Uspon i pad kuće Lijanovića

ljubuski.info

Jerko Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar i dopredsjednik Vlade FBiH, nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zloporabe poticaja i "reketarenja" poljoprivrednika.

Pripadnik je poznate obitelji Lijanović, u čijem je vlasništvu bio istoimeni mesno-prerađivački div čiji su se proizvodi rado konzumirali i u Hrvatskoj. Iako su u veliku tvrtku izrasli uz skute HDZ-a, posebno su poznati kao financijeri kampanje nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Poslovno carstvo Lijanovića uništile su brojne afere i sudski procesi, a Stipe Ivanković Lijanović (mlađi) prije dvije godine rekao je kako je krah počeo ulaskom obitelji u politiku. Slično je izjavio i Jerko kada je objavio prodaju pogona nekadašnje Mesne industrije Lijanović, poručivši da se u BiH nemoguće baviti biznisom ako si u politici.

'Radom u boljitak' u krah

Naime usko uz obiteljsko ime veže se djelovanje Narodne stranke Radom za boljitak, čiji je predsjednik Mladen Ivanković Lijanović, a unutar čije kvote je Jerko Ivanković Lijanović obnašao dužnost zamjenika premijera i ministra poljoprivrede u entitetskoj vladi koju je prevodila Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH). Zadatak stranke je bio postati alternativa HDZ-u BiH na područjima na kojima žive Hrvati. Navodno je osnovana uz američko pokroviteljstvo preko veleposlanstva u Sarajevu. Od četvorice braće Lijanovića, dvojica, Jerko i Mladen, uključila su se u politiku, a druga dva, Slavo i Jozo, nastavili su upravljati obiteljskom tvrtkom. Uz njihovo ime često su se vezale i kolale priče o kupovini glasova.

Presuda nije pokolebala Jerka Ivankovića te je netom nakon njezina izricanja izjavio kako mu je žao što je sudsko vijeće izvelo zaključak na osnovi neistina i lažnih svjedočenja, za koja je ustvrdio da su plaćana po 50.000 KM. Političke ambicije još nije izgubio i tvrdi da se radi o uroti koja je osmišljena kako bi se stranci onemogućila pobjeda na izborima 2014. godine. Nepravomoćna presuda ga neće zaustaviti, kazao je Jerko Ivanković Lijanović, istjerati pravdu do kraja i kandidirati se na ovogodišnjim općim izborima za člana Predsjedništva BiH.

Propali poduzetnik i političar nepravomoćno je osuđen za zloporabu položaja dok je bio ministar zbog nezakonite dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanske županije i drugih dijelova Federacije BiH u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Prema navodima iz optužnice, Ivanković Lijanović i drugi pripadnici kriminalne skupine 'reketarili' su poljoprivrednike uvjetujući odobravanje poticaja zahtjevom da im vrate dio dodijeljenih novčanih sredstava. Jerku Ivankoviću Lijanoviću se s još dvojicom braće, Slavom i Jozom, tadašnjim vlasnicima tvrtke Lijanović iz Širokog Brijega, sudi za protuzakonito izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

Od Lijanove mesnice do Turaka

Optužnicom je obuhvaćena i cijela tvrtka Lijanovići kao pravna osoba te još tri tvrtke koje su povezane s obitelji i koje su, navodno, služile kao krinka. Tužiteljstvo smatra da je država oštećena za 6,9 milijuna eura.

Na vrhuncu poslovne moći širokobriješka kompanija Lijanovići zapošljavala je 1.600 radnika i bila je jedna od najvećih mesnih industrija na području bivše Jugoslavije. Tvrtku je osnovao Stipe Ivanković Lijan 1981. Nakon što je otvorio klaonicu, a ubrzo i mesnicu u Širokom Brijegu, posao je počeo širiti te je uzeo u zakup Mesnu industriju Mostar.

Na početku su Lijanu u poslu pomagala dvojica od četvorice sinova. Jozo je vodio prodaju, a Slavo nabavku stoke. Ubrzo se obiteljskom poslu pridružio Jerko, koji se bavio financijama, a potom i Mladen, koji je bio zadužen za razvoj. Za vrijeme rata tvrtka je mesom opskrbljivala Hrvatsko vijeće obrane (HVO), što je posao koji se nije mogao dogovoriti bez političkog pokroviteljstva HDZ-a. Nakon rata Lijanovići su nastavili rasti.

Prvi ozbiljniji problemi stigli su 2005. godine, kad je zbog utaje poreza protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i njegove braće podignuta optužnica, a u tom predmetu sudilo se i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Svi su oslobođeni optužbe, ali je proces pokazao prve pukotine u mesnom carstvu Lijanovića.

Tvrtku je potresao i skandal 2010. godine, kada su optuženi da su uvozno meso iz Brazila prikazivali kao domaće.

Poslovni ugled širokobriješke tvrtke tada je ozbiljno narušen. Skandal se poklopio s propasti Hypo banke, čija je nova uprava podnijela kaznenu prijavu protiv braće Lijanović zbog prevare pri dobivanju kredita.

Definitivan krah obiteljskog biznisa uslijedio je 2014. godine, kada je posao prodan turskom poduzetniku Sadiku Sezeru.

tportal.hr

Glas naroda

Tocno je da se u BiH bez politicke podrske ne moze raditi veliki biznis ,no mali i srednji biznis se moze raditi bez politike
.Kad su Lijanovici postali veliki tad su usta i prohtjevi bili jos veci nikad dosta .Imamo Agrohor u Hrvatsko j koji ce imati slicnu sudbinu.Poenta ko sa politikom tikve sadi pucace mu u glavu Politika je .urva...........7265

Za polunormalnog Hercegovca ovo je ocekivano mene osobno cudi sto se nisu nagodili s Tuziteljstvom u prethodnom sudskom procesu gdje im je glavni pomagac Dragan Covic a puno je veci kliminal od ovoga

Ovakva poliička sudbina čeka kad tad i naše "male političare" koji isto rade sa komunalnim

Ovi macici su produkt HDZ RH pa Coviceve udbaske druzine,Hdz im je sve dao i sudjelovao u pljacki kroz privatizaciju,Lijanovici su jedan klan koji je osmislio pokojni minisar RH Martinovic.Gospodin Tonko I. je alfa i omega, prevara ,a posto su klan bili dugo u ZZH svi su zavrsili isto,

dok je bilo mesa od dinosaura
lijan je uvozija prodava lijan se bogatija
kada je nestalo u evropi stari zaliha
naš lijan bankotira
jedan od mnogi hrvacki veliki domoljuba
što je svoj hrvatski narid sa mesom trova
jel tak il ne tak lijane lijane di će ti duša

ko ti ga diše taj ti ga i spušća ne bi oni mogli sami da nisu imali ortake svi su oni isti

Ima jedna kletva u Mostaru koja glasi
" Dabogda te ponijelo ".Tako je ponijela bahatost i arogantnost naše Lijanoviće.Nisu znali stati.Htijeli sve.Na Boga i čovjeka zaboravili.I sada škrgut zuba.

Stranka stvorena da se preko nje legalizira kriminal, utaja poreza od vlastitih preduzeca, udruživanje u kriminalnu hobotnicu.
Ništa novo. Sve su ovo isto uradile nacionalne stranke prije, u ratu i poslje rata. Ovo je njihov model.

gdje mu je fren MIROSLAV RASIC ZVANI MASLO sa dnevnim listom

Gdje su mu novinarke iz Dnevnog Lista.što im je očeve i muževe pozapošljava?prešli svi u Hdz

Ovo je jos jedan dokaz da mi ne valjamo mogli su uzimati Hrvatsku i HVO ali drzava BiH ne da prevare s poticajima

Uspon i pad kuće Lijanovića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari