Prijedlog izmjene izbornog zakona nema podršku

ljubuski.info

Uoči današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će se nastaviti rasprava o prijedlogu izmjene Izbornog zakone kojeg su izradile stranke HNS-a brojni komentari i izjave kojima svjedočimo pokazuju kako će predstavnici bošnjačkih stranaka biti protiv, no kako takav potez ne obeshrabruje hrvatske političare koji osim jedinstva hrvatske političke scene u BiH po ovom pitanju imaju jasnu i nedvosmislenu potporu Hrvatske.

Također, i međunarodne institucije, a primjer nalazimo u rezolucijama Europskog parlamenta, zahtijevaju omogućavanje legitimnog predstavljanja, a za što se zalažu hrvatske stranke, a tu je i po prvi put jasno upozorenje u Nacrtu rezolucije Vijeća Europe prema kojem se promjene Izbornog zakona moraju usvojiti pod hitno. Ukoliko prijedlog HNS-a ne dobije podršku razgovori će se nastaviti, no u ovom je trenutku neizvjesno hoće li se uspjeti postići kompromis do početka svibnja kada je rok za izmjene izbornog zakonodavstva. Samim tim neizvjesno je i što ako se izbori raspišu bez promjene Izbornog zakona budući je jasno da se u tom slučaju neće moći popuniti Dom naroda Federacije, zbog čega neće moći biti ustrojena federalna izvršna vlast kao ni državni Dom naroda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković jučer je pak naglasio kako bi, kada je u pitanju Izborni zakon, Hrvatska voljela da se on izmijeni na način da jamči legitimno zastupanje svih konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH ili u Domu naroda.
No, to su odluke koje se moraju donijeti unutar institucija BiH i uz političku volju stranaka u toj zemlji. Smatram da je dobro što hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovog tjedna ide u posjet BiH gdje će prenijeti jasne poruke prijateljstva, ali i interes za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, poručio je on.

Uoči današnje sjednice Momčilo Novaković, zastupnik PDP-NDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH naglasio je kako se nalazimo u vremenskom škripcu te da se do svibnja mora završiti sve što je vezano uz promjene izbornog zakonodavstva. Također, smatra i kako se pitanje Izbornog zakona prelamaju mnogo ozbiljnija pitanja nego je to sam Izborni zakon BiH. Stoga kaže kako misli da je ovo pitanje koje ne mogu završiti, a da će posljedice nesposobnosti pronalaska kompromisa biti ozbiljnije nego što i pretpostavljamo.

Odbijanje

Bošnjački političari već odavno najavljuju kako neće pružiti podršku prijedlogu HNS-a, a dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BIH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović kazao je kako očekuje odbijanje prijedloga. Prvi je razlog što, kako je naveo, po pitanju Predsjedništva BiH prijedlogom se produbljuje diskriminacija. Kada je riječ o Domu naroda on je kazao kako je i taj dio za njih neprihvatljiv iz razloga što se ne poštuje Ustav FBiH, i taj prijedlog nas vodi ka daljim etničkim podjelama.

Hrvatski pozivi

Istodobno, Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za naš je list nedavno kazao kako neodgovorni "branitelji" BiH propuštaju možda jednu od posljednjih šansi da konačno krenemo naprijed. Naglasio je kako potporom hrvatskom prijedlogu niti oni niti BiH bilo što gubi, a svi možemo dobiti.

Pojasnio je kako je duh mirovnih sporazuma, nakon svega što nam se dogodilo, politička jednakopravnost.
To nema alternative. Manjkavosti i zloporabe potpisanog te 1995. nitko nije mogao zamisliti. Zar je normalno, poslije svega, da jedni drugima izabiremo političke predstavnike u tijela vlasti zajedničke nam i dogovorene države. No, kako se to događa, i to najprljavije što može biti, očito je da to moramo potpuno i precizno riješiti ili je sve upitno. Konstitutivnost je ustavna kategorija i temelj na kojem je ova država nastala. To jednostavno ne ovisi od volje bošnjačke političke elite, poručio je Lovrinović.

Bariša Čolak, visoki dužnosnik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg državnog Doma naroda te voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a nedavno je upozorio govoreći o odbijanju principa legitimnog predstavljanja kako postoje snage u BiH koje pošto-poto žele zadržati status quo bez obzira na to kažu odluke Ustavnog suda, ne jedna, već dvije, odnosno tri. U kontekstu legitimnog predstavljanja i konstitutivnosti on je kazao kako je to nešto o čemu vrlo jasno govori Ustavni sud u odluci 23/14, ali i u odluci 3/17.
To je nešto što bi bio prvi korak i nešto preko čega mi ne možemo prijeći i to bi konačno trebali shvatiti svi u ovoj državi, a posebice bošnjačka politička elita, odnosno predstavnici bošnjačkih stranaka. Nažalost, to se još uvijek nije dogodilo jer se na svaki mogući način želi izbjeći legitimno zastupanje, legitimno predstavljanje, upozorio je on.

Također, o ovim principima govore i rezolucije Europskog parlamenta, a isto tako lideri stranaka u BiH su godine u Mostaru i 2013. godine u Bruxellesu obvezali se na načelo legitimnog izbora, odnosno obvezali su se da jedan narod više neće drugom birati političke predstavnike.

Dario Pušić | Dnevni list

Glas naroda

Ovako samo Covic jaca

Aaaa eto po tebi trebo bi Bakir jačati ?????

Donesite zakon da ukoliko izlasnost nije barem 75 posto rezultati padaju u vodu

Radi tebe ne izlazi ni 0,02% pa bi da onaj ko ima više morao imati sve samo da nitko ne može pobjediti zato što te nitko neće

Prijedlog izmjene izbornog zakona nema podršku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari