U petak "Noć muzeja" na Humcu

ljubuski.info

U povodu manifestacije "Noć muzeja 2018.", koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskoga društva, već tradicionalno obilježava još od 12005. godine, JP "Parkovi" Ljubuški, u suradnji s Franjevačkim samostanom sv. Ante Padovanskoga u Humcu, poziva sve zainteresirane na besplatni posjet Arheološkom muzeju u petak, 26. siječnja 2018. godine, u razdoblju od 10 sati do ponoći.

Prilikom posjeta bit će omogućena stručna pratnja. Istu večer u programu obilježavanja navedene manifestacije bit će održano predavanje fra Roberta Jolića o temi "Humački samostan i njegove kulturne ustanove", koje će se održati u dvorani sv. Ante s početkom u 20 sati.

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju.

Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovan je još 25. ožujka 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina.

Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika. Ovom prilikom možete posjetiti i njegovu tek postavljenu izložbu koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini.

JP Parkovi d.o.o. Ljubuški

Glas naroda

jesu li ove prostorije prije bile katakombe
ili fratarske podrumskre vinoteke
baš su uvik bele velike žrtve
ove naše humačke fratrine
jel tak il ne tak fratrine naše razapete

i izbjeglica bi pastir bija
kada bi mu netko stado čuva
a on u birtiji pija
jel tak il ne tak pastiri naši

U petak "Noć muzeja" na Humcu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari