Više od polovice meda ne odgovara propisima

ljubuski.info

Iako je područje Hercegovine bogato medonosnim biljem, klimatski faktori, ali i zakonske regulative dovele su do još jedne loše sezone za pčelare.

Usprkos tome, trude se zadržati kvalitetu meda, naročito jer se na tržištu pojavljuje veliki broj patvorina.
Tu smo samo da opslužujemo pčele, radimo po dobroj pčelarskoj praksi, brinemo se za pčele, vrcamo za pašu, vrcamo zreo med i da ga dobro skladištimo kako ne bi dobivao mirise jer je on jako porozan, priča Boras Kvesić, predsjednik Saveza pčelara HNŽ-a.

Federalni agromediteranski zavod (FAZ) prošlog je mjeseca, prilikom provjere kvalitete, ipak imao dovoljno uzoraka za ocjenu. 142 uzorka pristigla su iz osam županija, a utvrđeno je da nema velikih odstupanja u kvaliteti meda, nego da je riječ o pogrešnom deklariranju.
Zato smo na stručnim predavanjima ove godine naglasak dali na tome koliko je potrebna kemijska analiza da bi pčelari, ukoliko se odluče na prodaju, trebali prije toga uraditi kemijsku, fizikalnu i peludnu analizi da ne bi došlo greške u tom smislu, kaže Dražana Palinić, savjetnica za kontrolu namirnica animalnog porijekla u FAZ-u.

Više od polovice meda ne odgovara propisima

S druge strane, cijeneći med kao visoko vrijedan proizvod, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine osmislila je sveobuhvatni monitoring, pa je u posljednja tri mjeseca prošle godine, primjenjujući akreditirane laboratorijske metode, provela ispitivanje na 100 uzoraka meda sa tržišta naše zemlje. Od toga 73 uzorka su bila domaćeg porijekla, 27 uvoznog i rezultati su pokazali da više od polovice ne odgovara propisima zakonodavstva Bosne i Hercegovine.
Monitoring je bio koncipiran na način da se provjeri kvalitetu meda koji je prisutan na tržištu Bosne i Hercegovine - ne aspekt zdravstvene ispravnosti već kvaliteta, jer smo svjesni činjenice da je na globalnom nivou trend krivotvorenja hrane, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić.

Agencija za sigurnost hrane BiH će, zajedno s nadležnim tijelima, na osnovu detaljne analize rezultata nastaviti provjere kako bi se utvrdilo jesu li rezultati ovog monitoringa posljedica patvorenja ili nepravilnog postupanja tijekom procesa proizvodnje i distribucije.

FTV

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari