Najbogatiji potrošili pet puta više od najsiromašnijih

ljubuski.info

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje izvješće o socijalnoj uključenosti BiH za 2016. godinu, s pregledom socio-ekonomskih trendova od 2013. do 2016. Direkcije za ekonomsko planiranje.

Podaci iz novog izvješća pokazuju kako više od 40% kućanstava u BiH smatra kako ima poteškoća s financijskom situacijom, dok 16% osoba smatra kako je socijalno isključeno iz društva.

Nakon što su na teritoriju BiH provedena brojna istraživanja, zaključeno je kako veliki broj građana živi s financijskim poteškoćama gotovo cijeli život, dok statistički podaci upućuju na to da je 17% stanovnika živjelo u relativnom siromaštvu.

Zanimljivi su podaci kako je najbogatija petina stanovnika u BiH trošila 4,9 puta više u odnosu na najsiromašniju petinu. U najsiromašnije slojeve društva spadaju kućanstva u kojima žive samohrani roditelji ili bračni parovi s djecom i drugim srodnicima.

Iako se relativno siromaštvo smanjilo, to ne znači da je došlo do pada apsolutnog siromaštva. Relativno siromaštvo znači kako se cjelokupno stanovništvo manje troši. To može značiti kako su najsiromašniji poboljšali položaj u odnosu na bogate, a može značiti i da su bogati pogoršali svoj položaj. Također, prosječna veličina kućanstva smanjena je s 3,1 na 2,9 članova, što dodatno upućuje na razloge smanjene potrošnje, naveli su iz DEP-a.

Posebna cjelina koja je analizirana ovim izvješćem su mladi u BiH te mogućnost njihova zapošljavanja.

Napuštaju BiH

Upozoreno je kako prosječno kućanstvo u EU troši manje od 13% svojih primanja na hranu i piće, dok je ta potrošnja u BiH tijekom 2015. bila više nego dvostruko veća, odnosno bh. građani trećinu primanja troše kako bi preživjeli. Takva situacija izražena je posebno kod mlađe populacije koja čini veliki dio stanovništva, dok je, s druge strane, upravo u ovoj kategoriji izmjerena najveća stopa nezaposlenosti od čak 54,3%.

Drugi podaci iz ovog izvješća upućuju na to da zbog nedovoljnog stupnja obrazovanosti ili zbog poslova koji nisu usklađeni s akademskim obrazovanjem brojni građani postaju socijalno isključeni, zbog čega se mnogo češće odlučuju za napuštanje BiH. Sve to itekako utječe na ekonomsku situaciju u BiH, koja je svakim danom sve lošija i predstavlja proširivanje dubioze brojnih građana.

Večernji list

Glas naroda

Hercegovinu napusta tko god nije u HDZ-u znam cijele obitelji sa super kucom ali nemaju dobar posao i otisli

Pa šta svatko ide gdje mu je bolje!

Imam i trosit cu ko nema ko ga hebe kad nezna iskoristit ovu drzavu.

Najbogatiji potrošili pet puta više od najsiromašnijih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari