​Čović s Plenkovićem i Pejčinović-Burić razgovarao o europskoj perspektivi BiH

ljubuski.info

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova Republike Hrvatske i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović-Burić, a glavne teme sastanka bile su odnosi dviju zemalja, europska perspektiva BiH i položaj hrvatskog naroda.

Naglašena je nužnost dinamiziranja procesa integriranja BiH sukladno novousvojenoj strategiji proširenja EU, koja BiH poklanja posebna pozornost. Istaknuli su da samo članstvom u EU i NATO BiH može raskinuti s negativnim naslijeđem prošlosti koje opterećuje njeno funkcioniranje. Strategija je važan poticaj i velika prigoda za poduzimanjem daljnjih strukturalnih reformi, koje se u BiH mogu ostvariti samo zajedničkim naporima svih njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana, te suradnjom njihovih političkih predstavnika.

Premijer Plenković je dodao da je BiH država specifičnog uređenja sastavljena od tri konstitutivna naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka, u kojoj njihova puna ravnopravnost u zajednici s drugima predstavlja temelj zajedničke budućnosti.

Zaključeno je da je prioritet snažno ubrzati proces europskih integracija kako bi se odnosi u BiH normalizirali i obnovio reformski momentum, te uspostavila institucijska jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda.

Predsjedatelj Čović je upoznao premijera Plenkovića sa statusom problematike nužnih izmjena Izbornoga zakona. Jasno je naglašeno da Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda, nositelja ustavnosti i vlasti u BiH, moraju imati jamstva da će kroz proces slobodnih i demokratskih izbora moći izabrati svoje političke predstavnike, te ih time izravno ovlastiti da ih predstavljaju i u njihovo ime suodlučuju o svim važnim pitanjima zajedno s predstavnicima druga dva naroda.

Iznio je jasan stav da se to posebno odnosi na tijela kolektivnog predstavljanja koja jasno odražavaju tronacionalnu konstituciju BiH, te dodao da su za hrvatski narod u BiH prihvatljive samo one izmjene izbornoga zakonodavstva koje jasno definiraju i utvrđuju način izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sukladno načelu legitimnog predstavljanja, kao tijela koja su izraz konstitutivnosti, ravnopravnosti i demokratske političke volje sva tri naroda. U tom pogledu svi problemi u vezi s izbornim zakonodavstvom koji opterećuju odnose u BiH i njezino kretanje prema EU moraju biti riješeni u duhu Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i tragom obvezujućih odluka Europskog suda za ljudska prava.

Premijer Plenković je istaknuo da će RH ostati trajno privržena načelima Daytonskog mirovnog sporazuma, aktivnoj potpori i promidžbi euroatlantske perspektive BiH, s kojom RH želi nastaviti graditi iskrene prijateljske i dobrosusjedske odnose, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Glas naroda

Hrvatski Sabor je donio odluku o financiranju HVO a a ovaj sa slike je sa svojim jatacima Jelavic Medic Rupcic Rojs Lijanovici Jambo Lucici Basic i ostali skrenuo u svoj dzep malo vise nego skrenu Radobolju zato Plenkovicu netko treba odgovarati kazneno

Burić predsjednica omladine skj u ljubuškom čović znamo di uvik ljudi sa takvom prošlošću predstavljaju jadne hrvate iz bih . zar nemamo čiste ljude. Doklen će to ovako.

Je li ovo ona rukometašica Izviđača što je nosila štafetu ?

Titina omladina se čudi dokle je dogurala, eto ono ko fol vole Hrvate po onoj, "volim domovinu i njenu imovinu".

HDZ jednako SKJ Glasnoviću info za tvoj upitnik i lustraciju

Načelniče smjenjuj debelog bolje ti nego policija ,ako oni onda gubimo izbore oni čekaju što bliže izborima zovni Čovu i to riješi u našiu korist,jer njega valja ostavit samo onda da generacije vide kakav je nevaIjal čovik.

Gledam Plenković razvaljuje jezike ,u Briselu! Prevoditeljske snage su bile na velikim mukama!
Čak pet jezika!Ipak ,teško će nam to pomoći u BIH! Nakon što i posljednji Hrvat napusti svoje ognjište !Trebao bi naučiti i šesti jezik Kineski! Jer će tada kao zaštitnik ,Hrvata -po ustavu !Šti-titi samo , novopridošle Kineze!

Moze Covic svaki tjedan u Zagreb ali namugao je se u BiH Grude Mostar Sarajevo su gdje draga moja gospoda plus tri GP

A ubrzo će i Vucic u Zagreb pa neka ga sačeka. Dobar je Covic sa Dodikom, Vucicem, ovim tvorcima cijepanja BiH, kao i zločincima i kriminalcima raznoraznih profila, boja i dezena.
Kad mu se spomene riječ Dodik, srce mu od sreće ustrepti.
Neka razgovaraju, vazda su to i činili .
Ali uvijek, Bosna cijela pa makar iz dva-tri dijela. Opstala i ostala.
Na nečiju veliku žalost naravno.

hrvatski narod bla bla jednakopravnost bla bla ugroženost bla hrvatski jezik bla bla hrvatski tv kanal bla

​Čović s Plenkovićem i Pejčinović-Burić razgovarao o europskoj perspektivi BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari