Za pomoć u zapošljavanju 50 milijuna KM

ljubuski.info

Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH Helena Lončar govori o mjerama koje je taj Zavod pokrenuo kako bi pomogao u zapošljavanju i samozapošljavanju stanovništva u Federaciji BiH.

Ističe kako su ove godine planirane i dodatne mjere te naglašava kako veliki broj poslodavaca zadrži radnike koje zaposli uz poticaj Zavoda za zapošljavanje FBiH, što smatra najvećim uspjehom.

Federalni zavod za zapošljavanje pokrenuo je niz mjera pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju. Možete li nam pobliže objasniti koje su to mjere?

U 2017. godini Federalni zavod za zapošljavanje je, u skladu s programom rada za 2017. godinu, realizirao programe i mjere aktivne politike zapošljavanja s posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, a radi jačanja konkurentnosti nezaposlenih osoba na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva. Navedenim aktivnostima u 2017. ukupno je obuhvaćeno 7945 nezaposlenih osoba na osnovi ugovora u vrijednosti od 19,3 milijuna konvertibilnih maraka. Kroz aktivnosti sufinanciranja samozapošljavanja omogućeno je pokretanja poslovne djelatnosti za 573 osobe koje su dodatno zaposlile 102 osobe. Također, realizacijom programa pripreme za rad omogućene su obuke, stručno osposobljavanje i usavršavanje u konkretnom poslovnom okruženju za određena zanimanja za 336 osoba.

Prošle godine natječaj za subvencioniranje prilikom zapošljavanja koji ste raspisali završio je u samo tri minute. Koliko je novca podijeljeno tim natječajem i što je razlog njegova rekordno kratkog trajanja?

Jedini razlog što je u određenim županijama dolazilo do brzog zatvaranja javnog poziva leži u činjenici što su raspoloživa financijska sredstva bila ograničena, a istodobno je zanimanje poslodavaca i nezaposlenih osoba bilo iznimno visoko. Međutim, javni poziv za sudjelovanje u programu sufinanciranja zapošljavanja u 2017. i programu sufinanciranja samozapošljavanja "Start up 2017." objavljivan je tri puta radi ostvarivanja kontinuiteta i mogućnosti prijavljivanja poslodavaca tijekom cijele godine. Također, nakon što su krajem godine stvorene određene financijske pretpostavke, dodatno su objavljeni javni pozivi za sudjelovanje u programu sufinanciranja zapošljavanja 2017. PLUS i programu sufinanciranja samozapošljavanja "Start up 2017. PLUS", čime je omogućeno dodatno zapošljavanje nezaposlenih osoba.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

pa je li ovo muško ili žensko?

Ima li još tko nezaposlen iz obitelji dotične Gospođe,molim odgovor?

Što će ona pokrenuti? Gdje je god ona bila iza nje ostane rasulo. Ona je kadar HDZ-a BiH, Bože sačuvaj.

I na ovaj način političari plačkaju narod (taj novac je od porezni obveznika),sramota.Javno naznačili kako ce ove pare oni dobiti,glasnogovornik HDZ-a

Imam jedan pametan prijedlog za samozaposljavanje,neka mi prebaci 60.000 KM na moj racun i netriba mi nista vise jer imam 50g a 15g sam na burzi rada.Nakon sto latim lovu odoh u Njemacku radit,ministruce sad je pravi trenutak skidam se za biroa pa i za 30.000 bi pristao.

Najbolje da se samozaposlis iti na plantazi smilja

Piše Helena.da nije tranvestit?

Pa u ova vrimena dvospolci i deripe i vladaju u svim strukturama društva,izašli su iz ormara

Ima li iko da prodaje kozu za napretka. Ovo ozbiljno pitam, nema veze sa slikom i tekstom

ajde mazl*mi šta s propinjete ta sredstva su ionako planirana za naše zaposlene, a ne za vas Vi pičite preko grane tamo su Vaši poticaji...

Mrak Taritaš

Čim je ova u-db-a-šica postala ministrica obrazovanja ukinula je Pravilnik o zapošljavanju prosvjetnih djelatnika, kako se nitko politički nepodoban ne bi uposlio. Pravilnika o zapošljavanju nema ni danas, jer je HDZ kupio predsjednike sindikata.

E Helena koliko si mladih ,pametnih ,profesora ostavila bez posla sa urednim školovanjem i diplomama, zajedno sa nekompetetnom prosvjetnom inspekcijom i još nekompetetnijim ravnateljima sa učiteljskom školom.Nek ti Bog sudi.

To su ti posuški kadrovi iz Vinjana,Vira,Zagorja, sve rastjerali, nijedno se dijete ove godine u Viru nije upisalo u prvi razred.

Svakako sadašnjoj ministrici sa prinudnim upravama i prunudnim upraviteljima može biti profesorica. Ovo što je sad na stanju je prosvjetni mrak.

nema se tu šta komentirati kad , kad vidiš doklen ona dogura!
To ti je znak ako si dvojio otići ili ostati.....ODLAZI.....Kuda plovi ovaj brod::::????

sa veljom podijelila pare koje su iz hrvatske došle 91. mora se taku rvaticu nagradit. čovik doživotni čuvar glasački kutija.

Evo ja sam zaposlio 50 radnika. Dao sam za samozaposljavljanje 50000maraka, podilija sirotinji 100000 maraka. A kome sam da? Imena nigdje. I vi ćete meni kao virovat. Imena na sunce! E da ova da imena koji su dobili, sviju bi nas uvatio pro.ljev. Možda je bolje da ne znamo, a možda griješim, na faci joj se vidi da je zabrinuta za narod, dala bi ona i više da neko pita, a nepita. Hebi ga!

"Kroz aktivnosti sufinanciranja samozapošljavanja omogućeno je pokretanja poslovne djelatnosti za 573 osobe koje su dodatno zaposlile 102 osobe",Tako ispada da je svaka od 573 osobe zsposlila 0,17 radnika. Ma daj. Oprostite ako sam fula u matematici, kupio diplomu tamo di se kupuje.

Ovo je nastavak komunističkih režima to se javno objavi spisak poimenično i to je onda demokracija

Sansu za posao imaju jedino djeca hdzenjra, njihovi kumova prijatelja,tijekom zatvoren krug u koji nitko nemoze uci.Ali nece mu to dugu kad mi nezaposleni iselili ,onda Ce ta stoka pocet jesti sami sebe .prokleto vam sve bilo

Ljudi moji jeste li vi osim ovih što su otišli svjesni u kojim smo mi hovnima pa nama ni poticaji za poljoprivredu poticaji za samozapošljavanje čak ni nepovratni krediti ne mogu pomoći

Super. Taman ova ministrica more zaposlit svoju rodicu pedagoga da volontira uz poticaje i da odradi pripravnički staž u Viru. Nema stručnog i na silu oće posa. Pomozi rodice!!!

aaaaa, to Josipu pedagogicu i njemicu? Kažu da je cirkus u Gimnaziji Posušje. Pravit će opet prosvjede sa učenicima i transparentima. Pobuna je na vidiku i svi na Trg branitelja i transparente djeci u ruke. Elita posuška gubi živce. Nastave nikako održati. Djeca lunjaju po gradu. Ne drže sate. Sad mrcvare školski odbor. Kad će više srušiti ovu vlast? Jedino posuške profesorice mogu srušiti hdz. Samo naprjed!

Čim je čovjek vidi odmah mu je jasno da je sposobna samo za pokvarenost, zato je i napredovala u Sarajevo. Jad i čemer, to su HDZ-ovi kadrovi.

he he he i ihihi...kad je otišla s mjesta ministrice prosvjete odnijela je čamberov foto-aparat i laptop...ukrašće ona samo nek oči ugledaju....

ne k.a.k.i Viktorija Bošnjak ona te je i dovela tamo di si a tamo sve sposobno...

ajme sklonite tu karikaturu od žene i zna li Zdenko Ćosić koliko ona telefona troši dnevno. Ne prestaje zvati po školama.

tko? Viki Bošnjak. Dovela je Helena. Preporučio sposobni Rade luburić. U školu nikad nije donijela radnu knjižicu jer je radila u lihvarskim bankama. Ona je HDZ kadar. Ona će dobiti izbore. Mogu li stati ona i helena na jedan DŽambo?

tko će njih dvije staviti kraj puta. Vjeko Bakula???

Za pomoć u zapošljavanju 50 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari