Za održavanje cesta 300.000 KM manje

ljubuski.info

U održavanje i zaštitu, rekonstrukciju, izgradnju i obnovu cesta u Zapadnohercegovačkoj županiji ove će godine biti uloženo 1,928.500 konvertibilnih maraka, stoji u planu JU Ceste Zapadnohercegovačke županije.

Riječ je o održavanju regionalnih cesta, odnosno onih koje su u nadležnosti županije. Kako se navodi u spomenutom planu koji je nedavno razmatrala Vlada Zapadnohercegovačke županije, iznos sredstava znatno je manji nego u prošloj godini jer je financijskim planom planirana otplata duga u iznosu od 300.000 KM.
Točan iznos sredstava utvrdit će se vjerovničko-dužničkim ugovorom te će svako odstupanje od tog iznosa ići na teret odnosno korist stavke tekućeg održavanja, misleći pri tom najviše na izvanredno održavanje - stoji u spomenutom planu.

Važno je naglasiti kako manji iznos neće ugroziti redovito održavanje prometnica. Naime, kako se navodi, zbog spomenutog duga, u ovoj godini umanjen je planirani iznos za izvanredno održavanje prometnica, što podrazumijeva veće radove održavanja cesta (izravnavanje, presvlačenje, obnova kolnika i sl.). Redovito održavanje se (u užem smislu) vrši u razdoblju od 15. ožujka do 14. studenoga tekuće godine, a podrazumijeva uspostavu redovite i periodične ophodarske službe koja će također obavljati po obujmu manje specifične poslove (čišćenje kolnika, krpanje manjih udarnih rupa, popravak opreme i vertikalne signalizacije, intervencije nakon prometnih nesreća i sl.). Svi ostali poslovi, kao i veći zahvati redovitog održavanja, izvodit će se po nalogu JU Ceste ZHŽ-a.
Treba naglasiti kako je iznos financijskih sredstava za redovito održavanje nešto uvećan jer je namjera izvesti i više radova krpanja kolnika i odvodnje, kao i uređenja cestovnog pojasa, košenja raslinja i sl. - navodi se u planu JU Ceste Zapadnohercegovačke županije.

Dobar dio planiranih sredstava bit će utrošen na redovito održavanje u zimskim uvjetima. Zimsko održavanje vrši se od 1. siječnja do 14. ožujka te 15. studenoga do 31. prosinca tekuće godine. Ono podrazumijeva poslove otklanjanja snijega i poledice, čišćenje znakova, postavljanje posebnih znakova, obilježavanje rubova ceste i ostale poslove propisane pravilnikom o održavanju cesta.
Troškovi u zimskom razdoblju su veći nego u ljetnom zato što je, kao i kod osnovnog redovitog održavanja, potrebna ophodnja cesta uz još dodatne troškove specifične za zimsko razdoblje (pripravnosti, ralice, posipači, informiranje, utrošak soli, abraziva i hladne asfaltne mase, kao i ostali standardni poslovi iz područja redovitog održavanja). Jedan dio radova koji obično pripadaju temeljnom redovitom održavanju (košenje raslinja, odvodnja, bankine i sl.) će se izvesti na ovaj način jer se već početkom godine ti radovi mogu izvoditi i tako će se rasteretiti ljetna sezona kad je sva pozornost usmjerena na izvanredno održavanje - istaknuli su iz JU Ceste ZHŽ-a.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Ceste u ljubuškom su živa katastrofa ako nema rupe na cesti onda su to šahtovi koji klepeću pod točkovima ograničenje brzine od 30 km/h ili 40km/h prešao sam cijelu europu a ovakih loših cesta nema nigdje zato je kriv barbarić i kradeze mafija a ono malo što je asfaltirao taj asfalt je totalbo nekvalitetan i neravan a šahtovi zvone moraš ih zaobilaziti sa autom i još su postavili dodatno ležeće policajce i radare.Ukratko katastrofa i oni kružni tokovi i blještavi led panoi koji te zaslijepe po noći.

Bravo Drugarice Bošnjak Medic

Ove zime se puno potrošilo na čišćenje snijega padalo je dva dan u Posušju po dva sata .Investicija je to..

Nama isto,samo će njima biti manje:Bilo bi nam isto i da je 30 000 00 više

Uloženo 1,928.500? Jeste ako je svaka lopata asfalta 1000 maraka. Pogledajte cestu Teskera-Bijača koju je radila noprmalna firma i pogledajte ovo što nam guba uhljebsko-parazitska iz gruda "održava"
Ajd pokažite vidimo natječaj koji je bio za asfaltiranje po Ljubuškom

Steta jednu godinu je tribalo uvest da nista ne daju za ceste pa bi vidili imali ikakve razlike kad daju i kad nedaju. Nek onda te pare daju za nesto korisno

U prošlih 20 godina sve skupa se nije uložilo 300 000.Potrošilo se 30 000 000 ali ZNA SE za što

Hoće li konačno doći na red cesta Teskera - Grab?

Cesta Teskera-Orahovlje je stara 42 godine. Za svo to vrijeme nije obnavljan ni kolnik ni signalizacija. Mada ima NORMALNU širinu ona je svrstana u lokalne ceste. Da bi bila višeg ranga vlast na višoj razini to mora odlučiti. Što je nedavno obnovljeno u Grabu izgleda da je zasluga jednog domaćeg političara sa više razine. Hvala zaslužnima!!!

Još vozimo po Titinu asfaltu a čini mi se da će mo još dugo voziti,sram vas bilo HDZ!

Za održavanje cesta 300.000 KM manje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari