Isplata mirovina vrijednih 49 mil. KM za pripadnike HVO-a

ljubuski.info

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uputio je korisnicima obavijest o isplati invalidskih mirovina ostvarenih prema ugovoru između Republike Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a te nasljednicima umrlih korisnika, koji su nadležnoj službi Zavoda dostavili pravomoćnu potvrdu o nasljeđivanju, da su osigurana sredstva za isplatu neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016.

Neisplaćene svote mirovina korisnicima i nasljednicima u Republici Hrvatskoj isplatit će se 12. veljače 2018., a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u veljači 2018. s mirovinom za siječanj 2018. navode u HZMO.

Riječ je o izmirenju duga Hrvatske od oko 187 milijuna kuna prema 5019 korisnika HVO-ovih mirovina i članova njihovih obitelji. Ove isplate nisu u okviru novih prava invalida HVO-a na temelju novog zakona koji je nedavno donesen, već o zaostacima temeljenih na zakonu donesenom još 2003. godine.

Na neisplaćene svote mirovina koje se isplaćuju korisnicima u Republiku Hrvatsku obračunat je porez primjenom poreznih propisa koji su vrijedili za godine za koje se isplaćuju svote mirovinskih primanja. U obračunu poreza primijenjeni su osobni odbici za umirovljenike koje je Zavodu dostavila Porezna uprava, osim za zaposlene korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad i nasljednike kojima se mirovina oporezuje bez primjene osobnog odbitka.

Zavod će, u skladu s propisima Ovršnog zakona, korisnicima kojima Financijska agencija provodi ovrhu na novčanim sredstvima, doznačiti dio zaostalih svota mirovina koje su izuzete od ovrhe na račun zaštićenih primanja, a preostali dio na tekući račun. Ako Zavod provodi ovrhu na mirovini radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, iznos se umanjuje za iznos ovrhe koja će se doznačiti primatelju uzdržavanja.

Glas naroda

Pet tisuća po deset tisuća kuna neka se bar netko pomogne

Ma yebeš pare kad će rat to jedva čekan.

Lažnjaci iz minken bojne prvi u redovima za isplatu...

Tko onda dobiva zaostatke? Da li svi koji imaju hrvatske mirovine s ovim dodatkom odavde?

pa piše ti gori samo pročitaj , eto da ti je lakše shvatit to je ostatak onoga što su Glasnoviću potpisali u 4 misecu prošle godine ,u 5 bilo za 2007, u 12 za 2008 i sad u 2 ostatak 2009 i 2010 i nema više zaostaci za ranjene i poginule umirovljene 2006 godine

Blago njima.

Hoće li dobit pukovnici šiljezi i marijo herceg?oni su prekaljeni ratnici.

neće oni dobit , oni su federalni pukovnici ,

Isplata mirovina vrijednih 49 mil. KM za pripadnike HVO-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari