavobolju.E lijepa Sahara.Tamo lezi i uživaj.

pa kad su odselili svi koji nsu učeći stekli diplomu

Antuka.Hljeb je oblik kruha . Može i niko initko..Pjesmu sam prilagodio svom dragom hrvatskom jeziku. A ti Antuka možeš slobodno u ropotarnicu povijesti.

E moj Antuka.Naleti ti ko pismena ovca.

Čak 38% bh. stanovnika ima završenu samo osnovnu školu ili nema nikakvu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari