Na današnji dan uhićen Andrijica Šimić

ljubuski.info

Legendarnog hrvatskog hajduka Andrijicu Šimića, poznatog kao kralj gorskih klanaca, uhitila je austro-ugarska vojska 14. siječnja 1871. u mjestu Runovići, u zaleđu Biokova.

Hajduk koji je svojim djelovanjem postao legenda među stanovništvom u Dalmaciji i Hercegovini, s obje strane granice (Austro-Ugarske i Osmanskog Carstva) uhićen je dok je spavao u kući obitelji Ante Garca koja ga je izdala radi pozamašne nagrade. Prema predaji tom prigodom Šimić je prokleo svog izdajnika riječima:
Moje noge nad vašim glavama bile. Uskoro su uhvaćeni i preostali članovi njegove družine u zaseoku Prodani, kod Zagvozda.

Andrijica Šimić rodio se u siromašnoj obitelji u Alagovcu, nedaleko od Gruda, a u djetinjstvu deset godina je radio teške poslove kod age Tikvine u Mostaru. U hajduke se odmetnuo nakon što su mu osmanski poreznici opljačkali oca, a kadija, kojemu se obratio nije htio intervenirati nego je umalo i njega uhitio. Kad je odlučio postati hajduk, napadao je osmanske karavane, trgovce i kiridžije najčešće na potezu Imotski-Vrlika. Na planini Kamešnici i danas je poznata pećina koja se po njemu zove Šimića pećina. Zajedno sa svojom hajdučkom družinom znao je odlaziti i na pohode i do Kupresa, Glamoča, Duvna, Mostara, pa sve do Sarajeva i Travnika. Kako je pljačkao i po austro-ugarskom teritoriju i njihove vlasti su ga željele uhvatiti po svaku cijenu.

Andrijica je po narodnim predanjima otkupljivao osmansku zemlju za Viničane i gradio im kuće te im darovao konje i krave, što je razlog zašto ga i danas u Zagori i Hercegovini smatraju za narodnog junaka. Stekao je nadimak hercegovački Robin Hood.

Austro-ugarske vlasti 31. kolovoza 1872. osudile su Andrijicu Šimića i njegovu družinu, ukupno 25 hajduka, na dugogodišnje kazne zatvora. Teretilo ih se za pljačku, razbojstva, iznude, ranjavanja i otimačine, ukupno 86 kaznenih djela, uglavnom građana Austro-Ugarske iz Imotskoga i Sinja, premda je Šimićeva družina hajdukovala i u Hercegovini. Suđenje je održano u Splitu i bila je prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji. Andrijica je osuđen na doživotnu robiju, ali je nakon 30 godina pomilovan i pušten na slobodu.

I nakon 30 godina provedenih u zatvoru, kad je izišao, ostao je legenda. Na splitskoj Rivi priređen mu je veličanstven doček, dok je on po selima bio tretiran kao živa legenda, pričajući svoje priče do kraja života. Po kazivanjima i u starosti je imao zavidnu snagu i mogao preskočiti magarca s mjesta.

Donedavno je i u Ljubuškom imao svoju ulicu.

povijest.hr

Glas naroda

Jadan je narod koji slavi pljačku i hajdučiju,dok pismeni narodi slave Getea,Njutna,Edisona i slične njima. Još kad u sve uključite i gusle tek se vidi da smo isti ko i srbi,slavimo svoju nepismenost i poraze!

Jadan li si ti dok jadnim svoj narod prozivaš jado jedna zaboravio si oca dijeda i pradjeda pročitaj ali tebi vajde nema čitati životopis Andrijice našega životopis izrode hrvata katolika pradjed ti se u grobu prevrće kakav si izrod.
Budi sretan i nekati se ponovi u tvojim opancima životopis junaka Andrijice a djeca nek ti služe kako je moj predak Andrijica služio agu nek tvoji sinovi služe ovim rimokatoličkim agama a i ženska djeca nek im služe kako su age u onome vaktu htjele ovim današnjim rimokatoličkim agama.
U to doba moja je baba križ na ruci tetoviran imala da odbije neviru od sebe a ti svoje potomstvo pripremi za drugi način dajmond i eliphant i za rimokatuličke age i njihove sinove jado povjest je zatebe opširna materija a da si čuo jedne gusle čuo bi istinu o Andrijici i kako uznik častan kao i junak ostade.
Svaku budaletinu okuka čeka al kad takav svrata ako se ne polomi on se smije.
Nevrijeđaj osjećaje i emocije ako živiš u modernizmu i pluralizmu uživaj i ti i tvoja djeca.
Gusle mi nediraj a o rodijaka si mi se ogriješio e da znam u koju zadrugu ulaziš ili u kojoj krčmi kavu piješ ja bi vino i nebi ti bilo fino

...tereti se:razbojstva,razaranja,pljačku,ubistva.. i još 80 krivični djela (nedjela)pa tko to još,bar danas,odobrava?!

Andrijica Šimić nije ima hacijende ko ovi tvoji današnji proleter već junice i konje sirotinji poklanja a ti drugovima zahvali i neka te tovare i povremeno ih pomuzi dosta tebi jefna sisa

Ovo vam komentiraju bošnjaci. Kako ne kužite to ? Dođu na ovaj portal i pokušavaju komentarima oblikovat razmisljanja kod ljudi. Nije ovaj isao u tursku pljackat i otimat, nego su oni dosli vamo. Promasili ste poantu i njemu prisili da je on u svemu ovom negativan lik. Nije on to, nego oni koji su dosli vamo pljackat. Ko imalo drzi do sebe i do svog za njega je simic pozitivan lik iz nekih teskih, mracnih vremena.

Kako sam ja razumio on je svoj posteni posao radio u Au,koja ga je i uhitila.

imam staru sliku150 god stara andrije simica hajducki haranbasa bili je iko kupijo

Rođo čuvaj tu sliku a ako ti je pripelo ja ću ti gurnuti para jer su pare prolazne a slika je vječna uspomena na legendu Andrijicu

Pismeni ti sto slave getea,Njutna, Edisona su kolonijalne sile koje su stoljećima pljačkali svoje kolonije, prodavale roblje reci mi kako se to kulturno zove ako nije (hajducima i pljačka)
Još mi reci koliko se za to srame i ispričavaju?
Sto je ovdje bila Austro-Ugarska?
i

Kružni tok će dobiti novo ime !!!
BIZONOV RONDO a uskoro u centru ulicu dobiva za života i načelnik UVENKO BARBARIĆ sramota i [ * neprimjereno * ]a u vjeću je donijela odluku o brisnju ulice Andrijice Šimića.
Zašto naši ponovno loši ???????

Rodijače nemam tvoga dara imam volje i dovoljno para
Granaliju da priturim oku i da skočim kao ti u skoku i zaskočim ove zulmćare haračlije partizane prave
Gori rođo od age i kmeta a obrazu rođo im ne smeta
Školovani kupili diplome a neznaju ogulit bombone
Uvenuli i bizona ima škopiguda i razni ratara da nrodni domognu se para
Rodijače da ti je ustati i da vidiš što rade rvati
Uništiše raseliše braću u dom dali i rođenog ćaću
Što su bili seotski glavari to su danas ministri u vladi
Kuće grade sitnoj raji ruše šuplje glave i nemaju duše
I BIZONA ministara ima takvi pača nebrojeno ima
Sladoleda jedu na kintale tako tako rođo danas peru pare
Na štokrla više sjedit mogu neviruju rođo više Bogu
Sve u pare i puste talire rospuje im i od dice mile

Gleda Šimić iza zelen busa kako turčin ovnovinu kusa.Opalit ću iz moje šišane nek mu meso iz usta ispane.

Kako se povijest ponavlja .I mi danas bjezimo u Hrvatsku da nam sude kako bi izbjegli vlast slicnu turskoj.E moj Andrijica opet isve isto.Ti se isporucio Austriji a i mi preko grane. Kako ono pjeva Tompson.

Na današnji dan uhićen Andrijica Šimić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari