Bez proračuna 90 tisuća korisnika na čekanju, branitelji neće sjediti skrštenih ruku

ljubuski.info

Umirovljenici će izaći na ulice ukoliko se ne usvoji novi zakon o MIO/PIO, poljoprivrednici najavljuju blokade ukoliko se ne usvoji proračun, a jučer su i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga 5+5 najavili svoje akcije ukoliko ne bude proračuna.

Kada na sve ovo dodamo i gotovo svakodnevne prosvjede i štrajkove obespravljenih radnika te činjenicu da je izborna godina jasno je kako zemlju čeka turbulentno razdoblje.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata FBiH, nakon sastanka s predstavnicima branitelja poručio je kako je nužno usvojiti proračun ili makar privremeno financiranje kako bi se nastavila isplata braniteljskih naknada.
Kako bismo mogli nastaviti redovnu isplatu nužno je usvojiti proračun kojim je predviđeno 315,5 milijuna maraka za braniteljsko-invalidsku zaštitu. Tim iznosom Vlada FBiH i resorno ministarstvo poštuju sporazum o dostignutom obimu sredstava. Dogovoreno je da u narednih pet godina imamo proračun od 315,5 milijuna maraka, a sredstva koja ostanu neutrošena su preraspoređena na transfer za rješavanje statusnih pitanja, naveo je Bukvarević.

Položaj branitelja

Kada je u pitanju pak protekla godina, podcrtao je izmjene tri zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojima su poboljšana njihova prava.

Nadalje, govoreći o konkretnim brojkama, navodi kako su izvršene sve zakonske obaveze u prošloj godini - za osobne naknade braniteljima, konkretnije za 87.578 korisnika, otišlo je više od 281 milijuna maraka, za naknade dobitnicima ratnih priznanja oko 15 milijuna maraka. Nadalje, kada se dodaju transferi, pomoć u liječenju, nabavke vozila, pomoć za ratne vojne invalide, pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju, obilježavanje značajnih datuma, s pozicije Ministarstva ukupno je isplaćeno 315,5 milijuna maraka u 2017.

Bukvarević je podsjetio da se trenutno radi i na pripremi izmjena Zakona o osnovnim pravima branitelja u smislu donošenja zakonskih odredbi o kažnjavanju tvrtki i poslodavaca u kontekstu poštivanja prava branitelja, a prije svega da djeca poginulih branitelja, ali i ostalih branitelja imaju prednost pri zapošljavanju.
Naš plan je da u sljedećem razdoblju dodatno poboljšamo status ratnih-vojnih invalida, razvojačenih branitelja i djece poginulih branitelja, naglasio je Bukvarević.

Usvojiti proračun

Šerif Patković, predsjedavajući Koordinacije braniteljskih udruga, poručuje pak kako će branitelji zaštiti svoje interese jer ne smije biti ugroženo 90 tisuća korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.
Pozivamo odgovorne dužnosnike da ono za što su dobro plaćeni, a i zbog odgovornosti prema građanima, usvoje proračun. Ukoliko to ne učine, pozvati ćemo javnost da zajednički izvršimo pritisak na ljude koji su najodgovorniji za to. Imenom i prezimenom ćemo obiđemo sve zastupnike u zastupničkom domu Parlamenta FBiH s porukom da usvoje proračun, istaknuo je Patković.

Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije obitelji šehida i poginulih branitelja FBiH, smatra kako je jedan od još uvijek aktualnih problema to što djeca poginulih branitelja kad apliciraju za posao ili plaćaju školovanje u drugim županijama, nemaju prednost. Navodi da je vrijeme za donošenje prijedloga izmjena zakona koji će popraviti ovu situaciju.
Isto tako, zahtijevam od Parlamenta FBiH da sjednu i dogovore makar odluku o privremenom financiranju. Ne bi bilo lijepo da jedan dio obitelji poginulih branitelja ostane bez prava na obiteljsku invalidninu, ustvrdio je Škrijelj.

Svemu dodajmo kako je na jučerašnjem sastanku dogovoren obilazak svih županija i predstavljanje projekata iz oblasti zapošljavanja i fondacija za pružanje pravne i stambene pomoći kao i formiranje interresorne radne grupe koja će ići u pravcu pripreme jedinstvenog zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Svi koji nisu zadovoljni na put nema druge jednon se mora

Psihološki pritisak

Kasno Marko na Kosovo stize moji dragi branitelji vec kofere u ruku ako vas zdravlje i malo sluzi zaradite sebi malo mirovine a ta ganad nek se kolje sama izmedu sebe.Godine su otisle u nepovrat nikad ih nisu zanimali normalni ljudi samo njihov osobni interes.Steta se ne moze popravit za 100 godina.Generacije izgubljene moralno i finansijski.Samota.Oni su uhljebili svoje u drzavne jasle vece place,vece mirovine a vi idite u privatnika za minimalac i kad ga dobijete.Cinimi se uzaludna i izgubljena bitka.

E moj Salko koga više farbate mislim da vas je dosta sa tim vašim lažima nemamo mi više poštenog političara i dosta nam je obećanja ljude koji su uistinu bili na bojištu izvodite iz prava a ljude koji nisu ni vidilili bojište nagrađujete i dajete im ratnu vojnu invalidninu pa se oni oko vas kupe i daju vam podršku i glasove. Kako vas nije sramota? Meni se plače svako jutro kada stanem na stanicu ujutro u 6 i 30 u Ljubuškom i vidim koliko mladosti ulazi u autobus Globtura sa kartom u jednom smjeru i ono malo prtljage vuku sa sobom a više i nemaju jer ste ih vi i takvi doveli do toga da nemaju više i da moraju seliti odavde neka vas je sramota a vjerujte ovo malo istinskih branitelja što je ostalo natjerali ste ih da vas mrze iz dna duše ne samo vas nego i sve ljude što su u pplitici a posebno one sa dužim stažom. Mpja sreća jeste što sam i ja jedan od onih što su morali otići i snaći se u bijelom svijetu. Nije samo to nego je i žalosno što i moja djeca kako završavaju školovanje tako bkeže za mnom a vjerujte nisam samo ja takav ima ih velika većina. Zamislite se vi i cjelokupni politički vrh svih stranaka ŠTO ĆE VAM ZEMLJA BEZ LJUDI?

Hajdemo opet malo iskoristiti branitelje.Moji branitelji jesmo jad i čemer

koji ce vam k....c mirovina zasukat rukave i radit ..... još vama dat mirovinu nigdje veze ko ce radit još i za vas......

Aje ne pr..di, da izvineš. Ja sam u mirovini, zahvaljući što sam u tim godinama da sam skupio 20- tak godina staża. U ratu bio od prvog do zadnjeg dana, ništa tražio ništa dobio. Da ne nabrajam kako su se dobivale zapovjedne i invalidske mirovine. Da si ti serhonja samo jednom bio na prvoj crti priča bi drukčije. Da ima države nebi trbali izlazit na ulice da trže svoja prava. Iko normalan, koji je otišao u rat, sigurno nije normalan i zdrav izašao. To je valjda svima jasno. Ti prhdonja ako i misliš tako bolje ti je šuti, grijota ti je jadan be bio.

Bukvareviću ,daj ostavku! Više ne možeš biti ,ministar branitelja!Možda još možeš ostati u vladi ,ali kao ministar,uhljebničko -ratno profiterske -glasačke mašinerije ,u službi vladajućih stranaka!Malo je tu -pravih branitelja ,a beru milione!

Psiho- kakav rat bježanija je iz raja izašla .....ZA IDEALE GINU BUDALE!

"Hvala"ti u ime svih koji poginuše. Pa eto rat se na ovim prostorima ponavlja svako malo. Ako izbije opet nekakav rat možda nemigneš napravit beżaniju. Šta ćeš onda druže Tito, morat ćeš bežat i od svojih i od tuđih. Nedaj Bože!

Bez proračuna 90 tisuća korisnika na čekanju, branitelji neće sjediti skrštenih ruku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari