Kultura i prosvjeta - stalna su osveta

ljubuski.info

Pokušajmo ovih "Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk" proniknuti što je to što na što bi nas naši sveti mučenici, naši pobijeni franjevci i puk htjeli upozoriti. Sigurno je da ima dosta toga.

No za ovu prigodu pokušajmo razmisliti da li bi to moglo biti upozorenje na natpis koji su "osloboditelji" 1945. godine napisali na zidu samostana: "Kultura i prosvjeta bit će naša osveta."

Parola "Kultura i prosvjeta bit će naša osveta" nije samo parola nego trajni projekt

Ne treba puno pameti da se vidi da taj projekt traje cijelo vrijeme i da u ovom vremenu doživljava svoj vrhunac. Kako bismo potkrijepili tu tvrdnju u ovom tekstu ćemo navesti nekoliko primjera iz Republike Hrvatske i nekoliko primjera iz ZHŽ.

I slijep vidi da, kada su u pitanju Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, izgleda kao da su upravo ta dva ministarstva predodređena za one lijevo liberalnih stavova. I da svatko onaj koji bi prekinuo program i parolu "Kultura i prosvjeta bit će naša osveta" ili ne može doći na čelo tih dvaju ministarstava ili ako slučajno dođe bude smjenjen po kratkom postupku i po prijekom sudu. Bilo zbog bizarne Lapsus calami, fusnote ili kape.

Kakvo je stanje u obrazovnom sustavu zorno pokazje činjenica da je jednome od najuglednijih suvremenih intelektualaca prof. dr. Mislavu Ježiću onemogućen rad na Filozofskom fakultetu zato što drugčije misli i jer je vjernik i katolik kako je to definirao uvaženi doc.dr.sc. Marko Alerić koji je stim u svezi kazao:
Akademik Ježić jedan je od deset najvećih stručnjaka Filozofskog fakulteta od njegova osnutka do danas. To je čovjek koji je akademik, nebrojenim djelima zadužio je Filozofski fakultet, izrazito moralna osoba. Vijeće FF-a nad njim je izvršilo odmazdu i osvetilo mu se jer drukčije misli i jer je vjernik, katolik.

Te smjene i prijeke sudove prate Frljićeve kazališne predstave u kojima autor osobe iz javnog života koji su iskazani domoljubi, intelektualci i znanstvenici prikazuje sa svinjskim glavama, a na kraju ih likvidira, onako kako se to činilo 1945., metkom u potiljak. Sve više su na repertoaru predstave u kojima se na najgrublji mogući način vrijeđaju domoljubni i vjerski osjećaji naroda. Predstave u kojima se prikazuju blasfemične radnje poput prizora gole žene s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojeg spolnog organa vadi nacionalnu zastavu.

Ne osrvnjuje se zastava samo u Frljićevim predstavama

Sjetimo se da smo i na području ZHŽ imali skrnavljenje zastave na što smo putem ovog poratala upozoravali u nekoliko članaka. I ponovit ćemo ono na što smo i tada upozoravali da je naopako okrenuta zastava iznad guzice polugole pevaljke bila jedna vrsta skrnavljnja zastave, a druga ito još ozbiljnija vrsta skrnavljenja bila šutnja i indifirentnost institucija ZHŽ. Čiji predstavnici nisu našli za shodno da o tome i jednu riječ javno prozbore do dana današnjega a kamoli da postupe po onome što im nalaže Ustav Zakoni ali i krikovi onih koji su za hrvatsku zastavu ginuli, robijali i bivali paljeni na lomači.

Šutnja resornih ministarstava i institucija ZHŽ je bila i kada su kočerinska djeca i župnik zbog natpisa na dječijim majicama sa imenom amaterskog nogometnog kluba i hrvatskog grba bili povrgnuti medijskom linču te poistovjećeni sa najtežim zločinima.

Šutnja institucija je bila i kada su u tom istom Kočerinu postavljani spomenici i aleja ćirilici.

O šutnji instutucija na "šušum bušum" diplome ne treba trošiti riječi jer je ona već nadrasla samu sebe i prerasla u davanje prednosti "šušum bušum" diplomcima u institucijama sustava.

Je li stanje obrazovanja danas u 21. stoljeću gore nego u 19. stoljeću!?

Koncem 19. stoljeća u vrijeme kada je fra Didak Buntić provodio odgojno obrazivnu reformu bilo je preko 80% nepismenog pučanstva. Međutim da se bilo koga tada pitalo da kaže šta je spol, odgovor bi znali svi i odgovorili bi bez imalo zadrške i ustezanja. Jer o tome se inače uči u prvim razredima pučke škole. Kada to isto pitanje postavimo danas u 21. stoljeću onda vidimo da sva obrazovna elita, Ministarstvo prosvjete i kulture, ravnatelji škola, kao i vodeći ljudi javnog i političkog života ne daju odgovor na to pitnanje. Šute na pitanje u svezi definicije pojma spol.
Hoće li ta i naprijed spominjana šutnja dovesti do kolonizacije društva rodnom i drugim totalitarnim ideologijama suvišno je i pitati.

Očito je da smjer u kojem ide obrazovni sustav nije dobar i da odgojno-obrazovni sustav sve više umjesto odgojni postaje preodgojni. I da je parola sa početka ovoga teksta itekako prisutn ali ne kao parola nego kao trajni program. Krajnje je vrijeme da se to promjeni.

Nostra Vita

Glas naroda

Pa ta ćirilica je najstarije hrvatsko pismo. I još nešto: nikada nemoj poistovjetiti ustaštvo i domoljublje,jer se na zločinu ne gradi zdravo društvo. Dokaz za to je i današnje društvo očito postavljeno na krivim temeljima koji su postavljali takvi kao ti.

Temelje ovog društva u F BiH su postavili jugokomunjare, udbaši i kosovci i zato je na krivim temeljima. Dovoljno je pogledati ministrice prosvjete, ravnatelje škola, sve udbaš do udbaša.

Kao da je sam Bozanić pisao ovaj tekst, jako zloban i neistinit.

Šutnja je blago, kažu. Šuti se i trpi...

Bilo je postavljeno na "humanoj " partizanštini gdje su se glave skidale po završetku rata ko kokošije.
Vidilo se i 90-tih kako su bili" pažljivi" moralni,srdačni dočeci u balvan revoluciji!
Goli otoci,kazamati za ispiranje mozga!
Jako humano.
Što je JASENOVAC RADIO DO 52-uge godinne. Čuvao židove?
Vukovi u ovčijoj koži!

pa šta fali ćirilici, zanimljivo, valja svašta znat

Može li mi netko prevesti što znači na ćirilici ovaj natpis pored igrališta a meni ne smetaju srpske polugole pevaIjke koje se skidaju pozdravljam ih i nek nam opet dođu u Hercegovinu.

Znamo mi da je tebi jedina prilika da vidiš malo golog ženskog tijela samo kad se malo svuku pevaIjke, jer te naše ženske ne šljive ni pet posto. Imajući to u vidu pustit ćemo ih neka dolaze i neka se skalavaju,l štaćemo od tebe. Samo uz jednu malu izmjenu, umjesto svete hrvatske zastave neka iznad svoje [ * neprimjereno * ] naopaku okrenu i stave sliku tvoju i tvojih ukućana i neka sa njom urade znaš već što.

A što s e tiče prevođenja ćiriličnog natpisa na slici- to pitaj predsjednika svoje stranke neka ti on prevede on to zna najbolje jer se ćirilicon i potpisuje.

Zbog Draganovog ćiriličnog potpisa je i rađen ovaj cirkus sa ćiriličnim spomenicima. Jer se htjelo narodu servirati ideja da je kobajagi ćirilica hrvatsko pismo pa je i time opravdan ćirilični potpis s "vođe" hrvatskog naroda u BiH.

Ma nije zbog toga bolan nebijo.Nego je to rađeno u ime turističke zajednice, jer se time htjelo privući turizam u ercegovinu. Pa vidiš li bolan nebijo kolika je navala turista otkad smo mi iz tur. zajednice napravili te spomenike. E e i niko nam nekaže ni Valavan nego se još ukinila naša voljena tur. zajednica.

Osnovan je Zavod za školstvo sad će se svi ti proglemi rješiti.

Ako će u Zavodu raditi i voditi ga ona koja govore da oće undan "kuku lele"

01.07.2015. profesor na Sveučilištu u Mostaru Mile Lasić ponosno izjavljuje slijedeće:”.. Ivo Josipović je bio moj izbor i na predsjedničkim izborima prije četiri godine i opet je, na aktualnim izborima, Pri tomu podržavam ono zašto se dr. Josipović bori... Zapravo bih predsjednika poput njega poželio i mojoj zemlji, Bosni i Hercegovini.”

Nije Mile jedini kojemu je mio agnostik Ivo i koji ga je ugošćavao na Filozofskom u Mostaru . Ugošćavala ga je i rektorica Ljerka i predsjednik Dragan. A na sveopću sramotu ugostili su ga i čuvari svetišta. Ugostili ga, polkonili mu se, naslikavali se sa njim , reklamirali ga u kampanji i kesačili se na slikam sa njim.

Njasramotniji događaj u novijoj povijesti bio je onaj dan 16.12.2014.godine kada su fratri u samostanu u Širokom Brijegu dali javnu potporu Ivi Josipoviću. Ivi Josipoviću koji je i agnostik ali i biološki i politički sljednik onih koji su 1945. masakrirali fratre i puk i i svojom crvenom bojom Široki zavili u crno.

To je teška mrlja. Ta mrlja se jedino može sprati tako da se netko od fratara ispriča i pokuša objasniti taj sablasni čin. I zatraži javni oprost. Javni oprost i od živih fratara i puka ali i od onih koji su zaklani i spaljeni čije svetište čuvaju.

Najgore je što svi fratri šute o tome. Kao da je narod [ * neprimjereno * ]av pa će zaboravit tu ranu i sramotu.Što se više o tome šuti to je to gore i sablasnije. Jedan od idućih brojeva glasila "pobijeni" treba posvetiti toj temi ili na neki drugi javni način pokušati koliko toliko sanirati tu sablazan i sramotu i ranu. Bez javnog, iskrenog i poniznog očitovanja o tom događaju bojim se da će posljedice biti ogromne i velike kako u smislu odnosa puka spram fratara i vjere, tako i u smislu provođenaj postupka beatifikacije.

Molija bi gospon Čovića da to privede

kada će nas naše fratrine upozoriti
sta nam rade njihovi dobročinitelji
jel tak il ne tak možda kada odu sa vlasti

Kultura i prosvjeta - stalna su osveta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari