U registru korisnika braniteljske zaštite više od 92 tisuće imena

ljubuski.info

Ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević održao je jučer sastanak s ministrima iz svih županija Federacije BiH i predstavnicima braniteljskih udruga, kazavši nakon sastanka da je uspostavljen registar braniteljsko-invalidske zaštite i da je nadležnima uručena šifra za pristup registru.

Bukvarević je kazao da je uspostavljen registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite na kojem je ukupno 92.525 imena.
Uspostavili smo registar svih korisnika koji su dobili neku novčanu pomoć. Za predsjednika Vlade FBiH i predstavnike županijskih razina vlasti smo pripremili pristupne kodove da mogu pratiti registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, kazao je Bukvarević.

Istaknuo je da će se na taj način pratiti realizacija popunjavanja registra.

Prema njegovim riječima, kad općine i županije unesu svoje podatke bit će upotpunjen registar i bit će poznato što je tko od korisnika registra dobio od države.
Naš cilj je da registar bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, u cilju rješavanja zahtjeva predstavnika braniteljskih kategorija. Registar se odnosi na pripadnike Armije RBiH i HVO-a, naveo je Bukvarević.

Istaknuo je da u registru imaju najveći broj ratnih vojnih invalida pa obitelji poginulih.
Sarajevska županija ima najbrojniju RVI populaciju. Njihovi iznosi mjesečnih primanja su kategorirani po stupnju invalidnosti, rekao je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, nakon što registar bude dostupan svatko će imati mogućnost da nepravilnosti prijavi nadležnim institucijama.
Ovaj registar je potreban prije svega institucijama Bosne i Hercegovine i svima onima koji pomažu rješavanju statusnih pitanja branitelja. Svatko tko bude podnio zahtjev za ostvarivanje bilo kakvih prava morat će donijeti karton o tome što su do sada dobivali, kazao je Bukvarević.

Naveo je da će registar pomoći u rješavanju statusnih pitanja braniteljske populacije.
Mi smo potpuno javno najavili ovaj registar svim predstavnicima braniteljskih organizacija. Najavili smo ga i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je Bukvarević.

Kazao je kako su ispunili sve zahtjeve koji su postavljeni pred predstavnike Vlade FBiH, a koji su u skladu sa zakonom.
Vlada FBiH je u travnju poslala zakon u Parlament, prije nego što su branitelji postavili svoje zahtjeve. Drugi njihov zahtjev je bio ukidanje braniteljskih udruga. Te udruge su registrirane u institucijama, a ima ih više od 1.600. Ja podržavam branitelje da se napravi jedno udruženje, naveo je Bukvarević.

Dževad Malkoč, ministar za pitanja branitelja u Vladi USŽ, kazao je da će pravu sliku korisnika na razini Federacije BiH imati kad županijska ministarstva pošalju svoje podatke.
Kada budemo imali te podatke onda će registar korisnika braniteljsko invalidske zaštite biti upotpunjen, kazao je Malkoč.

Ministar za pitanje branitelja HNŽ Oliver Soldo kazao je kako prava branitelja ne bi trebala biti zlouporabljena.
Nužno je transparentno trošenje sredstava. Vlada HNŽ je svoj registar ugradila u ovaj registar. Ono što nas zabrinjava je ograničeno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, kazao je Soldo.

Dunović je javno odbio preuzimanje kodova

Smatram da od Vlade Federacije BiH i Ministarstva za pitanje boraca nitko nije tražio Registar kojim se na raspolaganje, i to samo institucijama, stavljaju podaci o korisnicima određenih naknada - naveo je Potpredsjednik F BiH Milan Dunović u svom priopćenju.

Po njegovim riječima, demobilizirani branitelji, a tu misli na obje komponente (Armija RBiH i HVO, kao i pripadnici policije), očekuju registar svih boraca, po jedinicama u kojima su bili angažirani u toku obrane BiH.
Danas su svi borci obmanuti, jer im se prezentuje tobožnji Registar boraca, koji ne navodi tko je sve sudjelovao u obrani BiH, već se samo imenuju korisnici određenih naknada, i kako to ministar Bukvarević nespretno reče – da se vidi, tko je šta od boračkih kategorija dobio od ove države. Loše odigrano, ministre. Certifikati, koje su dobijali demobilizirani borci, također su vid naknade pa bi trebalo da su i ti podaci dostupni. Međutim, to je očit problem za Ministarstvo, jer bi tada morali objaviti imena svih boraca. Konačno je došlo vrijeme, ministre Bukvareviću, da saznamo ima li među korisnicima certifikata, koje su dobili kao demobilizirani borci, i onih koji u ratu nisu, ni dana jednog, bili u Bosni i Hercegovini. Dajte da konačno i jednom za sva vremena spoznamo – koliko lažnih boraca postoji? Ja sam zaista istinski zainteresiran, a vjerujem i većina drugih demobiliziranih boraca, da konačno saznamo tko su nam bili suborci; ali ne oni stvarni (jer njih već poznajemo), već oni lažni, koji su bili samo borci na papiru, a dobiše papire – certifikate kao i pravi borci. Te papire, tim lažnim borcima, lako dodijeliše SDA i HDZ, pa na osnovu toga oni ostvariše različite beneficije koje nisu naznačene u danas predočenom Registru, kao npr. certifikati uz pomoć kojih su otkupljivali stanove, a nerijetko i kupovali dionice profitabilnih preduzeća (poput BH Telekoma). Hajde da vidimo tko je imao prioritet prilikom zapošljavanja u javna poduzeća kao demobilizirani borac, a da nije proveo dana u ratu, da vidimo čija su djeca dobijala stipendije kao djeca demobiliziranih boraca, a njihovi roditelji su rat proveli po Zapadnoj Europi. Jednostavno, svi želimo Jedinstveni registar boraca, a ne Registar korisnika boračko-invalidske zaštite. Iz tog razloga odbijam da preuzmem pristupne kodove, jer ne želim sudjelovati u dovođenju boraca i cjelokupne javnosti u zabludu. I za kraj, jedno pitanje za Ministra – zašto pristup ovom, nazovimo ga Registru, ne date medijima već samo nosiocima izvršne vlasti? Pa tu je riječ, gospodine Bukvareviću, o proračunskom novcu, te ne smije biti nikakvih tajni pred građanima ove države, naveo je Dunović u svom priopćenju za javnost.

Glas naroda

Ima li ikakva web stranica na kojoj je taj registar laznjaka.

Po šumama i gorama naše borbe ponosne...

Koji registar jeli onaj što ga je Dunja Boras pisala dok je Helez bio ministar kad je uvodila svatkog za određenu svotu novca uz pomoć zapovijednika koji su uvodili lažnjake dezertere jeli to registar.

Eto taj.ta nema ni jedan drugi.Lazni registar koji je napravila uz pomoc pojedinih ljubuskih zapovjednika za veliku lovu.

Zanima me kolika je Dunjina bila cijena?

Mora da ti nisi nista dobio i da si bio u Duldung Bojnoj..

Od Heleza je dobila dva put po iljad mark za dobar rad a i muža je uzapovidila.

Ma ništa mi nije žalije nego što sam bio pripadnik HVO-a ona nije dunja već Dušanka velika razlika,

Vi sto pljujete po gospođi Dunji napisite svoje ime i đrezime

Pa jel Dunja ili Dušanka majku mu...

Kojem je branitelju Dunja uzella ja cu mu vratit pare i nemojte vise lahat na postenu zenu .ja sam 94 isto razmisljao a ona zna sto je bilo tada

dunjina cijena je bila 300 km po osobi sto posto

Meni je žena rekla citiram " o meni govore da pitam pare za papire, ja nikom ne pitam, ako ko što da, da". Doduše meni nije ništa sređivala, sve regularno.

a kojem nije nije moglo drugačije ako njoj nije dato nisu joj osobno davali ljudi koji su trazili već ovi štosu radili za pare a znase koji su

Za gosta. Reci diću ti donijet pare.

Dajte ime i prezime kome je uzela pare ili sutite i ne blebecite bezveze

Njoj je ime Dušanka a od milja je zovu Dunja hahahhahah A kolika je cijena pa pitaj te Luju Markića on je na sebi osjetio i svakom priča taj osjećaj kad je (ON ) Lujo pitao koliko sam dužan, ista je rekla pa moj kolač a ovaj mislio da hoće koač da kupi međutim ,skužio je da nije o tome riječ pa je izvadio novac iz đepa pa rekao uzmi koliko trebas a ona 300 KM. Pa lijepo Pukovnice jeli te to naučio muž Ivica po činu Brigadir. Kako vas nije stid i sram sinovu ste ženu zaposlili u Socijalno imat te li imalo obraza, dajte boni nekom još da živi zar mislite da vam se neće to odbit od glavu.

Pa stace mora je zaposlit ta nece vjecno studirat.

Ima njh puno koji su završili davno a nisu se zaposlili a ona je svoju odman uvalila na posao jesu jadni ni sami nisu svijesni koliko su jadni.

Dovoljno dokaza pa pokretanje kaznenog postupka. Kratko i jasno.
Nije samo Lujo dava mito.
Ima ih na svakom koraku.
Ajmo imena. Lažnjaci na državnim jaslama. Nikad i nigdje neće naći bolju zemlju od BiH.
Samo dokle ne znam.

U registru korisnika braniteljske zaštite više od 92 tisuće imena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari