Na sve ili ništa!

ljubuski.info

Umjesto da se hrvatske političke vođe pozabave pitanjem zašto Hrvati ne glasuju, čine još tragičniju pogrešku – prijeteći 'slučajem Komšić' žele homogenizirati birače, zatrti pokušaj političkog pluralizma u hrvatskom političkom korpusu, istodobno tražeći od svog naroda da im se oproste i zaborave svi dosadašnji propusti i pogreške.

Najava moguće kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željka Komšića predsjednika Demokratske fronte (DF), uznemirila je hrvatski politički korpus u BiH.

No, ono što je očito ostalo nezamijećeno ovim Komšićevim, nenajavljenim potezom, kao i o odluci o kojoj još nije niti raspravljano na stranačkim tijelima DF-a, iznenađene su i stranke ljevice u BiH.

Što Komšić želi?

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić pokušao je "spasiti stvar" kazavši kako će ljevica imati svoje kandidate za sva tri člana Predsjedništva. No, to će za ovu stranku biti dobro samo kada se govori o Republici Srpskoj, gdje su i najavili nešto revnije aktivnosti, no kada je riječ o Federaciji BiH, za SDP će značiti značajno slabiji izborni rezultat.

Posve je jasno da je Komšićeva kandidatura beskompromisan i posljednji pokušaj reafirmacije DF-a i njegove političke karijere ali i same stranke, no očito je da, iako je za predsjednika HDZ BiH i aktualnog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića, izjavio kako je "vrlo inteligentan ali i vrlo zao čovjek", upravo najveću uslugu učinio upravo njemu.

No, kako se doznaje od strane drugih stranaka ljevice u BiH, prvenstveno SDP-a, Naše stranke, ali i DF-a, ovo svakako neće biti jačanje lijevog političkog spektra jer će ljevica doživjeti ono što je u izbornim ciklusima već doživljavao i SDA i HDZ BiH – raslojavanje lijevog biračkog tijela zbog velikog pritiska kandidature za eventualno bošnjačku i hrvatsku poziciju u Predsjedništvu.

Stoga je izgledno da Komšić, ukoliko se zaista po treći put kandidira za Predsjedništvo BiH, nikako neće ponoviti uspjeh iz 2010. godine kada je kao SDP-ovac osvojio 337 tisuća glasova, a malo je vjerojatno da će dostići i brojku iz 2006. godine od 116 tisuća glasova. Na kraju, ukoliko HDZ uspije afirmirati i probuditi uspavano hrvatsko glasačko tijelo, čak je i moguće da, u ovakvoj konstelaciji prilika, Komšić izgubi ukoliko bude računao samo na svoju stranku. On bi vjerojatno DF-u priskrbio još četiri godine političkog bivstvovanja, ali to bi bio kraj njegove političke karijere.

Što Čović želi?

Meni je jasno da ćemo se mi u BiH oko institucionalne jednakopravnosti morati dogovoriti. Ne vjerujem da netko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što netko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni netko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba, kazao je Čović.

Ovu rečenicu Čović je izrekao dan prije Komšićeve kandidature i samo dva dana prije nego je sudjelovao na obilježavanju 28. godišnjice osnivanja splitskog HDZ-a gdje je hrvatski premijer Andrej Plenković u govoru zatražio da svi Hrvati koji imaju dvojno državljanstvo sudjeluju na izborima u BiH 2018. i pomognu legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda u institucijama BiH.

Kao nebrojeno puta do sada, ispostavilo se nije sve tako kako Čović izjavi za medije te da mu je potpora Hrvatske i hrvatskog premijera više nego dobro došla i to najviše zbog katastrofalne, dugogodišnje apstinencije hrvatskih birača.

Umjesto da se hrvatske političke vođe pozabave pitanjem zašto Hrvati ne glasuju, čine još tragičniju pogrešku – prijeteći 'slučajem Komšić' žele homogenizirati birače, zatrti pokušaj političkog pluralizma u hrvatskom političkom korpusu, istodobno tražeći od svog naroda da im se oproste i zaborave svi dosadašnji propusti i pogreške.

HNS bi imao tri kandidata za Predsjedništvo

To je potvrdila i posljednja sjednica Hrvatskog narodnog sabora na kojoj je bilo jasno da Čović, odnosno, HDZ BiH, više ne mogu igrati na kartu "hrvatskog jedinstva" te da ne može računati na ozbiljniju predizbornu koaliciju jer sve iole ozbiljnije stranke-članice HNS-a na izbore namjeravaju samostalno izaći. Također, a kako su to potvrdili predsjednici nekoliko stranaka HNS-a, u slučaju promjene Izbornog zakona, i nekoliko kandidata čak i za Predsjedništvo BiH, čime bi HNS zasigurno imao čak tri kandidata za tu poziciju.

Upravo u ovakvoj nezavisnoj situaciji za Čovića, sve glasnijim optužbama o ekonomski potpuno izgubljene, a politički promašene godine, s nikad gorim odnosima sa SDA – najjačom bošnjačkom strankom s kojom čini vlast na federalnoj i državnoj razini, s najvećim iseljavanjem Hrvata od kraja rata na ovamo, te tako i nominalno sve malobrojnijim, ionako najmalobrojnijim narodom, najava novog 'slučaja Komšić' uistinu je došla kao 'kec na desetku'. Naravno, uz hrvatske glasove ne treba zaboraviti i dio srpskih glasova u FBiH, na koje se računa već godinama zahvaljujući dogovoru s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Ovi izbori i za predsjednika HDZ-a mogli bi biti ključni za njegovu daljnju političku karijeru.

Što Izetbegović mora?

Stranka demokratske akcije (SDA) kao najjača bošnjačka stranka, može odigrati ključnu ulogu, a možda i povijesnu, u razrješenju najave još veće krize. Značajno je podsjetiti da SDA nikada, osim u slučaju Ive Mire Jovića za člana Predsjedništva BiH kada je izabran zahvaljujući glasovima bošnjačkih parlamentaraca, Hrvatima nije birala predstavnika. To ne znači da na djelu ne trebaju pokazati da, kako to sadašnje zakonske i ustavne regule nalažu, poštuju pravo Hrvata da mogu birati svoje predstavnike te da se ne radi o "davanju ili volji Bošnjaka".

Upravo predsjednik SDA Bakir Izetbegović, unatoč najlošijim odnosima s Čovićem do sada, mora učiniti sve kako bi se došlo do dogovora i konsenzusa te osigurala podrška u vladajućoj koaliciji za izmjene Izbornog zakona. To isto bi trebala učiniti i druga po jačini bošnjačka stranka, SBB Fahrudina Radončića, a sve kako bi hrvatski politički predstavnici bez bojazni ostvarili ustavno pravo da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH kao i u domovima naroda državnih i entitetskih parlamenata.

Animozitet između Izetbegovića i Čovića, u cilju očuvanja BiH, mora se 'prekrižiti' pa čak i nakon nedavne Čovićeve prijetnje blokadama u parlamentu. Unatoč tome, Izetbegović treba shvatiti da 'Čović nije hrvatski narod' te da poštujući pravo najmalobrojnijih šalje poruku demokratičnosti SDA.

Time bi se izbjegla svaka manipulacija i traženje ekskluzivnog zastupanja hrvatskih interesa od strane najjače hrvatske stranke te omogućio razvoj pluralizma među hrvatskim korpusom – barem do konačnog, demokratskog sazrijevanja društva na europskim vrijednostima.

Neispunjena obećanja: Hoće li Hrvati zbog 'bauka Komšić' sve oprostiti Čoviću?

U listopadu 2014. godine, na velikom predizbornom skupu HDZ-a BiH i stranaka HNS-a, nazočio je i tadašnji državni vrh susjedne Republike Hrvatske – tadašnji predsjednik HDZ u RH Tomislav Karamarko i tada kandidatkinja za predsjednicu Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednik HDZ BiH i tada kandidat za Predsjedništvo iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović naveo je nekoliko ključnih zadaća i obećanja.

Čović je izabran za člana Predsjedništva i godinu kasnije, u intervjuu kazao je da je u "vlasti uzeo sve". Ovime je preuzeo cjelokupnu odgovornost za Hrvate u BiH tijekom četverogodišnjeg mandata. Ali i za obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji.

Između ostalog, na izmjene Izbornog zakona koje se još nisu dogodile, TV kanal na hrvatskom jeziku kojeg još nema, hrvatsku izbornu jedinicu, izjednačavanje prava branitelja HV-a i HVO-a, zaustavljanje iseljavanja, energičniji pristup pri procesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima u BiH itd. Republika Hrvatska nedavno je usvojila Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, no to je daleko od izjednačavanja prava branitelja HV-a i HVO-a koje je obećano jer je u pitaju samo "zadebljanje" prava korisnika koji ta prava već koriste.

Posebna tema je iseljavanje Hrvata u potrazi za zaposlenjem kao i negativni prirodni priraštaj, a pojedini podatci pokazuju da je samo u posljednjih pet godina Hrvata manje za 1,73 posto te da ih je 13,7 posto. Demografi ovaj pad već nazivaju egzodusom i pogubnim za opstanak Hrvata u BiH.

Hoće li Hrvati zbog Komšića oprostiti sve Čoviću, pitanje je za listopadske izbore.

Vera Soldo | Dnevni list

Glas naroda

Bolji nam je komsic tisucu puta od ove udbe zlocinacke sa nas hrvate Zapadne hercegovine podrska gospodinu Komsicu i Bog neka ga prati i cuva i da bude nas prestavnik biti ce nam malo bolje i zaustavice to jrvsts sto je ostalo da se ne iseljavaju

Nitko ne spominje da i Željko Komšić i njegova žena imaju hrvatske putovnice i hrvatsko državljanstvo 20-tak godina već

odavno je nama ništa, a sve smo sa vama izgubili...
ista ste vi želučana prerađevina bilo komšić bilo čović narod je sa vama u šurcu preko 25 godina.
Komšić ostao dosljedan PARTIJI, Čović polvi od PARTIJE, UJDI-a do HDZ-a u biti tu su nahebale samo kape, čas ova čas ona...

eeeee sada [ * neprimjereno * ]ama krivi 'rvati eto Bakira,
'rvatima [ * neprimjereno * ]e eto Čovića ili naturenog Komšića,
čedama krivi svi i eto dodika...

uglavnom narodu je prk*no na izvolite i svak pomalo......

dosta je vidjeti slike i pročitati podnaslove
Znaš izborna godina
Pitanje: šta radite 20et godina branite nas od VAS.
Jel vam već jednom jasno, nama je svijedno ko će na tron
Naša djeca žrtva u ratu bila a sada posije rata odseliše da bi mogli ostatak "stare čeljadi" uzdržavati.
Pa jeli vama jsno kad stari otputuju da se mladi ovdje neće više vraćati već djedovinu prodavati
E ko će biti kupac?
Na vama je da razmislite, oće li vas vaši praunuci kleti, jer ovi odoše a vi ostadoste.
Sve što ima početak ima i završetak, samo često ne bude taj završetak kako pojedini sanjaju.
Pa čovjeku dođe da "urla" pa šta mislite, sve ste svoje na visoke pozicije postavili, i sada da vam mla raja ih čuva.......

plaše nas beogradom,plaše nas sarajevom,plaše nas tv kanalom na hrvatskom jeziku,plaše nas komšićem.. ajde bar jednom izmislite nešto novo. Sad bi za inat trebali svi za komšića

Prijatelji moji dragi. Imam dovoljno godina pa sam ih sve upoznao a i stosta naučio. Čović,Komšić i sva politička "elita " nemaju veze sa običnim narodom.Oni zive u svom elitistickom svijetu.Putovanja,vecere,poznanstva, nepotizam.
Ovi na nizoj razini kao opcina misle da je narod tu zbog njih.Njima je svaki poduzetnik potencijalni kriminalac ili objekat za muženje. Jedni od drugih 100 god.udaljeni. Vlast i oporba ko lisice.Samo jami ,pojedi i baci kosti na ulicu ili u tudje dvoriste. Sta preostaje a da ne ides vani. Birati najmanje zlo i koristiti gradjanski neposluh.A tko i sa kim.To bez obzira na godine ne znam.

pratrik ja san odlučija glasati za komšića
ako ti znaš da je i on ko čova nešto jamija
reci pratrik još ima vrimena do izbora
da izbjeglica za lopinu neglasa
jel tak il ne tak pratrikos

pratrik ja san odlučija glasati za komšića
ako ti znaš da je i on ko čova nešto jamija
reci pratrik još ima vrimena do izbora
da izbjeglica za lopinu neglasa
jel tak il ne tak pratrikos

Gadovi i prevaranti namjerno plasirate priču o Komšiću kako bi narod od dva zla birao manje, samo ne znam tko je tu manje zlo.Za Komšića znamo tko je i što je i on to ne krije, a Čović pod plaštom hrvatstva uništava hrvatski narod i obmanjuje sirotinju.Zato je Čović veće zlo.

Dragi narode dragi vaš dragan je pametan i misli na vas "SVE ILI NIŠTA"
Malo je bilo ovih nekoliko godina dali smo vam kladionice izabrali vam suce i tužitelje i koji besprijekorno rade i istražujući nisu utvrdili nikakve društvene negativnost
Mi rvati smo pošteni i niko nije zaglibio u zatvoru a ove srušene firme trebate nas razumijeti nemaju garanciju a iziša om rok trajanja
Ako nismo mogli drinu ispravit ispravili smo barem radobolju
A ako treba sve ćemo unovčiti najsigurniji rvat je onaj kada mu je sve u džepu pa ako se opredjeli za nemačku da ne razbija glavu sa imovinom

Nema Hrvatskog pokreta u BiH bez procesuiranja Hrvatskih hopova i zidajnika iz Gruda to je stotinjak ljudi sta je to za jedan narod koji je u fazi opstanka

Problem je što je Komšić kukavičije jaje SDA podmetnuto Hrvatima!

a cije je kukavicje jaje drug covic-
za vrijeme njega i njego vlasti nad hrvatskim narodom hrvati su dotakli samo dno.osiromaseni .opljackani i potjerani sa svojh ognjista
da nbi bilo da hvalim komsica.ali ako hrvati nebudi imali nekog novog sa stavom birati cu manje zlo .a onda moj glas ide z komsicu

gore je dodikovo kukavičije jaje a ZNA SE koje je

Rješenje je da se Čović ne kandidira,neka se netko drugi kandidira umjesto njega,inače moj glas i moje obitelji ide za Komšića.

Lopine kradezea su umišljeni kleptomani sa idejom ekskluzivnog predstavljanja Hrvata u politici a sve u cilju daljnjeg guljenja kože i pijenja soka od naroda koji je tako potreban, svima, za život. Tu komunističku projugo kliku što prije i što dublje baciti u smetište povijest, čim prije to bolje. Dvadeset i pet godina izgubljenih nepovratnih propalih, jedna generacija izgubljena, sve opustošeno, popljačkano, narod raseljen, branitelji i narod obespravljeni. Dobročinitelj je bez karaktera, demagog slatku priču servira narodu iznova. Moglo bi se organizirati, u cilju razvoja turizma, razgledanje Dragačetovih i Nevenovih dvora.

Čović sebi stvara prostor svi hrvati su osjetili u bih kako je pod njegovom šapom i uvjeren sam da hrvatskom narodu nije ništa pomogao već njegova stranka se tako ponaša da samo oni su odabrani hrvati koi moraju konzumirat vlast a svi drugi hrvatii nisu valjani.Zato sam uvjeren da ako on i njegovi nastave vladati jadni mi.Zato podržJem komšićevu kandidaturu jedino ga on može diskvalificirat.

Bog dao zdravlja Covicu ne bi bio u Njemackoj sa svojom suprugom imamo uredan zivot diplome smo dali roditeljima za zid dole bi morali misliti tudjom glavom zivjeti bez kina kazalista muzeja koncerata utakmica zato hvala ti do neba nas si dobrocinitelj

Gotov je.
A Komsic dolazi da napravi i
Zavede red u državi. Najveći belaj je u županijama sa većinskom hrvatskom vlašću. Katostrofa od sudstva, policije,
umjetnih inteligencija, ministara iza svake drače i njihovih Audija .
A o korupciji, nestručnosti, nepotizmu, pogodovanju i anarhizmu da ne govorim.
Evo zbog čega se boje Komsica.
Dakle ne zbog Komsica već zbog Zenice i domino sistema. Odiše onda jedan po jedan. Svi su upleteni.

Neznam odakle ti toliko navijanje za komšića koji je zlatni ljiljan muslimanske armije i koji je dobio metak napadajući položaje hvo-a titoist jugosloven kao i jugosloven ćiriličar čović obojica su šljam

eto čovićevci nisu ubijali Hrvate po Ljubuškom i po takozvanoj republici srpskoj

Svaka čast za gornji komentar.
Sve je rečeno zbog čega je panika.

Dok je vas komentatora čova će biti doživotni vođa niste toga svjesni ne vidite dalje od nosa

Lijanovic je za Covica postenjacina pa devet godina znaci ...

Eto ti vidiš sigurno si jedan od njegovi uhljeba u ime hrvatstva.

Pa dobro si skužio
Biće vođa
Zasto zato jer koji nisu mogli ništa bez politike , odselili
Znači samo ostale pristaše!
Svi mi vidimo i znamo kakvo je stanje.
Svakome nije isto, meni bome jest, bilo ko da zasjedne.
Ali možda bi dobro došle promjne, pa makar neko treći!

svi za Jerku Ivankovića Lijankovića

Izbjeglice.Iskreno ni jedan mi nije simpatican niti imam pozitivno misljenje o obadvojici.Mislim da Čović ne bi mogao dokazati istinito porijeklo svoje imovine.Njegov ego je ogroman.A i vrlo je sujetan.Za Komsica znam da je Titino dojenče a ne znam da je išta pozitivno napravio.Čovjek koji je do jucer zagovarao jedno partijski sustav ne moze biti danas nositelj demokracije.Isto kao i obraćenik Tomac ne moze biti veći katolik od mene koji to uvijek jesam.Volio bih da budu neki drugi ljudi nego ona dvojica.

Samo Lijanovici imaju veze u Turskoj sad ce imat i u Zenici

Apeliram na "nadlezne" da umjesto povecanja tenzija,povecaju place i mirovine!
Umirovljenik ima 326km a politicar kojega je on izabrao sa svojim izlaskom ili ne izlaskom na biraliste ima barem deset puta vise,znaci ja te hranim a imas vise od mene?!
Olovka je cudo,ima moc kada su izbori u pitanju,iako mislim da je sve vec davno prodano i da smo samo jedan mali testni poligon i mini protektorat interesa cas vrazijih cas djavlijih.Boga na pomoc,ovo se nemoze rijesiti preko noci,samo sustavno.Za pocetak idemo vanka po pare,oslabiti ce
im jasle vladajucih pa neka se izmedju sebe rijese.

pratrikos nisam te pita
šta je komšić bija prije rata
to zna izbjeglica bija je isti ko čova
nego sam te pita
dali se i komšičev takulin podeblja
u ovo vrime balkanske demokracije
što štiti velike lopine kao ličke mede kapitalce
jel tak il ne tak to mi reci pratriče

gdje vladaju bošnjačke stranke plate su duplo veće a vi to niste napravili za hrvate to vam je velik minus narod živi lošijje nego u jugoslaviji ne možete to poreć ili ste ne sposobni ili ste nas prodali to su činjenice morali ste nešto napravit za narod možda će netko reći da vas mrzim ne nisam ali žalosti me što nam napravište

zato su kod nas kazne za malog čovika duplo veće

Kazne služe za predizborne kampanje HDZ-a i njihove lagodne živote.

Ja postujem ovaj portal vlasnika urednika i sve ostale dao bih jedan prijedlog da od 14.2. objavljujete samo ekonomske teme a sve politicke ignorisite do 2019.godine

a za ovoga iznad, zašto da ignoriše politiku, da se skriva od javnosti.
Političari su javne osobe, molimo, imamo pravo znati šta rade
O kojoj vi to ekonomiji pričate, mislim čijoj, možda njemačkoj ili irskoj?

Politicare treba samo pratiti na sudu ako Bog da Lijani ce imati najmanju presudu inace treba ih ignorisati jer zagadjuju prostor

Koliko.su para Lijanovici dali Covicu za izbjegavanje carinskih obaveza

E ti si baš neka Ovcica

Jes ko mater za lud-om ćeri.
I prođe Dvajes i pet godina
Na kraju za nad ništa njima sve

Njemu sve nama nista

Mislim da od Čove nema jačeg u uzimanju.Šta je uzeo Komsic nemam pojma.Eto mozda nije nista.Ali nije pravo rjesenje za mene.Jer ako te bira drugi a ne tvoj narod nisi vjerodostojan.
Nemas legitimitet.Volio bi da bude neko drugi.Kome narod vjeruje.Bez interesa.A da li je to moguce.Ne znam
ZA IZBJEGLICU

Patrik ti si neinformiran Dragan Covic ima bogatog punca 40 godina staza on i zena odvjetnica od toga dobar dio u Herceg Bosni pa u BiH mora biti milionas

neznam tko je sve glasa za komšića
dali hrvat ili p-oturica ali velika velika mu hvala
i neka na idućim izborima opet glasa
da skinemo sa vlasti kralja lopuna
dobrotvora sekte fratrina
a grobara hrvatskoga naroda
jel tak il ne tak pratrikos

Nema za Hrvate u BiH boljeg vodje od Dragana Covica mozda je bio u partiji komunista ujdista hohstapler u privatizaciji s lijanovicima u muckama mozda se krstio pricestio krizmao devedesetih ali on je trenutno najveci Hrvatski nacionalista u BiH a fino ga je i vidjeti

LIJAN.Slucajno sam 40 god.zivio u Mostaru.I isao u gimnaz.sa Čovićevom ženom te dobro poznajem njihovo bogatstvo.Bili su obicna radnicka obitelj.Čovic je radio u Sokolu kao inzinjer.Do 1995 nije ga nigdje bilo osim u Grudama u kuci Grafotiska.Hajmo sada poceti pomalo insinuirati kako postepeno se obogatiti.To sto mu je zena odvjetnica kao sto drugih znaci da si dobio priliku preko politike zastupati sve banke u Mostaru.Sa IZBJEGLICOM se ni u cemu ne slazem osim u ovom.

inzinjer u grafostisku pa onda nas cova zna praviti pare

GOSTE.Najveci hrvatski nacionalisti su ili pod zemljom ili voze invalidska kolica.Tvoja izjava je uvreda za prave domoljube.

Ajde vi imajte kucu od par miliona pa onda barem jednu na moru stan u Zagrebu a sve posteno pa ne bi bio predsjednik HDZ BiH da nije tako a u Nedjeljom u dva je rekao da je dragovoljac HVOa od prvog dana pa ima Hrvatska SIS HIS DORH

IZBJEGLICE.Uživaj u svojoj konfesiji kojoj pripadas.Uzivaj a tudje postivaj. A o janom Komsicu sta vise reci.Slika govori vise od rijeci.Kako bi rekao bivsi ministar Hasanbegovic na onu Maocetungovu "NEKA CVJETA TISUCE CVJETOVA "

Na sve ili ništa!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari