Medvjed i skakavac

ljubuski.info

Putovali zajedno medvjed i skakavac. Medvjed je vodio jedno svoje mlado, a skakavac troje. Našli se na svom putu u jednom tjesnacu koji je bio pregradjen suvozidom.

Medvjed je upirao svom svojom snagom u nazidano kamenje, ali nije ga mogao srušiti. Zid je bio visok, nije mogao skidati kamenje s njega. Svako potkopavanje donosilo je opasnost rušenja zida na njega i skakavca i njihovu djecu.

Medvjed je bio očajan. Osjećao se kao netko od koga se očekuje da sruši zid, a nije mogao.
Skakavac je zaključio kako se može preći samo skokom preko visoko nazidanog suvozida.
Dugo je razmišljao kako pomoći medvjedu. On je zahvaljujući prirodnim predispozicijama mogao preskočiti suvozid noseći svih svojih troje na sebi.
Ili skočiti više puta prenoseći jedno po jedno mlado.

Nažalost medvjed to nije mogao.

Skakavac je već bio na rubu snaga, ponestalo i hrane i vode.
Morao je odlučiti. Skočiti preko dok jos može, ili ostati s medvjedom da vide šta im sudbina sprema.
Zapravo, nisu znali ni šta ih čeka s druge strane. Možda bolje, možda gore.

Zajedno su se osjećali sigurniji i jači, ali došao je trenutak kada bi morali poduzeti nešto što počinje razdvajanjem.

Dok nije oslabio da ne može skočiti, skakavac se oprosti s medvjedom i skoči na vrh zida.
Ono što je odmah vidio bilo je da je suvozid zapravo grudina.
Gomila kamenja natrpana u tjesnac.
On nije mogao gurnuti ni kamenčic. Mogao je samo krenuti dalje tražiti pomoć.

Obećao je medvjedu kako ga neće zaboraviti.

Odskakao je dalje. Ubrzo je došao do mjesta gdje je živjelo i radilo mnogo raznih životinjskih vrsta. Odmah su ga primili u skupinu, pomogli da se smjesti i okrijepi i dali alat kojim će raditi. Dobro im je došao zbog toga što je mogao skočiti visoko.

Bilo je težih i lakših dana. Skakavac se poprilično uklopio.
Čim bi stigao, odskakao bi do medvjeda vidjeti kako je i odnese mu vode i hrane. Bilo je to vrlo malo za medine potrebe. Angažirao je djecu. Ona su više puta dnevno nosila ponešto medi i on je preživljavao, naravno i njegovo mladunče.

Međutim, sve to iscrpljivalo je likove ove priče. Medo je kopnio unatoč velikoj snazi. Gledao mladunče kako propada. Skakavci su bili iscrpljeni od mnogo truda i još vidjeli da medvjedu i medvjediću nije dobro, što ih je jako rastuživalo.

Skakavac je novim poznanicima kazao kako s druge strane hrpe kamenja ima snažnog i vrijednog prijatelja koji treba pomoć, te kad bi prešao k njima bi mogao i on pomoći.

Oni su zaključili kako nisu svi skupa u stanju ukloniti kamenje, i dali su svoja mišljenja kako se može to riješiti dobro za sve.
Skakavac je prenio sve to medvjedu.

Sutra... sutra se u ranu zoru zatresla zemlja...

Šta je dalje bilo, odlučit ćemo mi. ovisno o tome tko kako shvati ovu priču. Ovisno o tome tko bude imao koliko srca i snage za uklanjanje kamenja s puta koji dijeli medu i skakavce, u domovini i dijaspori.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama je namjerna.

Ružica Zeljko

Glas naroda

Medo ko medo, [ * neprimjereno * ] i nasjeo na priču da se nije dovoljno trudio. Prebacio mladunče preko zida i poslao ga sa skakavcima i kad je vidio da mladunče ode u sigurnost, zaletio se i svom silinom udario glavom o zid i krepao. Svaka sličnost sa stvarnim događajima je namjerna.

A di je priča o [ * neprimjereno * ]u i Sovi?

Hajde Psiho, koliko komentiraš, napiši i ti neki članak!

A nisam ti ja toliko pametan! Napisa bi ja nešto, ali to ti ga baš i nije za svakoga. Pa kad bi me napali da sam prodimio, da to nemože bit, da sam se napušio pa mi se priviđaju stvari, da sam neuk, [ * neprimjereno * ]a, da naši političari nisu takvi kokošari da će ukrast i 20 maraka, a ja znam da jesu i imam dokaze, pa da sam vaki, naki, da patim od ovih komleksa, od onih, itd,..Ko bi to izdrža? Pa i ovi prenose članke, osim Ružice. Kad bi ja napisa sve što znam zatvorili bi me, bolan. Ja ti ovako, pomalo, nisam baš da vrijeđam, eto jesam Granića, pa mi sad žao i neću više. Pa bi ja malo pisa i o vjeri i o pratrima, ali bojim se da bi me ovi političari zatvorili, a ovi mi nebi blagoslovili kuću. Bolan sramota od susjeda. Pa bi pisa malo i o ženama, a moja bi me u top stavila kad bi napisa istinu. Svašta bi ja pisa da smim. A vidiš kako nepismeno i seljački pišem, ko bi to čita. Bila bi svaka druga rječ " neprimjereno", pa bi urednik brisa šta mu ne odgovara ko i dosad. E onda ja nemogu spavat svunoć, ko onda ka su naslikali kanarinca, a rekoše da je slavuj. Još se nisam oporavio.

Evo vidi bolan se.lja.či.na, neprimjerno, a sam o sebi pišem. Pa šta ću pisat. Ako bi pisa i o proljeću, o mirisima jutra, o tome kako se ja selj.a,čin.a ustanem ujutro i uživam u Božijim darovima, eto ti urednika i " neprimjerno" me kazni i priča izgubi smisao. Jer su urednici toliko moralni da me je stid pisat.

psiho psiho ajde ohladi malo
što je previše previše
pa čoviče ti si gori od izbjeglice
jel tak il ne tak

Je, tak je.

Ma bravo psiho ja zbog tebe i citam komentare VRH SU

Fala, fala, aje neka neko kaže nešto lipo.

Medo se vratio u bosnu

Ma bolan ne bio to si ti u Bosni vidio drugog medu, čuli vratio se je vala se vratio da izvinete u tri pm.
Eno ga izgubljen u vremenu i prostoru na Bijači u Ljubuškoj poslovnoj zoni i kaže čeka da netko otvori neki posao sa medom, ne zna jadan da se Barbarić šalio kad je pričao o medu i mlijeku, eeeee tu će bogme načekati, jedino što mu ide u prilog je šikara uokolo pa se može sakrivati k'o "drugovi" vaktile...

Psiho prijatelju. navezo si se na ovaj portal.Ti kao katolik znaš da nije dobro biti navezan.Čuvaj se.Ja se skroz odjavljujem.Ostaj mi dobro.

Patrik jesi li ti medvjed ili si skakavac?

Medvjed i skakavac
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari