Stočari moraju vratiti milijune maraka poticaja

ljubuski.info

Poticaji za poljoprivredu i stočarstvo u svakoj uređenoj državi služe za unapređenje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i pozitivne pomake.

Samo u BiH poticaji imaju socijalnu kategoriju ili se dodjeljuju na osnovi kriterija koji nemaju puno veze s postavljenim standardima i pravilima. To je utvrdila i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Podaci pokazuju kako su inspektori otkrili više stotina predmeta u kojima su novac od poticaja dobili oni koji ga ne zaslužuju.

Veliki broj predmeta

Točnije, riječ je o 279 osoba ili pravnih subjekata, a oni su ukupno dobili 6,67 milijuna maraka poticaja na koje nisu imali pravo.
Proračunski novac je na taj način dodjeljivan za vrijeme "platformaške" vlasti. Iako su donesene odluke da se ukupan iznos vrati, do sada je u proračun Federacije vraćeno samo oko 270 tisuća maraka. Institucije trebaju poduzeti odlučnije korake kako bi se taj novac vratio - kazali su sugovornici iz institucija.

Iznosi koje su dobivali pojedinci su različiti. Kreću se od nekoliko desetaka tisuća maraka pa do milijuna i više.
U pojedinim slučajevima gdje su pojedinci dobivali više od milijun maraka inspekcija je još 2013. godine donijela odluku o vraćanju novca, ali se to do danas nije dogodilo. Uglavnom je riječ o farmama koje se nalaze na cijelom području Federacije. Neke su čak povezane s ministrima u tadašnjoj vladi, tako da možemo govoriti i o sukobu interesa. U svakom slučaju, mnogo je materijala s kojima se trebaju baviti istražne agencije ove države - poručili su.

Ovakve informacije idu u korist onima koji se već godinama zalažu za promjenu sustava dodjele poticaja ili čak za njihovo potpuno ukidanje. Cijela priča aktualizirana je nakon presude bivšem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću, a predmeti o kojima se sada govori su nastali upravo u vrijeme njegova mandata.

Novaciz EU-a

Nedavno je najavljeno kako će Federacija BiH dobiti nekoliko desetaka milijuna eura iz IPA fondova za razvoj poljoprivrede, a sada se postavlja pitanje kako će ovi slučajevi utjecati na taj proces.
Prije bilo kakvog angažmana vezanog uz raspodjelu novca iz fondova EU, treba provjeriti tko će sve dobiti ta sredstva i pod kojim kriterijima. U slučaju da se ovakve afere dogode s europskim novcem, veliko je pitanje bismo li više imali pristup europskim fondovima. Stoga, nepravilnosti je potrebno ispraviti, ali trebamo uvesti mnogo više reda u proces podjele poticaja - zaključili su naši sugovornici.

Pitanje je treba li uvesti i oštrije kazne jer je očito kako su odluke koje su inspekcije izdale samo mrtvo slovo na papiru.

Marko Karačić | Večernji list

Glas naroda

A-ha-ha-ha -ho -ha -ha-ha-ha-uguših se od smijeha!Kakva komedija! Ko je ikad išta vratio ovoj -tragikomediji, od države!Već vidim ,stranačke uhljebe kako ,bježe preko polja,šuma-krijući se u jamama! A progone ih istražne agencije -ove države!Stan-te vrati pare!!!!!Istražne sekretarice,u visokim štiklama zapadaju ,u blatna ,korovom i dračom-zarasla polja!Stan-te!!!!!

Stočari moraju vratiti milijune maraka poticaja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari