Razlog deficitu - nemar i nerad Vlade

Ako predstavnici Vlade kroz cijelu godinu rade kao posljednjih mjesec dana, otkada je najavljen štrajk prosvjetnih djelatnika u ŽZH, skloni smo vjerovati da je najveći razlog deficita u proračunu – upravo njihov nemaran odnos prema radu. Već prije dva mjeseca u priopćenju za javnost upozorili smo Vladu da bez nas, kao socijalnih partnera, ne smije donositi nikakve odluke koje se na nas odnose. No, to je ipak učinjeno.

Jedina smo županija u cijeloj državi u kojoj je prosvjeta ovako beskrupulozno materijalno oštećena i moralno obezvrijeđena.

Bez dogovora sa sindikatom, bez razmišljanja o posljedicama donesena je nezakonita odluka koja je dovela u pitanje početak školske godine. Prije mjesec dana od Vlade se tražilo da poništi odluku i da se počne s pregovorima. Pregovori se zakazuju, ali konkretnih pomaka nema.

Dakle, cijelo ljeto sindikat pokušava postići dogovor. Da je i Vlada radila na tome, štrajk se mogao izbjeći. Od 8 sastanaka, koje smo od tada imali, premijer se pojavio samo na dva. Opravdanja za izostanke su: godišnji odmor, privatni poslovi, odlazak na već dogovorenu svečanost i sl.

Izgleda da ovih 1.200 djelatnika osnovnih i srednjih škola i 15.000 djece koja čekaju da nastava počne nisu dovoljno bitan razlog da se odgodi zakuska u Rami. Jučer, 9. rujna pozvani smo na još jedan sastanak s Vladom. Budući da premijer nije u tijeku zbivanja, pomiješao je naše i svoje radne zadatke tražeći od sindikata da mu pomogne pri reviziji radnih mjesta.

Podržavamo reviziju, ali počnite od Vaše ustanove, gdje su plaće i materijalni izdaci najveći. Na današnjem skupu isti ministri koji su izglasovali ovu sramotnu odluku, stavljaju u prvi plan svoje stranke koje nas, navodno podržavaju i tražit će da se odluka „preispita“, drugi nam nude besplatne autobuse za prosvjede u Sarajevo… sve samo ne – konkretno rješenje problema.

Sindikat ne traži podršku ni od jedne stranke. Sindikat ne traži besplatne autobuse niti bilo kakvu milostinju. Mi nismo prosjaci nego prosvjeta! Tražimo ono što nam pravno i moralno pripada, a što nam je Vlada samovoljno zakinula.

Budući da su se na naša prethodna dva sastanka, a i kroz medije, ministri izjašnjavali kako je odluka pogrešna, smatramo da nije problem i formalno potvrditi to mišljenje.

Nismo protiv ušteda u proračunu. O tome možemo razgovarati kao ravnopravni socijalni partneri, ali tek nakon ukidanja Vladine nezakonite odluke o smanjenju plaća. Želimo što prije početi s radom. No, sporost kojom Vlada djeluje daje nam naslutiti da je njima u interesu još više odgoditi početak nastave.

Predsjednik NSUOŠ: Predsjednik NSUSŠ:
Goran Džajić Goran Skoko

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari