UZB u srijedu ispred Parlamenta FBiH

ljubuski.info

U hotelu Kupres u Kupresu je 20.1.2018. godine, u organizaciji UZB/Borci BiH, održan sastanak predstavnika koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potpisniKA Rezolucije branitelja i predstavnika "Kampa heroja", prosvjednika Armije BiH ispred zgrade Vlade FBiH.

Sastanak je organiziran povodom iduće 26. prekinute sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predviđene za dan 24.1.2018. godine (srijeda), na kojoj će se, pored ostalog, raspravljati i o točkama Rezolucije branitelja, a na kojoj sjednici bi trebali prisustvovati po dva predstavnika Armije BiH i HVO-a ispred razvojačenih branitelja FBiH, potpisnika Rezolucije branitelja.

Na toj sjednici zastupničkog doma Parlamenta FBiH predviđene su sljedeće točke dnevnog reda:

 • Prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju,
 • Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH-skraćeni postupak,
 • Prijedlog zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja,predlagatelj Ismet Osmanović(SDA),
 • Informacija i analiza položaja braniteljskih kategorija.

Imajući u vidu kako je prijedlog zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja jedna od točaka Rezolucije branitelja, a točke braniteljski dodatak i izrada jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga su točke čije uvrštenje koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata očekuje u četvrtu točku dnevnog reda iduće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, (Informacija i analiza položaja braniteljskih kategorija), sukladno potpisanim i ovjerenim pismenim zahtjevima UZB/Borci BiH od strane stranaka: HDZ BiH (HNS-a), SDP, DF, BPS, HDZ 1990, koje zahtjeve su predsjednici svih navedenih parlamentarnih stranaka, obvezavši se kako će se sve točke Rezolucije branitelja u oba doma Parlamenta raspraviti uz nazočnost po dva predstavnika potpisnika Rezolucije iz obje vojne komponente i konačno usvojiti.

Zbog te 26.sjednice zastupničkog doma je i organiziran sastanak predstavnika potpisnica Rezolucije branitelja u Kupresu.

Prvi je riječ dobio Drago Grbavac predsjednik UZB/Borci BiH koji je i ovaj put pozvao sve branitelje iz obje vojne komponente na jedinstvo i slogu jer je to jedini put i jamstvo ostvarenja zajedničke četverogodišnje borbe za usvajanje Rezolucije branitelja. Napomenuo je kako je uopće nebitno tko će predstavljati potpisnike Rezolucije branitelja na idućoj sjednici Zastupničkog doma, jer je najvažniji cilj, kojemu svi teže, pa je pozvao predstavnike koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnike "Kampa heroja" ostaviti osobna razračunavanja i animozitete po strani jer svi težimo istom cilju.

Napomenuo je također koje su sve aktivnosti poduzeli predstavnici UZB/Borci BiH u provedi Rezolucije branitelja navodeći odlaske u većinu parlamentarnih stranaka u FBiH čiji su predsjednici potpisali i ovjerili njihove zahtjeve koji će ugledati svijetlo dana ukoliko ih isti ne izigraju i ne uvrste u dnevni red oba doma Parlamenta FBiH.

Nakon Drage Grbavca riječ je dobio Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH koji je govorio o aktivnostima udruga po pitanju uvrštenja točaka Rezolucije branitelja na dnevni red iduće 26. prekinute sjednice Zastupničkog doma FBiH na kojoj je klub zastupnika HDZ BiH imao namjeru zatražiti hitnu sjednicu tog doma za raspravu o braniteljskim pitanjima, a na kojoj bi se sjednici raspravljalo o svim točkama Rezolucije branitelja ali njihov zaključak nije došao na dnevni red iz razloga što je amandmanom zastupnika SDP BiH Damira Mašića o brisanju prefiksa hrvatski iz naziva javnih poduzeća Herceg-Bosne ta sjednica prekinuta, zbog čega su predstavnici UZB lobirali kod predstavnika HDZ BiH da se ta prekinuta 26. sjednica tog doma nastavi i što se konačno i dogodilo.

Što se tiče treće točke dnevnog reda iduće 26. prekinute sjednice zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Marušić je napomenuo kako je UZB sudjelovala u javnoj raspravi o Zakonu o udrugama od posebnog društvenog značaja u ZHŽ, u organizaciji Federalnog ministarstva branitelja, kao što je tom ministarstvu dostavila i pismene amandmane i prijedloge, od kojih su neki i usvojene, pa će stoga aktivno sudjelovati u raspravi o tom Prijedlogu zakona na idućoj sjednici tog doma, dok najviše očekuju od četvrte točke iduće 26. sjednice jer bi se u toj točki trebalo raspravljati o dvije točke Rezolucije branitelja (braniteljskom dodatku i izradi jedinstvenog registra branitelja), a ukoliko se to ne dogodi odgovornim će držati stranke koje su potpisale pismene zahtjeve UZB, a najaviše HDZ BIH.

Sljedeći je dobio je riječ Mirsad Palačkić iz Bugojna, predstavnik koordinacije udruga potpisnika Rezolucije branitelja koji je, u kratkim crtama, nazočne izvijestio o poduzetim aktivnostima te udruge i drugih udruga iz SBŽ na provedbi Rezolucije branitelja, od čega je posebno izdvojio dva sastanka održana u Bugojnu s predstavnicima ratnih zapovjednika (komandanata), općine Bugojno i ratnih zapovjednika (komandanata), SBŽ, održane u Travniku i na kojim su svi ratni zapovjednici podržali zahtjeve za ostvarivanje prava sadržanih u Rezoluciji branitelja, gdje su im napomenuli kako ih itko nije zvao od rata na ovamo na bilo kakav sastanak na tu temu a oni su uvijek bili spremni na suradnju. Spremni su zajedno sa svojim suborcima zajednički izići i na prosvjede za priznavanje prava razvojačenih branitelja bez ikakvih Prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Esudin Džafić predstavnik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata je u iscrpnoj, temeljitoj i konstruktivnoj raspravi nazočne izvijestio o aktivnostima koje je on poduzeo u zadnje četiri godine zajedno sa svojim suborcima iz TK, i gdje je došlo do raskola među pojedinim braniteljskim grupacijama zbog izdaje interesa Rezolucije branitelja za sitne interese, a gdje je posebno zahvalio predstavnicima komponente HVO-a koji su ostali ustrajni na putu usvajanja Rezolucije branitelja. Na sebi svojstven način prozvao je imenom i prezimenom određene predstavnike braniteljskih udruga iz TK i drugih županija, kao i predstavnike određenih ministarstva u nekim županijama, a posebice u TK, jer nitko od njih nije učinio ništa kako bi razvojačeni branitelji bez ikakvih prava dobili svoja zaslužena prava iz Domovinskog rata, osim što su opljačkali branitelje i ovaj narod u BiH. Pozvao je i određene predstavnike "Kampa heroja" da slobodno bilo gdje i bilo kada kažu kada je on osobno ili gdje izdao Rezoluciju branitelja ili je nešto učinio što je nespojivo s udrugom branitelja koju je predstavljao na razini TK.

No, bez obzira na njegov emotivan nastup za koji su predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente pokazali veliko razumijevanje, Esudin Džafić je bio i ostao jedna od najvažnijih karika predstavnika razvojačenih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu ka usvajanju Rezolucije branitelja jer je to svojim djelovanjem sve ove četiri godine mukotrpne borbe i zaslužio.

Riječ je dobio i Anto Baotić, predsjednik UZB Posavske županije koje je nazočne izvijestio o objektivnim poteškoćama koje njegova udruga i on osobno imaju s predstavnicima aktualne političke vlasti u toj županiji, zbog čega njegovo članstvo gubi vjeru u sve predstavnike političkih vlasti, osim u predstavnike Posavske stranke koja im je pružila najveću podršku u njihovim zahtjevima.

Poslije njega je riječ dobio Velić Nazil, predstavnik "Kampa heroja", koji je nazočne izvijestio o aktivnostima provedbe Rezolucije branitelja, gdje je izdvojio susrete njihovih predstavnika s mnogim parlamentarnim strankama, od čega je izdvojio sastanak s Bakirom Izetbegovićem predsjednikom SDA, na kojem je bio i Salko Bukvarević, federalni ministar branitelja i gdje je g. Izetbegović zatražio žurno rješavanje statusa branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, a poglavito prosvjednika u "Kampu heroja", i gdje su mu oni ostavili svoje pisane zahtjeve na koje još nisu dobili odgovor. Napomenuo je također kako im u kampu svakodnevno podršku pružaju mnoge javne osobe i građani.

Riječ je dobio i Irhan Ramić Kiro koji je napomenuo kako nitko od branitelja nema ništa protiv "Kampa heroja", ali da svi moraju prihvatiti činjenicu kako se rezolucija branitelja rješava u Parlamentu FBiH a ne u Vladi FBiH, te kako se svi moraju suzdržati od svih aktivnosti koje mogu našteti zajedničkom cilju usvajanja Rezolucije branitelja.

Na sastanku je bilo dosta riječi i o predstavnicima Armije BiH na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 24.01.2018. godine jer je stav "Kampa heroja" da Armiju BiH nitko ne može predstavljati doli predstavnik kojeg oni odrede sa čime se nisu složili predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata jer je njihov stav kako tu koordinaciju mora predstavljati Armin Plivčić Pliva, iz Donjeg Vakufa, Predsjednik JOB-a, jer je to stav četiri županije (SBŽ, USK, ZDK i TK). To su zatražili iz razloga što je isti od početka u borbi za Rezoluciju branitelja i neki od njegovih amandmana na Prijedlog Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja, koji je na rasporedu sjednice zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 24.01.2018. godine, su usvojeni i nitko drugi ih ne može braniti bolje od njega, a upućen je jako dobro u problematiku Rezolucije branitelja što su posvjedočili i predstavnici komponente HVO-a.

Konačno je dat prijedlog da Armin Plivčić Pliva dana 21.01.2018. godine ode na sastanak u "Kamp heroja" kako bi se, s predstavnicima tog kampa, dogovorio i o svim drugim nejasnoćama u svezi drugih braniteljskih pitanja.

Na kraju si donijeti slijedeći:

Zaključci:

 1. Predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potpisnici Rezolucije branitelja i predstavnici "Kampa heroja" se slažu kako na 26. prekinutoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 24.01.2018. godine njihove interese trebaju zastupati po dva predstavnika Armije BiH i HVO-a,
 2. Predstavnici Armije BiH će na sastanku od 21.01.2018. godine, u "Kampu heroja" odrediti svoja dva predstavnika za sjednicu Zastupničkog doma, od 24.01.2018. godine,
 3. Predstavnici "Kampa heroja" ne podržavaju i oštro se protive ponuđenom prijedlogu Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja, predviđenom za prekinutu 26. sjednicu Zastupničkog doma i stoje iza ostanka "Kampu heroja" do konačnog usvajanja svih točaka Rezolucije branitelja,
 4. Razvojačeni branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu iz obje vojne komponente samoinicijativno najavljuju svoj dolazak pred Parlament FBiH za dan 24.01.2018. godine u 10 sati, kao svojevrstan vid podrške njihovim predstavnicima na toj sjednici,
 5. Ovisno o rezultatima s te 26. sjednice Zastupničkog doma, razvojačeni branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu će odrediti svoje daljnje korake.

Poštovani branitelji!

Iz svega gore iznijetog kao i iz ponuđenih točaka dnevnog reda Zastupničkog doma od 24.1.2018. godine, potpuno je jasno i vidljivo kako je jedna od točaka Rezolucije branitelja, a to je Prijedlog Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja, našla svoje mjesto na toj sjednici i o njoj će se raspravljati. Budući da će na toj sjednici i u raspravi sudjelovati i predstavnici razvojačenih branitelja, potpisnika Rezolucije branitelja, tim dijelom možemo biti djelomično zadovoljni. No, ne smijemo i nećemo biti zadovoljni ukoliko su predstavnici vladajuće koalicije u FBiH (SDA, SBB i HDZ BIH), u četvrtoj točki dnevnog reda te 26. sjednice Zastupničkog doma: "Informacija i analiza položaja braniteljskih kategorija" predvidjeli tek suhoparno, odavno poznato izvješće Salke Bukvarevića, federalnog ministra branitelja, o koracima koje je on, kao ministar, poduzeo "poradi poboljšanja položaja braniteljskih kategorija" a njegovo izvješće smo do sada čuli barem nekoliko tisuća puta, a ne tiče se položaja i statusa razvojačenih branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, potpisnika Rezolucije branitelja, kao niti prosvjednika u "Kampu heroja".

Ukoliko predstavnici vladajuće koalicije u FBiH i federalni ministar branitelja, u četvrtoj točki dnevnog reda, niti jednom riječju se ne spomenu i ne budu raspravljali o preostale dvije točke Rezolucije branitelja:

 • braniteljski dodatak
 • izrada zakona o jedinstvenom registru branitelja u FBiH uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora,

to opravdano imamo smatrati kako smo još jedanput izigrani i prevareni od strane svih stranaka vladajuće koalicije u FBiH, a poglavito HDZ BiH, i sukladno tome ćemo se odrediti i postaviti istog dana ispred Parlamenta FBiH.

Isto tako pozivano i predstavnike drugih stranaka koji su potpisali i ovjerili naše zahtjeve za usvajanje svih točaka Rezolucije branitelja (SDP, DF, BPS, HDZ 1990), na dosljednost i podržavanmje naših zahtjeva na sjednici Zastupničkog doma od 24.01.2018. godine, a ukoliko to ne učine, smatrati ćemo i njih izdajnicima potpisnika Rezolucije branitelja.

Nakon održanog sastanka predstavnici razvojačenih branitelja su nastavili zajedničko druženje u hotelu Kupres u Kupresu.

UZB/borci BiH

Glas naroda

Jedni povikaše za dom spremni drugi Alah uegber i odoše se malo družit uz mezu i maksuziju. Ma nema ti ništa od toga

Jedni evo peta godina satrase se u svakom smislu za prava i pravednu raspodjelu sredstava za Branitelje Borbdnog sektora !
Dok drugi cijelo vrijeme samo govore nema od toga nista !
Ako bude kao na pijaci srednja cijena ( pogodba ) moglo bi biti nesto !
A tada ce svi navalit al neka ako Bog da !

Pa dobro niko nije protiv. Ali bolan rat je traja 4 godine, pa mandat vlade je 4, godine, pa mandat prefsjednika 5 godina, pa ako nešto urade ljudi ih biraju ponovo, ako ne urade odu. Šta triba čekat da se oni" satraše u svakom pogledu", još 5 godina? Bolan poumiraće branitelji za 5 godina. Moćeš sve branitelje što prežive dok ovi istraju nešto nahranit s dva janjca od po 12 kila i gajbom pive.

Za psiha ,
Dobro kazes al moras znat a valjda znas koliki je odaziv i aktivno ljudi taman za dva janjeta i gaj ba pive more ih namirit !
Tako je i na liniji bilo bili smo manjina !
Al dobro se doguralo s kim imamo posla !

Eto.Ustaše ,Četnici i Handzar divizija dogovorise se brze nego politicari.Lova.Lova.Guzva ko na Sutjesci.A ko su partizani.Vjerojatno izbjeglice.

UZB u srijedu ispred Parlamenta FBiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari