Stanje korupcije ne može biti gore no što jeste

ljubuski.info

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je tijekom posjeta Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH da stanje u BiH u pogledu korupcije ne može biti gore no što jest, ali i dodao da je to problem s kojim se bore sve zemlje regije, pa i EU-a.

U tom je svjetlu pozvao sve razine vlasti da surađuju s APIK-om te da se svi segmenti društva uključe u borbu protiv korupcije, koja je prisutna u svim sferama, uključujući i pravosuđe.

Utakmica otvorena

Bitno je u tu borbu uključiti i obrazovni sustav jer je potrebno mlade učiti da ne budu kao ovi stariji. Antikorupcija je jedan od glavnih prioriteta EU-a i europskih integracija BiH. U izradi je i nova strategija za svih šest zemalja Zapadnog Balkana i mogu reći da će vladavina prava te borba protiv korupcije biti neke od najvažnijih mjera, ukazao je Wigermark.

Potvrdivši da će Strategija za Zapadni Balkan biti predstavljena 6. veljače, ocijenio je da će ona biti 'zeleno svjetlo' zemljama da je utakmica otvorena dok će o tome kada će svaka od njih postati dio te zajednice odlučiti njihov napredak an tom putu.

Šef Delegacije EU-a dodao je da je u razgovoru s direktorom APIK-a BiH Hasimom Šabotićem doznao da je tijekom prošle godine zaprimljen veliki broj prijava građana, ali anonimnih, te je pozvao tužiteljstva, sudove i policiju da unaprijede suradnju a sve prijave shvate ozbiljno. Ukazao je da i mediji igraju vrlo važnu ulogu jer šire poruku o sustavno ukorijenjenom problemu.

Borba protiv korupcije

Jedan od primjera gdje se borimo protiv korupcije su javne nabavke, zbog čega mi u EU razmatramo davanje aktivnije potpore ovoj Agenciji i tijelima na nižim razinama jer je nemoguće očekivati da Agencija sama vodi aktivnosti u borbi protiv korupcije. Ne postoji jedinstveno rješenje, ali postoje dobre prakse, istaknuo je Wigemark ukazavši i na značaj edukacij.

U travnju će u BiH boraviti grupa eksperata iz EU-a koja će pomoći Agenciji u sustavnom rješavanju problema što su, prema riječima Wigemarka, bitne aktivnosti za predstojeći proces izrade mišljenja koji će početi kada BiH dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika EK-a.

Direktor APIK-a Šabotić kazao je da ne bi mogli napredovati bez međunarodne pomoći, ali da im je potrebna veća pomoć domaćih vlasti, osobito financijsko-materijalna te pomoć u pogledu kadrova.
Samo deset ljudi je stup ove Agencije. Uputili smo inicijativu parlamentarnoj komisiji da uradi izmjene Zakona o borbi protiv korupcije kako bismo dobili bolje uvjete, naveo je Šabotić.

Dnevni list

Glas naroda

Jeli korupcija kad uzmeš društveno ispred sebe i upošljavaš koga ti oćeš.A javne radove izmanipuliraš i uvjek dobivaju kumovi.

Korupcija je kad građanin ne može ostvariti nijedno svoje zakonsko pravo. Jedni su potpuno zaštićeni, a drugi su progonjeni i ne mogu ovdje živjeti.

Nije to korupcija to se unas kaze veza

ovi veliki [ * neprimjereno * ] iz evrope se bore da ove sitne sklone po bih to je korupcija

Ministri zaposljavaju u mup za mizernih 10000 pa buduci pripadnici koji hoce, jednostavno je.

Ja sam u šoku i nemogu vjerovati da je to istina

dali se ovaj evropski delegat zahebava
ili on stvarno nezna
da je u bosni i hercegovini korupcija dozvoljena
korupcija je naša kulturna tradicija
još od vrime vladavine turaka
zato se korupcija trba da poštiva
jel tak il ne tak

Penzionisat sve što su se dotakli vlasti na kilometar bilo da je riječ o izvršnoj,zakonodavnoj,sudskoj i bilo kojoj drugoj oduzet im sve naravno isplatit što je njihovo i "humano" preselit u Siriju.
Jedino riješenje PZZ.

Stanje korupcije ne može biti gore no što jeste
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari