Zanijekali kako su na krijumčarenju duhana zaradili 1,2 milijuna maraka

ljubuski.info

Zlatko Marijanović i ostali optuženi zbog kaznenih djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom nedozvoljenog prometa akciznim proizvodima, negirali su krivnju u Sudu BiH.

Svi optuženi pristupili su jučer na ročište o izjašnjenju o krivnji u pratnji odvjetnika Igora Markotića, Nade Dalipagić, Davora Šilića, Irene Pehar i Muhidina Kape koji zastupaju njihovu obranu. Pred sucem su se izjasnili kako nisu krivi za navode iz optužnice, pa će se predmet uputiti Vijeću radi zakazivanja početka sudskog postupka.

Podsjećamo, krajem prosinca prošle godine, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Zlatka Marijanovića, Stanka Čolaka, Mire Kvesića, Gorana Marijanovića, Ljubice Čolak, Igora Šaravanje, Denisa Ćutuka, Zdenka Tomića, Marinka Čolaka i Ante Kvesića zbog kaznenog djela Organizirani kriminal i Nedopušteni promet trošarinskih proizvoda.

Naime u razdoblju od 12. listopada 2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnog Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016 godine u akciji kodnog imena "Lištica" koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO)

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku. Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla, te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je kazano kako su prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duhana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojeg su zatim u svojim objektima rezali, pa prepakirali i prodavali dalje. Za to nisu plaćali trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznog duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.

Glas naroda

ne razumijem kakvo je to kazneno djelo

Opet " filanci", tako su ih zvali naši stari, i proklinjali ih. Pa eto dobro smo se izborili, zašto smo se borili. Ubrzo nećeš smit ni kavodu prodat dok ti ne udati bar code

Udari bar code

Dragi čitatelji portala zakon kaže da duvan dok je u listu nije ništa ako se iskriža onda je to državni udar tko je tu lud

Što ga ne sadite i švercate u Njemačkoj.Tamo sve po zakonu a kada ovde dodju može svakako.

Duvan se od pamtivijeka sadi u Hercegovini za Njemačku nisam čuo

oj Cvatoše krvopijo muška tebe tvoja pogodila puška!!!
jedan dio iz guslarske pjesme kada su filanci ubili braću Loziće

Je li Cvatoš bio naš ili Bošnjo.

Posljednja rečenica pored uvoznog prodavali su duvan proizveden na svojim njivama što napraviše od Hercegovačkog seljaka naj k.iminalca

Zapadna Europa,npr u Svici se legalno prodaje trava,kazu opusta i nije to ta opasna.Smrde isto i jedna i druga.Drzava i bogati sloj drustva koji kontrolira citav svijet su vidjeli priliku da zarade i zatupe jadni narod.Kapitalizam je taj,sve za profit,lijekovi koji se svaki dan povlace iz upotrebe zbog stetnosti,tv,internet koji vrse fini propagandni rat.Sve u korist sake bogatih koja vlada svijetom.Doping u sportu.Sve to na bogatom Zapadu gdje svi trcimo.Da postanemo sluge,proleteri bez imena i zemlje.Poubijali su nas,raselili a sad nam cupaju i.korijene.Zajedno sa duhanom.

Za one koji neznaju Država od proizvoda koji se posebno oporezuju: duhan, cigarete, kava alkohol, gorivo, automobili......ubire posebne poreze tj.akcize kojima se između ostalog financiraju: škole , bolinice, mirovine, vojska, policija, putevi ....pa kad branite one koji varaju na porezima nemojte kukati kada vam je uskraćeno nešto od gore navedenog!

"Između ostalog financiraju,.... Eto ne znamo, ti nas pouči. Što ne uvedu posebne poreze na sve poljoprivredne proizvode koje proizvode naši seljaci. To se može. Nismo u EU. E tu smo. Ovi što oporezuju duhan i ostalo nebi imali proviziju. Mislim da niko ne brani ove što varaju na porezima. Pa Bože moj, ja branio ili ne branio ima valjda država da naplati svoje. U Americi kažu samo se mora umrijet i platit porez.

sigurno je tako u normalnoj državi ali kod nas se financiraju samo uhljebi i paraziti u državnim institucijama

Za !. Slaźem se potpuno sa komentarom samo da se ne misli na " proleteri svih zemalja ujedinite se ". Od kapitalizma kao vlasnickog odnosa nema boljeg.Ali ovo sada je neoliberalni kapitalizam koji stvara superbogate i supersiromasne.

I ja sam za to.

jerko vican iz posušja svaki dan tovari na pumpi u rastovači pa niko ništa znači sve podmićeno u podne čak se i nekrije

Zanijekali kako su na krijumčarenju duhana zaradili 1,2 milijuna maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari