Hrabrosti treba našim pastirima

ljubuski.info

Istup Milijana Brkića u Franfurtu, rođenog Ljubušaka i drugog čovjeka HDZ-a Republike Hrvatske, koji je, pred iseljenicima, progovorio o stanju nacije i životne ugroženosti pod teretom pljačke i korupcije, je prodor razuma i istinski trenutak stvarnosti Hrvata ne samo u Hrvatskoj, vec i u BiH.

Društvo u kojem jedni grabe i uništavaju, dok drugi životare i utjehu traže u Božjoj riječi i djelu, prevršilo je svaku mjeru ljudskog razuma što nam je darovan od Boga. Nažalost, ovi potonji se više ni na Crkvu ne mogu osloniti jer su i nju grabežljivci upregli za svoje interese, uvodeči u vjerski i svjetovni život Hrvata kršćanina totalnu zbrku.

Milijan Brkić je odgovornost za stanje potražio i u hrvatskim novinarima, koje je optužio za širenje depresije i nemoći, ali nije kazao "Moj grijeh", nije, u napadu patvorene iskrenosti, priznao kako su stvarni krivci kriminalni političari, koji su u političkom rastrojstvu i nedoraslosti plemenitih nacionalista podlegli licemjerstvu i ulizivačini komunističkog modela ponašanja. U hrvatskom se društvu stvorio pravi kaos u kojem se ne zna za Boga, red, rad i zakon.

Sve ovo što je kazao Milijan Brkić se odražava i na našu mikro razinu. Nije ostao usamljen u svojim optužbama.

Prije par dana jedan lokalni svećenik, nazvati ćemo ga za potrebe ovoga teksta fra Patrik, optužio je pojedince u Ljubuškom, ne navodeći im imena, za širenje zla, smutnji i defetizma u javnosti, pravdajući te optužbe potrebom zajedništva i suradnje. Na svoj način sve je to pokušao potkrijepiti citatima iz Biblije u vlastitom tumačenju, koje, mora se priznati, nije ni blizu njegovom položaju i potrebnoj razini duhovnog pastira i intelektualca.

Umjesto da na primjeren način, kroz Božju riječ, osudi grijeh struktura i iskvarenost sadašnjeg društva, umjesto da stane uz pravdu i moral, fra Patrik se upustio u nemušto optuživanje, kao da smo svi slijepi, gluhi i nerazumni, kao da nam Bog nije dao um koristiti za pravično i pravilno rasuđivanje i prepoznavanje devijantnog stanja u društvu. Jeste fra Patrik pastir, ali ne mora nas nužno sve tretirati kao ovce.

Fra Patrik bi trebao odgovoriti, nakon istupa Milijana Brkića, tko je to stvarni krivac za stanje u kojem se nalazimo, zašto odlazimo, zašto imamo bordele u gradu, lažne diplomante, ovoliku korupciju i beznađe, kriminal u najvišim tijelima vlasti, stranačko kadroviranje gore no u prošlom sustavu. Jesu li veći krvici oni koju na to ukazuju, oni koji zatvaraju oči ili oni koji sudjeluju u tom zlu?
Tema je pregolema i zaslužuje tisuće stranica elaboriranja, ali očito je kako poruke i stavovi koji ne ukazuju na kriminal, ne šalju upute kako ga suzbiti, već kriminal otvoreno opravdavaju, prerasli su svaki moralni i razumni stav, nepriličan jednom pastiru.

Fra Patrik bi trebao, ako može spoznati, kao osoba izvan javnog života, ukoliko smogne razumne hrabrosti - uprijeti prstom u one koji su krivi za mirnodopska razaranja nacionalne imovine i kršćanskog duha u Hrvata općenito, pa i u našem malom, ali zacijelo velikom Ljubuškom.

Trebao bi, iz odgovornosti prema svom poslanju, iskreno preispitati svoju ulogu, zapitati se čijim stopama kroči i je li na Kristovom putu, te skrušeno uzviknuti "Moj preveliki grijeh!", a ne, poput Brkića, s figom u džepu krivnju prebacivati na fantomske "smutljivce i defetiste".

Hrabrosti treba našim pastirima, a ne ulizivanje moćnicima preko leđa naroda, zlorabljenje trenutne pozicije i izopačivanje crkvenog učenja.

N.B.

Glas naroda

Milijanu Brkiću smije se cijela Hrvatska zbog njega i njegovog brata

Svaka čast autoru teksta sve je točno napisao.
Humački fratri znaju sa oltara pozivati narod da ide na kuhano vino u fratarski kafić poslije mise a u širokom frama bi zabranili gledanje big brothera.Što nesmije nijedan fratar reći da su kradezeovci odgovorni za propast i iseljavanje hrvatskog naroda ilitiga kako oni prozvaše puka ili stada.
Čekamo da se javi fra Patrik.

Patrik redovno prati sve kolumne na ovome portalu,potom i komentira cesto,pa bi bilo pristojno i pozeljno od njega da napise osvrt na clanak iznad.Slobodno komentirati onako kako on vidi svojim ocima.Narod mora znati kako pastir stada misli,oci su uprte u njega a sa time i odgovornost i suodgovornost za stanje u "stadu".Hoce li se bar pozvati i prozvati "izgubljene ovce",na obracenje,pokoru i drustveno-koristan rad.
Ima Patrik pravo vidjeti sve bas tako,nekako posebno.
Fra Patriče,na potezu si!
Ne boj se,neka ti uzor i nadahnuce bude sv.Franjo pa ce sve biti lakse reci.
Cekamo te...

Da nije nadbiskup Bozanić smogao snage da izgovori riječi "grijeh struktura" i time praktično ohrabrio narod na promjenu vlasti, danas bi Hrvatska bila na Balkanu. Problem hrvata u BiH je što biskupi misle da za riječi "grijeh struktura" nije pogodan trenutak. Je li za to kriv nedostatak hrabrosti biskupa ili nešto drugo ne znam...

Nažalost sve ovo što se događa hrvatskom narodu je uz blagoslov Crkve. Odavno su crkveni službenici prestali slušati bilo naroda, kada to kažem ne mislim da su svi takvi, ali velika većina nažalost jest. Stara poslovica kaže, kako siješ tako ćeš i žeti!

Koliko lopova poškropiše i grija odrišiše fra Dario,fra Ševo,fra Skoko i fejzbukovac logara dakako za svoju korist dok im pošten narod pobiže i ne dolazi u crkvu zbog takve hološi ali njih to ne brine mada to njiovo odrišenje grija( tih smradeze pratara ) nema nekakva učinka jer nije bog mačka on sve vidi a nji pogotovo i njiovo izrugivanje sa crkvom i narodom.

Smrt Imperijalizmu Sloboda Narodu
Gledamo vas pomocicemo vam

N.B. Da li je taj fra.Patrik to izrekao na misi ili ?

N.B. Lijepo sročeno.Ako si koristio nečije citate trebao si to navesti. Zamisli izraz devijantno. Milijane, Milijane plagijaneru.

N.B. Da li misliš na Patrika blogera.Pa on i nije neka duhovna razina jer samo ide na svetu misu.A intelektualac jeste. Poznajem ga. Fin čovjek.Uljudan.Ima empatiju .

N.B. Sjećam se da je Patrik napisao da se više neće javljati na ovaj portal zbog kontinuiranog izlijevanja mržnje koju urednik za svoje potrebe dopušta.

USTANI Toni Ljubuški te zove-zove !!!
Brajo priđi u zadnju klupu nisi ti za takve prve klupe

crkva je prije bila uvjek uz narod nikad uz vlast a sada je crkva uz vlast ito lošu vlast i gora je od vlasti uništava narod a i sebe jer crkva ima korjene u narodu
crkva se osipa nema više u hercegovini časnih a brzo neće bit ni pratarskog kadra
vlast namješta pratre da pivaju po njihovim notam

Fratar sa stomačinom može biti sve osim fratra, to je nespojivo!
Još kad znaš da šef fratara ima stomačinu onda je tu sve jasno kuda taj brod plovi...

Vidicemo ako HDZ izgubi oceli pratiti ostat snjiman ili će za vitron

Otkad fra Patrik dođe sve ode.....

Nisi bas sto posto u pravu,
Patrik otvara radna mjesta.U kaficu mora neko raditi.
Jesu li to neki"podobni" ili je sirotinju zaposlio da ne ode?

Ajde ovaj što je dobio posa samo ima kućicu od dvjestotinjak kvadrata, i maločak okućnice, 2 duluma, a brate do kuće mu uzak put i spod stare benzinske i oko kuće mu sve neki bogatuni, a samo on i żena rade u kući. Pa sramota da on oskače od drugih. Šta će pratri sirotinju zapošljavat. Nezna sirotinja upravit s plaćom. Kad bi zaposlili sirotinju onda bi oni začinili krompir što jedu začinili, a nije zdrava masnoća. Znaju pratri šta triba sirotinji, zdrav život, jer ako ih zaboli svakako nemaju para za bolnice. Zato nemojte protiv darija, misli on na sve

Platili nas preposteni gardijan coviku otvore na kafeu prosa je blagoslov opario je se

A čujem, ni kolače neplati

Pa isto ni klanje stoke neplati

Svakom nešto dużan, od sitne raje, ali s Nevenkom, čovićem i inim hdz-enjaram je ok

dobra ova od gosta kratka jasna i upečatljiva
"Od kada fra Patrik dođe sve ide..."

Za Okolokole. Bolje je da imaju malo trbuha jer da nije tako bili bi previse zgodni. A ko bi onda vjerovao nasim ženama.Ja svojoj ne bih. A da budu niži rastom i da moraju imati brkove. Ako imaju knjigu žalbi da to upišemo.

da pratri ne istraju ustvari utraju đavla u žene ko bi sa ženam na kraj ko bi živio sa njima

Za Gosta 10.02. Odavno me nije neko ovako nasmijao i oduševio.Tako kratak komentar a toliko puno kaže.Čestitka.

Evo ovo moram reć. Ovi naši pratri čini mi se nemaju niti osjećaja niti sućuti. Oni su kao dobri, a popovi nisu. Odem ja na sprovode i poznatim i nepoznatim pokojnim i vidim kako se ko ponaša, nije da gledam samo to, ali Bože moj, vidi se. I nikada nisam vidio pratra da je zagrlio ožalošćenog i držao ga tako 10-tak minuta i tješio ga, a popa sam vidio, nedavno. Da ti srce pukne. Naši fratri kuda su na satnici,"daj da to obavim, imam ja prišnjijeg posla".

ja neznam dali su popvi na satnici
ali znam da su fratrikosi na pogodbi
samo 660 marčica ako si redovinu platija
pa to nije puno to je konzumu prosječna plata
jel tak il ne tak sram vas bilo sekte brezobrazne

Jedan od najviših dužnosnika u Katoličkoj crkvi kaže da seksualno zlostavljana djeca mogu iskusiti “duhovni susret s Bogom preko svećenika”, dok su zlostavljana
Najmoćniji australski svećenik, nadbiskup australskog grada Melbournea Denis Hart, kaže kako je katolička praksa ispovijedanja zadovoljavajuća za rješavanje pedofilije u crkvi jer pomaže svećenicima da “iskoriste vlastitu krivnju” nakon seksualnog zlostavljanja djece.

fb.hercegovački fratri

Pročitajte članak na hercegovački franjevci. Da se naježiš, strava. I ako za ovo zna papa, a zna, objavio guardian, onda , a neznam

Hrabrosti treba našim pastirima

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari