Rezultati ozbiljno dovode u pitanje opravdanost plaćanja rada županijskih skupština

ljubuski.info

I pored višemjesečnih stanki u radu većine županijskih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine i neprihvatljivo malog broja održanih sjednica polovine njih, niti u jednoj skupštini svi njeni zastupnici nisu nazočili svim održanim sjednicama. Od ukupno 289 zastupnici županijskih skupština, njih 132 (46 posto) bili su odsutni bar sa jedne sjednice.

Ovo su neki od podataka monitoringa rada županijskih skupština u FBiH u 2017. godini, koje su danas prezentirali predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI).

Podjela na dvije skupine

Po intenzitetu rada županijskih skupština tijekom prošle godine uočena je podjela na dvije skupine.

Jednu, u koju spadaju skupštine Unsko-sanske županije (USŽ), Tuzlanske (TŽ), Zeničko-dobojske (ZDŽ), Bosansko-podrinjske (BPŽ) i Županije Sarajevo (ŽS), koje su u 2017. godini održale od 15 do 17 sjednica, odnosno, više od jedne sjednice mjesečno, u prosjeku.

U drugu, sa skoro dvostruko nižim intenzitetom rada, spadaju Skupštine Posavske, Srednjobosanske (SBŽ) i Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), sa po osam održanih sjednica, i Hercegovačko-neretvanske (HNŽ) i Hercegbosanske županije, sa po devet.

Projekt menadžer CCI-a Ivica Ćavar naveo je da se, pojedinačno, po skupštinama, po produktivnosti rada izdvajaju Skupština KS sa 245 razmotrenih mjera za godinu dana te Skupština USŽ, sa 172 razmotrene mjere.

Samo jedna strategija u HNŽ-u

Konstatirano je i to da je u cijeloj prošloj godini, u svih 10 županija zajedno, usvojena samo jedna strategija i to kada je Skupština HNŽ sa zakašnjenjem, kao posljednja u nizu, konačno usvojila strategiju razvoja županije.
Osim strategija, u promatranom razdoblju i realizacija zakona bila je prilično niska, pogotovo novih, "temeljnih" zakona. Naime, usvojeno je ukupno 128 zakona, od čega je samo 57 temeljnih, istaknuo je Ćavar na današnjoj pres-konferenciji, dodajući da su ostalo tek izmjene i dopune već postojećih akata.

Ono što je jedino istaknuto kao pozitivno je to da je već treću godinu zaredom, u vremenu usvajanja proračuna, ostvareno značajno poboljšanje u odnosu na prethodni period.
Najprije je pri usvajanju proračuna za 2016. i 2017. godinu, po prvi put je više od pola županija na vrijeme dobilo proračun. A onda je, usvajanjem proračuna za ovu godinu ostvaren dodatni, za naše uvjete, zaista fascinantan iskorak jer su skupštine čak osam županija proračune usvojile na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose, kazao je Ćavar.

Jedini izuzetak su, dodao je, skupštine USŽ i ZDŽ.

Projekt-menadžer CCI-a ukazao je i na činjenicu da transparentnost županijskih skupština, generalno, još nije na željenoj razini te da poseban problem predstavlja donošenja proračuna na netransparentan način, uz ignoriranje potrebe za sudjelovanjem javnosti u čitavom procesu.

Institucije krše zakone

Po riječima savjetnika CCI-a Alena Čulara, ono što je posebno poražavajuće je da institucije vlasti krše zakone.
Osim toga, u promatranom razdoblju registrirani su i novi slučajevi kršenja Ustava i nastavak ignoriranja ranije donesenih presuda ustavnih sudova, u pojedinim županijama, dodao je.

Naveo je primjer kada je Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH početkom veljače 2017., donijelo presudu da je Nacrtom Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog i srpskog naroda.

Osim toga, povreda vitalnog nacionalnog interesa utvrđena je i presudom iz srpnja ove godine, kada je isto vijeće utvrdilo da je, usvajanjem Odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću i Odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova radnih tijela Skupštine USŽ-a, povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda u Unsko-sanskoj županiji.

Predstavnici CCI-a, između ostalog, ustvrdili su kako učestalost održavanja sjednica skupština, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih te rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost plaćanja rada županijskih skupština.

Dosljedno ignoriranje

Posebno su istakli činjenicu da, zasada, samo Skupština Zeničko-dobojske županije, zahvaljujući principijelnoj odluci svojih zastupnika na početku aktualnog mandata, funkcionira tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, od 12. travnja 2017.) nije na platnom popisu Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj.

Zastupnici niti jedne druge županijske skupštine nisu su slijedili primjer ZDŽ, već su ga "dosljedno ignorirali".
Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti zastupnika Skupštine ZDŽ, u skupštinama Podrinjske županije BPŽ, SBŽ, HNŽ, ŽS i HBŽ više od 50 posto zastupnika je profesionaliziralo svoj status i primaju redovnu mjesečnu platu od Skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine ne održavaju sjednice, istaknuto je na pres-konferenciji.

CCI se pridružio inicijativi zastupnika Skupštine ZDŽ, koju su, usvajajući ovaj zakon, uputili poruku svim drugim županijskim skupštinama u FBiH da slijede njihov primjer te da kroz zakonsku proceduru ukinu profesionalizaciju poslaničke dužnosti i privilegije kao što je, naprimjer, "bijeli kruh".

Na taj način, poslanici Skupštine ZDŽ pokazali da se politikom ne bave zbog losobnog interesa, nego zbog dobrobiti građana.

bljesak.info

Glas naroda

"Jednu, u koju spadaju skupštine Unsko-sanske županije (USŽ), Tuzlanske (TŽ), Zeničko-dobojske (ZDŽ), Bosansko-podrinjske (BPŽ) i Županije Sarajevo (ŽS), koje su u 2017. godini održale od 15 do 17 sjednica, odnosno, više od jedne sjednice mjesečno, u prosjeku.

U drugu, sa skoro dvostruko nižim intenzitetom rada, spadaju Skupštine Posavske, Srednjobosanske (SBŽ) i Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), sa po osam održanih sjednica, i Hercegovačko-neretvanske (HNŽ) i Hercegbosanske županije, sa po devet"

AJ NEK MI JOS NEKO KAZE HDZ RADI NAJBOLJE ZA HRVATSKI NAROD

Manje sjednica manje troskova

Pa da onda nikako ne zasjedaju nasi. To bi bilo najbolje. Samo jedna da se usvoji budzet za tu godinu iz kojeg oni primaju mjesecnu naknadu jer rade u skupstini i to je to. Nema sjednica, ne moraju ni gorivo trosit ni nista, i jos im pare dolaze. Najekonomicnije

Županije su najveća glupost i najveći bespotrebni trošak ove Države.

Ukinuti županije i regionalizirati čitavu državu bez obzira na nacionalnu zastupljenost . I naravno jedna vlada i jedan predsjednik.
Budimo normalni i realni.
Kratko i jasno.

Rezultati ozbiljno dovode u pitanje opravdanost plaćanja rada županijskih skupština
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari