Jučer su stranke vladajuće koalicije pokazale svoje istinsko lice

ljubuski.info

U Sarajevu je jučer, 24.01.2018 godine održana izvanredna tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj su bile predviđene slijedeće točke dnevnog reda:

 1. Prijedlog Zakona o MiO u FBiH,
 2. Prijedlog Zakona o dopunama zakona o policijskim službenicima, skraćeni postupak,
 3. Prijedlog zakona o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja, predlagatelj Ismet Osmanović (SDA),
 4. Informacija i analiza braniteljskih kategorija,

Na tu sjednicu su službeno pozvani predstavnici UZB, i to Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH i Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH. Oni su također određeni kao predstavnici koordinacije braniteljskih udruga iz FBiH, potpisnici Rezolucije branitelja, kao i od strane prosvjednika Armije BiH u "kampu heroja" ispred Vlade FBiH.

U 10 sati ispred Parlamenta FBiH, u vrijeme kad je trebala početi sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, po slobodnoj procijeni, skupilo se samoinicijativno negdje oko 2.000 razvojačenih branitelja iz svih dijelova FBiH kako bi dali podršku njihovim predstavnicima na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jer su dvije točke dnevnog reda te sjednice u izravnoj vezi s Rezolucijom branitelja u kojoj su sadržani svi zahtjevi razvojačenih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH.

Prije početka sjednice zastupničkog doma razvojačeni branitelji su njihovim predstavnicima Dragi Grbavcu i Vladi Marušiću uručili svoje zahtjeve koje su željeli prezentirati zastupnicima prije usvajanja dnevnog reda, a te zahtjeve su imali i neki zastupnici u Zastupničkom domu. U tim zahtjevima razvojačeni branitelji su tražili hitno održavanje tematske izvanredne sjednice tog doma najkasnije u roku od 15 dana na kojoj bi se raspravljale sve tri točke Rezolucije branitelja i to ovim redom:

 1. Izrada jedinstvenog registra branitelja i objava popisa korisnika prava,
 2. Uvođenje braniteljskog dodatka za razvojačene branitelje u FBiH bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu,
 3. Formiranje jedne braniteljske udruge u FBiH koja bi imala svoje sekcije po županijama, općinama i gradovima po komponentama, Armije BiH, HVO-a, MUP-a, te uvođenje moratorija na financiranje svih udruga u FBiH,
 4. Zamjena točaka 3 i 4. dnevnog reda kako bi, se prije rasprave o Zakonu o udrugama od posebnog društvenog značaja, raspravljalo o pitanjima koja se tiču branitelja.

Predsjedatelj zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je pročitao dnevni red nakon čega je predlagatelj Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja Ismet Osmanović povukao taj prijedlog zakona i tada je 4 točka dnevnog reda (Informacija i analiza položaja braniteljskih kategorija), došla na 3 mjesto.

U raspravi o Zakonu o MiO sudjelovali su mnogi zastupnici iz oporbe i koalicije vladajućih stranaka. Logično je bilo kako će zastupnici oporbe žestoko osporavati ponuđeni Zakon o MiO, kao i predstavnik sindikata u FBiH, Ismet Bajramović, i svi su odreda govorili kako je taj Zakon diskriminirajući jer nekima kategorijama budućih umirovljenika, od čega su izdvojili branitelje, će tim novim zakonom biti znatno niže mirovine od onih umirovljenika koji su pod jednakim uvjetima već stekli to pravo. Neki su se pozivali i na protuustavnost nekih odredbi tog zakona, premda je predlagatelj tog zakona federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača pokušavao u svojoj prezentaciji dokazati suprotno, što mu po mišljenju većine zastupnika oporbe nije uspjelo.

Međutim, taj zakon je voljom većine zastupnika usvojen i gdje je predsjednik kluba zastupnika SBB Naser Beganović predložio zaključak kojim se traži od Vlade FBiH i Federalnog zavoda MiO u sljedećih šest mjeseci pratiti provedbu tog zakona a ukoliko se on ne pokaže kao dobar da će klub zastupnika te stranke zatražiti izmjene i dopune tog zakona u svim djelovima koje nisu dobre.

Nakon toga je Prijedlog zakona o policijskim službenicima po skraćenom postupku usvojen voljom većine zastupnika tog doma.

Rasprava o ta dva zakona je od 11 sati trajala do 15:20 nakon čega je uslijedila pauza koja je trebala trajati do 16:15 sati, kako bi se raspravljalo o trećoj i zadnjoj točki dnevnog reda (Informacija i analiza položaja braniteljskih kategorija), međutim pauza je trajala sve do blizu 17 sati, čime su zastupnici pokazali svoju ozbiljnost u razmatranju i tretiranju položaja braniteljskih kategorija.

U pauzi zasjedanja predstavnici razvojačenih branitelja su izišli ispred prosvjednika ispred Parlamenta FBiH i izvijestili ih o dinamici sjednice kao i o tome da je Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja u FBiH povučen a na njegovo mjesto je došla 4. točka dnevnog reda koja se tiče njih.

Kada se sjednica nastavila federalni ministar branitelja Salko Bukvarević je, po svom ustaljenom običaju, dao prezentaciju, odnosno presjek aktivnosti koje je to ministarstvo i on kao ministar poduzelo kako bi se poboljšao položaj branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH. U tom smislu je kazao kako je njegovo ministarstvo pripremilo registar pripadnika oružanih snaga FBiH i objavu korisnika prava u kojem će biti prikazano koliko je koji branitelj dobio novčanih ili drugih sredstava u FBiH, županijama, gradovima ili općinama, koje će on najprije prezentirati u TK odakle potječe kako bi bio transparentan i dosljedan i sebi i drugima, te kako će izgledati obrazac budućeg registra branitelja i korisnika prava gdje će se tabelarno prikazati tko je i gdje bio odnosno u kojoj vojnoj informaciji i taj registar će biti dostupan nadležnim institucijama.
Isto tako je napomenuo kako je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH dala svoje negativno mišljenje na objavu određenih podataka iz tog registra, sukladno važećem Zakonu o zaštiti osobnih podataka u BiH. Isto tako tabelarno je prikazao koliko je to ministarstvo do sada izdvojilo financijskih sredstava braniteljima i članovima njihovih obitelji po kategorijama od čega je izdvojio i zadnje davanje socijalne pomoći u FBiH za branitelje gdje se prijavilo preko 22.000 branitelja od čega je njih 17.000 zadovoljilo postavljene kriterije i uskoro će na svoje račune dobiti novce.

Na kraju je kazao kako on kao Ministar radi u interesu svih branitelja i članova njihovih obitelji i nije ničiji "igrač" kako su mu to neki pokušavali "prišiti".

Poslije njegova izlaganja je riječ dobio Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH koji je u svom emotivnom i iskrenom obraćanju zastupnicima, u kratkim crtama kazao za što i za koga se bori UZB na čijem je on čelu preko četiri godine. Kako niti on a ni Zaboravljeni branitelji a ni prosvjednici ispred Parlamenta nisu zadovoljni radom i rezultatima ministra Salke Bukvarevića jer nikada nije vodio računa o razvojačenim braniteljima bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu već uvijek za ciljane skupine branitelja i članova njihovih obitelji, čime je diskriminirao sve razvojačene branitelje bez ikakvih prava iz rata. Isto tako kazao je kako je broj pripadnika pružanih snaga u FBiH od 577.000 čista fikcija jer je kraj rata završilo 229.000 pripadnika Armije BiH i 37.000 pripadnika HVO-a, za što je kao dokaza zastupnicima ponudio podatke iz vojne evidencije označene pod šifrom "Vojna tajna ili strogo povjerljivo", pa po tome ispada kako se svake godine više rađa nego umire branitelja. Isto tako je kazao kako se u ovom domu mogu riješiti razvojačeni branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja jer za to ima dovoljno raspoloživih sredstava u proračunu FBiH.

Napomenuo je i kako nikada ne može, niti će biti isti branitelj s prve crte bojišnice i onaj tko nije osjetio miris baruta, plač i suze njegovih najmilijih a među korisnicima prava ima dosta onih koji ta prava ne zaslužuju zbog čega je okrivio federalno ministarstvo branitelja.

Nakon Drage Grbavca riječ je dobio Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH. On je nazočne zastupnike tog doma obavijestio o točkama Rezolucije branitelja za koje se njegova udruga i prosvjednici ispred Parlamenta FBiH bore već četiri godine. Kazao je kako izvještaj federalnog ministra Salke Bukvarevića ne dodiruje niti jednu točku Rezolucije branitelja i prava tih branitelja koji cijeli dan očekuju vijesti iz tog doma o rješavanju njihovih prava. Pozvao je Salku Bukvarevića i sve do jednog zastupnika da poradi transparentnosti, moralnosti i vjerodostojnosti izađu ispred Parlamenta, zajedno s njim i Dragom Grbavcem, i obrate se prosvjednicima i kažu im kako će podržati ili neće podržati njihove zahtjeve, a ne bježati na sporedne izlaze nakon završetka rasprave, poput miševa prije poplave.

Isto tako je kazao kako u ovom domu odista mora biti 50 ruku za usvajanje njihovih zahtjeva sadržanih u tri točke Rezolucije branitelja i sasvim dovoljno raspoloživih novčanih sredstava unutar postojećeg proračuna jer je očito kako od sadašnjih 94.000 konzumenata prava iz rata te 34.000 povoljno umirovljenih pripadnika ima dosta onih koji ne zaslužuju prava iz rata na štetu onih prosvjednika van zgrade Parlamenta koje je nazvao najčasnijim sinovima države BiH uz opasku kako UZB nikada nije kazala niti jednu riječ na štetu obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, RVI, dobitnika odličja, gdje je napomenuo kako njegova udruga u svojoj borbi daje prednost pri rješavanju zahtjeva udruzi 100% RVI paraplegičara koji se već preko godinu dana prava bore za svoja prava u oba Doma Parlamenta ali ih ti domovi ignoriraju kao i federalno ministarstvo branitelja a njihova potraživanja nisu velika jer ih ima tek 513 u cijeloj FBiH iz obje vojne komponente, ali uvijek i iznova pozvao je na transparentnost u ostvarivanju prava svih branitelja i vjerodostojnost u ostvarivanju tih prava.

Zaključio je kako će se tek izradom Zakona o jedinstvenom registru branitelja i objavi korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite profilirati i iskristalizirati stanje u braniteljskim redovima te relaksirati postojeća financijska sredstva za branitelje koji nemaju nikakvih prava po osnovu sudjelovanja u ratu.

Kako se i očekivalo, otvorila se žučna i agresivna rasprava po ovom pitanju kao i po izvješću Salke Bukvarevića, gdje oporba nije štedjela stranke vladajuće koalicije i resornog ministra. Nisu se birale riječi kojim će se svaki od zastupnika obratiti Salki Bukvareviću, no od svega je najvažnije to što niti jedan od zastupnika oporbe il vladajuće koalicije nije mogao naći niti jedan prigovor na izlaganja o pravima branitelja Drage Grbavca ili Vlade Marušića jer su ista bila iskrena, realna, moguća i provediva.

Mnogi zastupnici oporbe su predlagali održavanje hitne izvanredne ili redovne tematske sjednice Zastupničkog doma kako bi se njihova pitanja, u što je moguće skorijem roku riješila, dok su predstavnici vladajuće koalicije u celofanu davali podršku zahtjevima branitelja i njihovim predstavnicima, međutim predlagali su osnivanje nekih međuresornih povjerenstava ili odbora u kojima bi se raspravljalo o njihovim pravima, s čime se predstavnici branitelja Drago Grbavac i Vlado Marušić nisu složili jer ih je izigralo dosta odbora u povjerenstava koje su formirane s isključivim ciljem kako se njihova prava nikada ne bi riješila što je čisti igrokaz vladajuće koalicije.

Nakon žučne rasprave predsjedatelje tog doma Edin Mušić je dao kraću pauzu u zasjedanju gdje bi se predsjednici klubova parlamentarnih stranaka dogovorili oko zaključaka za ovu posljednju točku dnevnog reda.

Zastupnik kluba SDP Zukan Helez je predstavnicima branitelja Dragi Grbavcu i Vladi Marušiću predložio njihove zaključke s kojima su se oni uz manje korekcije složili i koje zaključke će oni predložiti za usvajanje na kraju zasjedanja a oni su:

 1. Zadužuje se federalno ministarstvo branitelja u roku od 30 dana izraditi registar branitelja s cjelokupnim ratnim putem od trenutka mobilizacije do završetka rata i demobilizacije,
 2. Zadužuje se federalno ministarstvo branitelja u roku od 30 dana predložiti i iznaći rješenje i predložiti sredstva za braniteljski dodatak za sve branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu uz obvezatnu kategorizaciju branitelja, pripadnike borbenog i neborbenog sektora),
 3. Zadužuje se federalno ministarstvo branitelja u roku od 30 dana predložiti Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja s jednom udrugom i nekoliko sekcija po komponentama Armije BiH, HVO-a, MUP-a.

Drago Grbavac i Vlado Marušić su potom izišli ispred Parlamenta FBiH kako bi razvojačenim braniteljima predočili zahtjeve SDP i DF, kojim su se te dvije stranke usuglasili kako su to njihovi zajednički zaključci koje su razvojačeni branitelji prihvatili uz male korekcije i kojim zaključcima će se uskoro glasovati.

Vladajuća koalicija (SDA, HDZ BiH i SBB), je predložila zajednički zaključak koji nije niti toliko bitan jer se u njima predlaže osnivanje nekih međuresornih povjerenstava ili odbora koje bi razmatrale prava takvih razvojačenih branitelja, sa čime se, kako je već rečeno, nisu složili Drago Grbavac i Vlado Marušić, jer se s takvim povjerenstvima ili odborima nikada ništa ne bi riješilo.

Nakon glasovanja, negdje oko 22:30 sati, kojemu je nazočilo, po slobodnoj procijeni i prebrojavanju od strane Drage Grbavca, kojih 60-ak zastupnika, od njih 98, zaključci Zukana Heleza nisu usvojeni, ali nisu usvojeni ni zaključci vladajuće koalicije.

Zastupnik SDP BiH Damir Mašić je, poradi svekolike javnosti, zatražio pojedinačno glasovanje za te zaključke Zukana Heleza koji je opet odbijen nakon čega su Predstavnici branitelja Vlado Marušić i Drago Grbavac zatražili pisani izvještaj o rezultatima glasovanja kako bi branitelji i javnost znali tko je glasovao protiv branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu i gdje će oni te rezultate uskoro podijeliti sa svojim braniteljima i cjelokupnom javnošću. Ali, protiv tih zaključaka su bili članovi vladajuće koalicije (SDA,HDZ BiH i SBB), osim časnih izuzetaka poput Vesne Švancer, dopredsjedateljice Zastupničkog doma koja je bila ZA.

Poštovani branitelji, najčasniji sinovi države BiH!

Na jučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma predstavnici razvojačenih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu Vlado Marušić i Drago Grbavac su opet po tko zna koji put uživo bili svjedoci igrokaza i performansa zastupnika vladajuće koalicije u FBiH. Opet su potvrdili kao i mnogo puta prije jedno nepisano pravilo koje vlada u politici a ono je:
U politici ne vladaju ideali i velika načela već interesi".

Zajedničkim interesima stranaka vladajuće koalicije ništa nije sveto a ovaj put nije im svet život, lik i djelo branitelja, najčasnijih sinova države BiH koji su u početku Domovinskog rata u BiH bili spremni založiti svoj život, tijelo i zdravlje da bismo svi uživali plodove njihove borbe. Jedan od najvećih plodova za koje su se ti isti branitelji izborili je pravo na demokratsko biranje zastupnika naroda BiH koji bi trebali predstavljati sve nas pa i najčasnije sinove države BiH kojima bi ti isti zastupnici trebali biti doživotno zahvalni jer su im omogućili bezbrojne benefite koji ovi potonji sebično uživaju, ne vodeći pri tome računa ni o kome već samo o sebi i svojim uskogrudnim interesima. Ne osjećaju bilo ovog naroda kao niti branitelja ispred parlamenta koji su strpljivo cijeli dan čekali svoje predstavnike Dragu Grbavca i Vladu Marušića da im priopće lijepe i radosne vijesti. Vijesti ohrabrenja kojim će ih obradovati kako su zastupnici kojima su oni omogućili djelovanje u toplim uredima i dvoranama nesmetano odlučivanje o njihovim i našim pravima, nekažnjenu i nesmetanu izočnost sa sjednica, iako svi imaju odreda enormna primanja kojih se, zbog svog nerada, ne odriču, mjesta u upravnim, nadzornim i inim odborima gdje, putem svojih rodjačkih i drugih klijentelističko-gospodarskih veza, stječu nesrazmjerna bogatstva za vrijeme svog mandata, trujući ionako zatrovano tkivo države BiH. Države koja je mogla i trebala postojati voljom tih istih branitelja a sada, de facto, ne postoji, premda je, de iure, ima. Paradigme od države. Nepostojeće, imaginarne fikcije ili trule države. Disfunkcionalne države za koje su mnogi branitelji, vjerujući u nju, dali svoje živote, dijelove tijela i zdravlje. Gubitak empatije i vjere u nju, a sve to zahvaljujući tim isti predstavnicima vladajuće koalicije koja ne zna ništa doli varati branitelje, članove njihovih obitelji kao i sve druge građane ove zemlje.

Jučer su stranke vladajuće koalicije pokazale svoje istinsko lice a ovdje smo dužni spomenuti onu tamnu stranu lica zastupnika HDZ BiH koji zbog uskogrudnih interesa vladajuće koalicije nisu htjeli ili smjeli prihvatiti zaključke zastupnika SDP BiH Zukana Heleza, koje zaključke su prihvatili predstavnici branitelja Drago Grbavac i Vlado Marušić, jer su isti zdravi, povoljni za razvojačene branitelje bez ikakvih prava iz rata, čime su najveću štetu nanijeli upravo HDZ BiH, a vrijeme će pokazati u kolikoj mjeri.

Transparentnosti radi, dužni smo vas izvijestiti o nekim smiješnim detaljima rada stranaka vladajuće koalicije od jučer.

Stranke vladajuće koalicije, SDA, HDZ BiH i SBB, su jučer, prigodom usvajanja određenih amandmana zastupnika oporbenih zastupnika, iste odbili, dok su identične amandmane zastupnika vladajuće koalicije usvojili, čime su pokazali svoju sposobnost transparentnog i javnog djelovanja, što je izazvalo smijeh i dobacivanja u tom domu, pa stoga nije ništa čudno zašto su odbili zaključke Zukana Heleza o rješavanju prava razvojačenih branitelja iz rezolucije branitelja, a isti su pošteni i moralni da ne mogu biti pošteniji i moralniji. To je svima u Zastupničkom domu bilo jasno pa čak i strankama vladajuće koalicije.

Premda je sjednica završila neriješeno bez usvojenih zaključaka, bez jasne naznake kada će se konačno početi raspravljati i riješiti sve točke Rezolucije branitelja, jučerašnji dan je konačno otkrio pravo lice i naličje predstavnika vladajuće koalicije a vjerojatno i lice i naličje svih stranaka vladajuće koalicije koja su bili na vlasti od završetka rata na ovamo u BiH i koji će biti.

Je li konačno došlo vrijeme da netko drugi preuzme sudbinu ove države BiH u svoje ruke i ovima u lice skreše sve. Skreše im kako u politici odista mogu vladati velika načela, donekle i ideali a ne isključivo interesi.

Mislimo kako je došlo vrijeme takvih stranaka ali u njima ne smije biti niti jedan političar koji je ikada od završetka rata na ovamo obnašao bilo kakvu značajniju političku funkciju u državi BiH, FBiH, županijama, gradovima ili općinama jer ih je pun kufer svima u ovoj državi.

Takva iz pepela rođena Fenixova stranka ili politička osoba mogla bi početi graditi porušene mostove među ljudima, narodima, ispravljati diskriminaciju među braniteljima i svim drugim kategorijama pučanstva u cijeloj BiH. Mogla bi svojim djelovanjem dati nadu u održivi ostanak i povratak odmetnutih ovčica iz stada bosansko-hercegovačkog u neka druga stada EU i cijelog svijeta.

S ovim postojećim, jučer je to zabilježeno u Parlamentu FBiH, je naprosto nemoguće.

UZB/Borci BiH i UZB ŽZH

Glas naroda

De ne branite me više razotkrili ste se zukanovi plaćenici

Puna podrška vodstvu UZB-a! Ljudi ne slušajte provokatore!

Opet romano pisac V Marusic,a satra brate.Niko te ne dozivljava a i Dosadan si pravoooo.

Jel vas Rade primio?

Što je dosadan zato jer istinu govori ovo je Njihova država skontajte već jednom

Sve čestitke Grbavcu i Marušiću za izlaganje!Nije se lako boriti ,protiv ostataka bivšeg režima!Tim su ljudima ,branitelji -trn u oku!Bukvarević je njihova -produžena ruka!

Jes ovo satra Kra-De-Zea!
Teško je priznat da Udba -ha-de-ze sve godine pljačka narod i pravi lu-dim pa onda recite kako je UZB Helezova!
Pokaza je i Čović i SURADNICI ,Cvitanović ko su i što! Čovjek koji svoj potpis pogazi i popljuje što je sve kadar učiniti radi svoje pozicije.
Produžena ruka Mesić- kompanije i Pusić a kum im Vučić i Dodik a Budimir Lončar savjetnik
Samo naprid ha-de -zekani jugina škola!
Nije ničija do zore pa neća ni vaša.

Zaboravljene Branitelje samo spašavaju prosvjedi, ito ne najavljeni!
Nećemo im dati mira, zagorčaćemo svima politički život.
Nema više sa njima nikakvih pregovora, sve imaju pred sobom na stolu, i među nas na ulicu ne smiju zalaziti.

“Branitelju” je li ti živiš negdje u Africi,ovo je država (kakva god), ali se moraju ispoštivati pravila zakona.Što misliš da ti jato galebova naleti nad tim tvojom glavom?!

Političare je samo briga kako što više oguliti sredstava iz proračuna i proslijediti ih u svoj džep, a za narodne mase, branitelje i slične probleme u toj svojoj brigi nemaju vremena i interesa...
Narod je kleknuo i moli mrvice ali ni mrvica nema sve dok ih se za takve stvari mola moliti, narod treba da se probudi ....

Ma nemoguće,juče ratovali danas skupa traže prava,i tako se štite Nacionalni interesi,nedaj Bože dase ustanu POGINULI.Pokoj im duši.

Halo ti (kozaračko kolo) nama prebacuješ što da njima tražimo zajednička prava, i pitaš se di nam je domoljublje?
Jadan nebija ti i takvi godinama sa njima kusate iz zajedničkog proračunskog lonca, i ne smeta vam što mnogi sline u taj lonac!

Ratovaki smo radi ovakvih političara koji isada sijede u ovim stolicama,a narod smatraju običnom šakom jada. A šta bi to po tvome bilo da se ustanu mrtvi,eto ja mislim da bi dosta političara završilo gdje su i oni.

Citajuci ovo izvjesce primjetio sam da predstavnici Branitelja M i G nisu dorasli zadatku tj. Nisu se snasli !
Nasjeli su na helezovu i komsica ponudu za koju su unaprijed znali da nece proc !
Na toj pauzi nisu dogovarali sa vladajucom koalicijom sto je veliki propust svjesno ili nesvjesno !
Na toj pauzi morali su diplomatski razgovarati sa svima i dogovoriti posebnu sjednicu za ova pitanja znaci korak po korak !
S obzirom da pauzu nisu iskoristili za svesttano lobiranje i svjesni da samo s ove dvije stranke nemoze proci postavlja se pitanje jesu li M i G sposobni i kompetentni voditi ovakve pregovore ?
Postavlja se pitanje jesu li taj cijeli dan u parlamentu kontaktirali ikoga od svojih kolega sta da naprave ili su sami sebi dovoljni ?
Uz takve stranke kakve imamo potrebno je oprezno i promisljeno i maximalno pripremljen na sve zamke uputiti se na tu sjednicu i biti dostupan za vrijeme sjednice se savjetovati sa kolegama !
Ili je bio cilj samo se uslikati u parlamentu i ponavljati ko papagaji zahtjeve !
Ovako nikada necete doci do cilja ukljucite i odredite nekoga ko ce dovesti do realizacije !
Nije svak sposoban realizirati projekt uz duzno postovanje za dobr namjere !
Ukljucite jos sposobnih ili sposobnijih ljudi koji ce vas predstavljat ljude koji imaju ideju i sposobnost da u ovakvim situacijama nadu rijesenje da se ne izgube !

Tipični provokator ,po zadatku !

Čuli mu naslova "jučer stranke,...", e moji zaboravljeni, i sam sam da nebude zabune, tek jučer shvatili ono što svak zna. Bolan ovo vodsvo zaboravljenih triba što prije zaboravit. Pa 5 godina, ej 5 godina znaju li oni koliko je to, isto pričaju, s ni milimetra naprijed. Aje nek kažu šta su napravili. Nek se okanu i neka daju drugima da vode udrugu. Nemoj te se pravdat kao branitelji ne izlaze na prosvjede i kakve stvari. Da bi neko prosvjedova tog nekog, mora neko uvjerit da će poslije prosvjeda biti bolje. I ovo vodsvo, ako ćemo pošteno, svaki put priča istu priču. Npr. Danas prisvjed i idemo do kraja, pa na prosvjedu kao ovaj vođa priča s nekim i kao taj mu nešto obeća da će rješit taj problem za 10 dana. Razlaz!!? Za 10 dana ništa od toga i bit će za još 10 dana sigur. Pa onda priopćenje, zahebo nas ovaj, zahebo nas onaj. E sad ćemo se sastat i armija i hvo pa ćemo im pokazat koga će zahebavat. I sastali se naprdivali malo o tome kako je armija krvarila za BiH protiv hvo, a hvo priča koliko ih je poginulo protiv armije i sve to uz mezu. "A kad nesta meze poče priča bez veze" i tako u krug. Okanite se toga kad niste dorasli problemu.

hahha moje iskustvo znali su to oni i prije glasovanja, ali zašto HDZekani i ovi SDA(samo daj amo) nisu bili iskusni pa nasamarili komšića i ove druge ter digli ruke za i pobrali lovorike pred izbore, jbg onda bi sebe našli među ovih 200.000 lažnih.
barem neka se zna da čović, bakir i ostala bagra l*žu prije nego li i zinu.

situvacija oko ovog slučaja je jasna kao dan mi jesmo potpisali sporazum sa hdz hdz 1990 df sdp ali nismo sa sda isbb koji poradi svojih interesa poigotovo sda mislim na zakon o mirovinskom gdje su oni nastupali kao vladajuća koalicija a tako su se postavili i kod ovog našeg zakona o braniteljima tako da smo bili osuđeni na neuspjeh ali ništa treba se dalje borit svim demokratskim sredstvima uskoro su izbori pa da vidimo

Kad sve ovo pročitam zavidim Srbima što imaju svoju Repubiku Srpsku!

S pravom zavidiš. Pa ako ćemo iskreno i protiv njih smo se borili kao i protiv armije. U rep. srpskoj nema lažnih invalida oni su svakom svom borcu dali isto po provedenom mjesecu u ratu, a imaju republiku ma šta mi govorili.

Nedaj te se smesti branitelji uskoro nova snaga pokreće sve pa ako treba ispočetka do zadnje kapi krvi ko i u obrani ognjišta pradjedova!
Mogu oni okolo kole pokušavat izbjeć ali neće ići!
Za dom i djedovinu!
Pzz braniteljim ma gdje bili

Jučer su stranke vladajuće koalicije pokazale svoje istinsko lice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari