Unaprjeđenje odnosa prema kulturno-povijesnoj baštini

ljubuski.info

"Kulturno – povijesna baština općine Ljubuški" naziv je zbornika radova posvećenog 130. obljetnici arheološkog muzeja na Humcu.

Ovo vrijedno djelo prezentirano je Ljubušacima, u sklopu svečane proslave Dana općine, a predstavili su ga: mag. arheolog. Mirko Rašić, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić i prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić.

Trostruko povećanje istraživanja

Naime, zbornik sadrži 11 od ukupno 19 radova, koje su predstavili ugledni stručnjaci tijekom dvodnevnog znanstvenog skupa na Humcu, održanog 2014. godine. Skup je organiziran s idejom da općina Ljubuški pruži primjer drugim općinama kako treba njegovati povijesnu baštinu, a da se ona zaista njeguje svjedoče podaci koje je iznio arheolog Rašić.

On je kazao kako je u protekle dvije godine za očuvanje kulturno – povijesne baštine uloženo oko 750.000 KM, što se očituje kroz uređenje pristupnih šetnica i pristupnih komunikacija te kroz otkup privatnih parcela i objekata, koji se nalaze u zonama zaštite nacionalnih spomenika.
Općina Ljubuški se danas može pohvaliti s 10 jubilarnih istraživanja, prilikom kojih su otkrivena brojna nova nalazišta, u suradnji s različitim znanstvenim institucijama. Od 2015. godine do danas se dogodilo trostruko povećanje arheoloških istraživanja u općini Ljubuški, u odnosu na čitavu povijest arheoloških istraživanja ljubuškog kraja. Ovaj broj možemo promatrati kao unaprjeđenje naših odnosa prema kulturno – povijesnoj baštini, istaknuo je Rašić.

Knjiga koju treba čitati

Prof. dr. sc. Miroslav Glavičić je rekao kako su radovi znanstveno karakterizirani, što je jedna dodatna vrijednost, i k tome su za javnost itekako korisni.
U ovom zborniku svatko će pronaći neku zanimljivu temu za sebe. Glavno je, naravno, zanimanje znanstvene javnosti i članova akademske zajednice, koji će prema vlastitim profesionalnim interesima koristiti jedan ili više radova za potrebe svojih istraživanja. Studentima će ovaj zbornik koristiti za pripreme ispita, izradu seminarskih i diplomskih radova… A svi ostali, željni znanja i širenja spoznaja o prošlosti i kulturi svoga kraja, također će naći obilje informacija i jedno lijepo štivo, koje će ih barem na trenutak odmaknuti od svakodnevnih loših vijesti s kojima smo „bombardirani". To je knjiga koju treba čitati, kazao je prof. dr. sc. Glavičić.

Pojedinačne radove u zborniku predstavio je dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u njegovom nastajanju, a posebno franjevcima – čuvarima kulturnog identiteta.
Radi se, uglavnom, o spomeničkoj baštini ljubuškog prostora, počevši od prapovijesti pa do najnovijeg vremena. Osobito težište je na lokalitetu Gračine, kao jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta, a jedan dio se odnosi i na franjevačku zbirku, pojasnio je dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić. Naglasio je kako je ovaj zbornik jedan veliki korak naprijed u poznavanju kulturne baštine ovog prostora i podstrek da se i dalje nastavi s istraživanjima.

Vrijedi spomenuti i to kako je pokrenuto pitanje redefiniranja muzeja na Humcu, koji je bio pasivni čuvar kulturno – povijesne baštine, a sada je važan sudionik u njezinom vrijednovanju.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Kakva arheologija, kakvo iskapanje o propalim civilizacijama? Ne trebaju iskapanja. Neka samo utvrde na vidljivim ostacima,(vinarija, soko,famos,platnara,duhanska, komunalno, vodoprvreda, platnara,...)šta se dogodilo i zašto su propale firme. Neka urede puteve do tih firmi za turiste i naprave putokaze do njih, pa naprave odmarališta za turiste koji će to razgledati, zaposle nekog savjenika načelnika, kao turističkog vodiča, koji će uputit turiste kako su uništena poduzeća i izgubljeno 5000 radnih mjesta u općini od 25-ak tisuća stanika u nekoliko godina i to naplate. Eto turista iz cijelog svijeta i eto para. Veća misterija o propasti civilizacije nego Atlantida. To će se pričut. Navala turista. Eto para.

ja vidim nešto neštima
a nisam zna da je glavna zadaća
reda fratrikosa briga za umrle
i očuvanje narodne kulrure
a ja uvik mislija da je njihova zadaća
brinuti se o nama živim kršćanima
i da nas uče u vjeri isusa krista našega
e svašta šest decenija života sam proživija
a još nisam naučija kakav je red franjevaca
jel tak il ne tak fratrine oprostite

Izbjeglice moram priznati da vaše komentare rado čitam,
jer vi pišete na jedan neuobičajan način
Ali ovaj put došlo se do saznanja da vi i kultura
"dva suprotna pravca"
E pokazali ste da vi nemate pojma o kulturnoj baštini,
jer da imate onda bi znali da su franjevci ti , koji su sačuvali kulturnu baštinu
Da nebi njih sve bi to naši predhodnici potamanili,
pa ko se sa tim bavi čist primjer su stećci-biljezi nema gdj ih nisu uziđavali,
a ti naši dragi predhodnici nisu svatali da je to grob i spomenik, šta kažete
Neznam dali vam je poznata ona uzrečica
"narod bez prošlosti, nema budućnosti"
Izbjeglice, nije mi bila namjera braniti franjevce, samo eto da se i istina čuje,
a vama niko ne smeta da i dalje pišeta na vaš način...
Napomena: kad dođete na Urlaub, posjetite franjevački samostan na Humcu gdje se nalazi najstariji Muzej u BiH.

neznam kako su sačuvali
one stećke u radimlji
u gnijezdu turske vlasti
ali znam da su mnogi kršćani
vijeru prominili i na slam prišli
vijerovatno dok su stećke čuvali
na svoje stado zaboravili
kako tada tako i sada
prije potkupljivali begive i paše
sada potkupljuju predsijednike
biskupe kardinale i gradonačelnike
da očuvaju dio naše kulture i nekulture
jel tak il ne tak pratrikosi

To urlaub si sigurno naucio od punca !!
A da si sto imao u glavi znao bi da (jabuka ne pada daleko od stabla) !!

"Franjevci sačuvali baštinu", kome? Neka se oni brinu o puku kojeg je sve manje i manje. Šta će kul. baština ako nema naroda, i ovo što osta nema od čega živjeti. Koliko je stara Amerika, kakva je njihova kulturna baština, a,kakav je standard. Dajem svu kulturnu i drugu baštinu za njihov standard života. Pusti mi parole o starosti baštine i stoljeća sedmog. Kako je taj narod živio toliko stoljeća u jadu i bijedi, i sad se kao trebamo hvalit s tim. Fratrima nikad ništa nije falilo od stoljeća sedmog i vazda ih je hranio narod od svoje crkavice, a kako su im vraćali. Pridikama, o tome da trebaju patit na ovom svijetu, jer bez patnje nema vječnog života. Djela, a ne riječi, bez djela, riječi su samo tišina

Franjevci su isto ljudi koji su nastojali onako kako su mogli sacuvati ono sto su mogli,ne kako su htjeli.Najlakse je otici i pametovati av av iz daljine.Iz iznajmljenih rupa.,iz kanala,praonica sudja,baustela.Globalna politika i interesi velikih sila pa i te Njemacke sve nas je rastjeralo po svijetu.Vi koji pisete o gubitku tolikih radnih mjesta upitajte se zasto Nijemci ne otvore koje.Ali ko njima bio sluga,kome bi izdali svoje rupe,koga bi uzeli u jaram.Doduse omotan kakvom sarenom krpicom s malo sjajnog papira.Fratri kao i svi mi bore se da i oni prezive u.ovom svijetu.Punom lazi,obmana i prevara.Isus je jedini svemocan i mac pravde drzi.Nad svima.Uvijek moramo gledati ono sto je neko uradio dobro a ne ono sto nije.Vidjeti casu do pola punu a ne praznu od pola!

pa zar ima u hercegovini još fratara
koliko ja vidim ti je samo sekta fratrikosa
koja sa našim narodom vlada
duđite naše ovčice u sveto međugorije
možete i jajce kod svetog ive
ili u ramu na grob dive grabovčeve
dođite i svoje darove prinesite
da ozdravite i da se ispune sve vaše želje
sekto brezobrazna i pokvarena
zar se tako cuva i širi vijera
da se od vijernika pravi fanatika
jel tak il ne tak tata sve vidi tata sve zna

Evo ja bih gledao šta su dobro uradili, ali ne nađoh skoro niśta. Ajde ti pripametni, što vidiš čašu napola punu, nabroji nama koji vidimo čašu napola praznu, jer nevidimo iz kanala iz iznajmljenih stanova, od prara opranih sudova, s bauštela, nabroji par dobrih stvari, osim svete Mise, šta su uradili za narod. S radošću ću to pročitat, samo par stvari. Jeli puno trażim

U fratara ni mačka nije ko u običnog naroda. Ima ona stara, " cakula se ko pratarski mačak". Zašto je to tako?

Ima miseva koliko hoces

Kako nema Mirjane SANADER ovaj RAŠIĆ je dobio više para nego svi poljoprivrednici što kopaju skupa valjda zato što je PODOBAN a neznam koliko je sposoban možda i završi kao SANADER

ZA OVE GORE Komentatore Tuga me obuzima kad čitam ovo, kulturna baština je jedno fratri su drugo
Ali vaš intelektualni domet nezna to razdvojiti, a nije mi jasno zašto se upuštate u ono što neznate vrednovati. Nije
bauštela sv, neka i toga treba se od nečega živjeti,. Kultura je nešto drugo ona oplemenjuje čovjeka, bez kulture je ko čorba bez soli.
E ovaj put posebno za izbjeglicu
Moj IZbjeglica ovaj put
"nije tak"...
Svima vam je oprošteno, jer vi to ne razumjete...

Mene tuga obuze kad znam da neko nema ni za čorbu. Ali i tebi opraštam jer ti to ne razumiješ kako je to. I nemoj mi reć pa daj nekom za koga znaš da nema. Dam koliko mogu budi siguran. Hebala te kultura na prazan stomak. Kultura je kažu i što napravi Frljić, zavisi ko gleda s koje točke.

gospon pa nisam vam valjda kriv ja
što je vas tuga obuzela
briga frarateikosa za kulturu svoga naroda
narod je natjerala da svoj jezik zaboravlja
a strane jezike priča jel tak il ne tak

KAKVA kultura RAŠIĆ pa HDZ ov glasonoša Fra DARIJO SANADER i ostali kakve veze oni imaju sa kulturom

Kad vidim onog njegovog punca Matu , nemam nista kulturno da kazem ,tu svakome ponestane kulture.

!!

Unaprjeđenje odnosa prema kulturno-povijesnoj baštini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari