Uvode se i trošarine na električnu energiju?

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina bi do kraja godine u skladu s odredbama EU trebala uvesti trošarine na električnu energiju, potvrđeno je iz više izvora.

Kako je kazano, u pripremi je novi zakon o trošarinama, čiji bi prijedlog trebao biti usvojen do kraja lipnja ove godine, nakon čega će se krenuti u izradu pravilnika, kroz koji će najkasnije do kraja godine biti definirana visina trošarine na električnu energiju za domaćinstva i za poslovne subjekte.

Kako je kazano, razmatra se opcija da trošarine na struju za domaćinstva budu nula, dok se još ne govori koliko bi trošarine iznosile za pravne osobe i gospodarstvo, ali konačna odluka još nije donesena.

Naime, odredba 2003/96/EC od 27. listopada 2003. godine propisuje da minimalna trošarina za električnu energiju za poslovne i pravne osobe iznosi pola eura po megavatu i euro za domaćinstva, odnosno za neposlovnu primjenu. Kako je objašnjeno, spomenuta odredba daje mogućnost da stopa trošarina na električnu energiju može iznositi nula, pod određenim uvjetima. U praksi, međutim, u većini europskih zemalja pozitivne trošarine na struju postoje i kreću se u iznosu od jednog do 100 eura po megavat-satu. Nekoliko zemalja ima nultu stopu na osnovu člana 15 spomenute odredbe, u kojem je propisano da se, djelomično ili potpuno, ukidanje trošarine može privremeno provesti onda kada zemlja treba doseći određene ekološke standarde u proizvodnji i potrošnji električne energije. Druge zemlje su uvele nultu stopu trošarina na struju jer su taj trošak prebacile na porez na dodanu vrijednost.

Odredba, međutim, prema spomenutom članu 15 "aktivno ohrabruje" zemlje članice na primijenu pozitivne trošarinske stope na električnu energiju. S obzirom na to da se električna energija smatra ekološki prihvatljivijom od "prljavih" izvora energije, pojašnjeno je kako EU odobrava uvođenje nižih stopa trošarina za električne lokomotive, tramvaje i trolejbuse i slične aplikacije u kojima postoji alternativa, kako bi se građane i gospodarske subjekte potaknulo na primijenu ekološki prihvatljivijih rješenja.

U Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje BiH je kazano kako trenutno ne postoji nijedan prijedlog za izmjenu propisa koji definiraju trošarine, te da se kontaktira UNO koja se, kako je rečeno, bavi svim propisima EU kad su u pitanju trošarine na električnu energiju.

U Ministarstvu financija RS ističu da oni ne razmatraju mogućnost uvođenja trošarina na električnu energiju, dok iz Ministarstva financija FBiH jučer nije stigao odgovor. Izvor međutim, ističe kako je već održano nekoliko sastanaka i radnih skupina na kojima su stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Austrije pomagali našim tijelima pri izradi novog zakona u kojem će biti i dio koji se odnosi na uvođenje trošarina na električnu energiju.
Naš trenutni zakon nije usklađen s odredbama EU i zato smo krenuli s pripremom izrade novog, kazano je. Pojašnjenja radi, Srbija je u travnju 2015. godine uvela trošarine na električnu energiju, a cijena struje za domaćinstva je tada porasla za otprilike 15 posto.

NN

Glas naroda

toooo...samo chichaj stoku sitnog zuba

Mora poskupit kad su primili i grgu medica iz radisica sto drzi bucanu a staces covik je strucnjak za sadit luk a pajdo manjo bunoza sredio ko i zeni stolicu u elektro privredi

samo prihvaćate odredbe EU kad triba oderat a kad obični čovik traži prava onda vrijede samo balkansko lo.povski zakoni

Okle toga grge tamo a cili zivot u hsp - u a veze tolke ima udba stara

Zivio haspe malo nas je al nas ima grga svaka cas nedaj se

Čuj Manjo Bunoza?pa on je Lučićev produkt.nezna on ništa sam,.

Samo uvode trošarine znali iko kad će dizat plate mogli su još uvest porez na mačke

Uvode se i trošarine na električnu energiju?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari